Нова притеснителна тенденция в ТикТок- маска за лице с менструална кръв

Когато става дума за съвети за грим, трикове за коса и тенденции в света на красотата, обикновено можем да разчитаме на TikTok да ни предостави различни хитринки. Някои от тези тенденции се превърнаха в неизменна част от нашата рутина, но други буквално ни оставят без думи. Например най-новата тенденция, която набира популярност в социалната мрежа: менструална кръв като маска за лице.

Може би сте чували за маските за лице с менструална кръв и преди. Хаштагът "periodbloodfacial" е използван в Instagram още през 2019 г., а хаштаговете в TikTok, #periodbloodfacials и #periodbloodfacemask, събраха съответно над 1,9 и 6,9 милиона гледания.

Почти от само себе си се разбира, че това е доста интересна тема тема. Някои потребители в TikTok описват маските за лице с менструална кръв като "най-добрата тайна за красота досега" и начин за "свързване с моята божествена женствена енергия", докато други ги смятат за "опасни" и "абсурдни".

Какво е маска за лице с менструална кръв?

И така, нека започнем с основата – тази маска за лице включва нанасяне на менструалната кръв върху лицето ви с цел подобряване на състоянието на кожата ви. Тъй като това е DIY хак, няма официални насоки, които да се следват, така че тиктокърите или нанасят кръвта директно от менструалните си чашки, или първо я съхраняват в контейнер в хладилника.

Много от онези, които са опитали този тип маска, са го направили, защото вярват, че микроелементите и стволовите клетки, открити в кръвта, ще бъдат от полза за кожата, но не е 100 процента ясно от съдържанието какви точно са тези ползи. Повечето от твърденията са доста неясни, като потребителите казват, че кожата им изглежда "добре" или "по-добре" след третирането. Други са се включили в тенденцията с цел да се почувстват по-свързани с тялото си.

Повечето жени внимателно четат какво съдържат козметичните продукти, които нанасят на лицето си, но знаете ли какво всъщност съдържа менструалната кръв? Меструалната кръв се състои от смес от кръв, вагинална течност и ендометриални (лигавицата на матката) клетки. Засега не толкова привлекателно, но почакайте, тук става интересно.

Има доказателства, че има стволови клетки в ендометриума (вътрешния слой на матката) и той също така съдържа микроелементи като цинк, мед, магнезий и желязо – всички те се намират в кръвта. Тези вещества по принцип могат да бъдат полезни за здравето на кожата, например за намаляване на възпалението.

Работи ли маската за лице с менструална кръв?

Добре, ако има микронутриенти в менструалната кръв, тогава трябва да има ползи от локалното ѝ прилагане, нали? "Не виждам никакви потенциални ползи от процедурата за лице с менструална кръв", казва д-р Софи Шотър, естетик. "Трябва да вземем предвид, че количествата на тези вещества в менструалната кръв са относително ниски."

Проблемът е, че дори и да има високи нива на хранителни микроелементи в менструалната кръв, не е лесно за тях да си проправят път в кожата без никакви допълнителни подобрители. "Кожната бариера се нарича бариера с причина", обяснява д-р Шотър. "Тя не позволява на нещата да проникнат в нея. Микронутриентите са полезни за здравето на кожата, но се нуждаят от механизми за проникване, за да влязат в кожата. Стволовите клетки няма да стимулират нищо, докато стоят на повърхността на кожата ви", обяснява лекарката.

Безопасно ли е?

Според експертите, маската за лице с менструална кръв вероятно ще причини повече вреда, отколкото полза. 

"Мисля, че с възможния риск от инфекция и заразяване не си струва риска", казва окулопластичният хирург д-р Мариам Замани. "Меструалната кръв се оттича през вагиналните стени, където може да има бактерии, гъбички и вируси. Ако някой има инфекция или херпес, това също може да бъде предадено на лицето чрез менструалната кръв", обяснява д-р Замани.

"Виждал съм тиктокъри да запазват менструална кръв и да я съхраняват в хладилника в нестерилен буркан, който е идеалната среда за размножаване на бактерии", обяснява лекарят. "Ако има малък разрез на повърхността на кожата или някакъв вид прекъсване на кожната бариера, това може да причини сериозна инфекция на кожата." 

Какви алтернативи има на маската за лице с менструална кръв?

PRP процедурите за лице (известни също като вампирски процедури за лице), леченията със стволови клетки и грижата за кожата, съдържаща плацента, са много по-надеждни начини за използване на ресурсите на тялото за подобряване на състоянието на кожата ви. Именно от това произтича голяма част от объркването около процедурите за лице с менструална кръв. Но изброените процедури са много по-сложни и се извършват от специалисти.

При "вампирския лифтинг" се взима стерилна кръв от вена на ръката, която минава през центрофугата, за да се отделят тромбоцитите. След това се инжектира в кожата и тези тромбоцити освобождават растежни фактори, осигурявайки огромни ползи за кожата. 

Терапиите със стволови клетки също включват инвазивно приложение, което им позволява да проникнат през кожната бариера. Тези вещества също са правилно взети и обработени, което означава, че рискът от растеж на бактерии в течността и инфекция е изключително нисък. 

Плацентата, намираща се в различни козметични продукти, също е старателно обработена, за да се максимизират ползите за повишаване на колагена, без да се прави компромис с безопасността. Обикновено плацентата се събира, дезинфекцира и изплаква. След това се изсушава и замразява, след което се обработва, преди да се използва за повторно, в козметиката.

Обобщено, не, нанасянето на менструална кръв върху лицето не е добра идея! 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 5
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay