Формула на щастието: забравете миналото!

Живейте сега!

Формула на щастието: забравете миналото!

И все пак - има рецепта за щастие. Така поне смятат американски психолози, които наскоро обявиха, че са извели формулата, по която могат да се водят всички, които искат да живеят добре и щастливо.

Не е изненадващо, че всъщност това да се чувстваме добре всъщност зависи от умението ни да запазваме паметта си в кондиция и да я насочваме в правилната посока. Според учените е необходимо човек да пази в себе си повече позитивни моменти и да се старае по всякакъв начин да се програмира да забравя бързо неприятностите.

С две думи: живейте тук. И сега.

Това битуване и себеотдаване в настоящето се опитали да предизвикат американските учени у 750 доброволци, които първо били определени според типа харакетер - ексроверти, невротици, открити хора, съзнателни, а след това изследвали доколко всеки един от тях е ориентиран в бъдещето, миналото или съвсем буквално - живее за мига.

След обработването на  резултатите от изследването става ясно, че болшинството от екстровертите гледали по-позитивно на миналото си, и това ги правело до голяма степен по-щастливи, поне от тези, които срещали трудности в това да простят, да забравят или просто да погледнат позитивно на грешките си в миналото.

На базата на получените данни, психолозите съветват тези, които искат да бъдат по-щастливи просто да се опитат да променят отношението си към миналото. Тези, които умеят да се радват на сегашния момент и да мислят повече за бъдещето, отколкото за миналото - е, явно те са тези, които наричаме щастливци.

8 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 30.05.2011|11:29
Много е важно да мислим положително, а не негативно. Колкото повече се тормозим за минали неща, толкова повече си вредим, а това наистина се отразява на здравето ни. Трябва да бъдем позитивни :) Дори скоро четох, че са измислили лекарство, което да намалява способностите на мозъка да презаписват негативните емоции, извиквани от болезнени спомени в миналото. Тук можете да прочетете подробности: http://inews.bg/Иновации/Лекарство-изтрива-лошите-спомени_l.a_c.456_i.82613.html
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay