Легендарните парфюми на великите дами

“Една жена трябва да носи парфюм винаги, когато очаква да бъде целуната” (Коко Шанел)

Легендарните парфюми на великите дами

Някои аромати сякаш са създадени, за да се превърнат в легендарни. Всяка нотка от сложните им пирамиди е подбрана да бъде комбинирана с другите така, че тяхното единство да бъде повече от запомнящо се и да оставя дълъг шлейф след себе си. А фактът, че тези парфюми са били "носени” от дами като Мерилин Монро, Марлене Дитрих и Одри Хепбърн, придава допълнителни дози блясък, неповторимост и немалко сантименталност към образите на тези прими на ароматния свят.

В две поредни статии ще ви представим 14 легендарни и вечни парфюма, създадени през 20 век, които винаги ще имат запазено място в световната история.

Acqua di Parma Colonia

Легендарните парфюми на великите дами
Брандът Acqua di Parma създава своя първи аромат, Colonia, през 1916 година в малка парфюмна фабрика в стария град на Парма. Тогава парфюмът е бил представен като цитрусов, но всъщност пълната му композиция включва лавандула, розмарин, сицилиански цитрус, българска роза, жасмин, амбър и мускус.

Легендарните парфюми на великите дамиОдри Хепбърн и Ава Гарднър
"Чаровният италианец” бързо завладява сърцата на всички американски и европейски знаменитости, сред които Кари Грант, Ава Гарднър, Ева Търнър, а по-късно и Одри Хепбърн, която се е славела с богатата си парфюмна колекция и изтънчен нос.

Guerlain Mitsouko

Легендарните парфюми на великите дами
Парфюмът е създаден през 1919 година от Жак Герлен, който е бил вдъхновен от главната героиня в роман на Клод Фарер. Нейното име е Мицуко, което в превод от японски означава мистерия.

Самият аромат Mitsouko често е определян като мистериозен и загадъчен, тъй като притежава изключително сложна композиция и силно развитие. Основата му е постлана с дъбов мъх, върху който растат сочни праскови и бергамот, но и екзотичен жасмин и пикантни подправки, а хладният вятър носи аромат на дървесна кора наоколо.

Mitsouko неслучайно е бил сред любимите парфюми на Ава Гарднър и Ингрид Бергман.

Caron Tabac Blond

Легендарните парфюми на великите дами
Великият парфюмерист и създател на Caron Ернест Далтров създава Tabac Blond през 1919 година. По това време цигарата в женска ръка е била абсолютния символ на свобода и шик сред парижанките. А Tabac Blond е аромат именно "за дами, които пушат”. Така той се превръща в своеобразно олицетворение на женската освободеност.

Провокативният аромат включва в композицията си връхни нотки кожа, които до преди това са били влагани единствено в мъжки парфюми. Те са уравновесени от нежни и женствени флорални нюанси. Както може би се досещате, Tabac Blond притежава и интензивна нотка дим.

Този парфюм е сред фаворитите на великата Марлене Дитрих.

Chanel N°5

Легендарните парфюми на великите дами
"Вечната класика” в парфюмния свят до голяма степен държи нестихващата си вече 92 години популярност на редица знаменитости. Сред тях разбира се е и Мерилин Монро, която през 1954 година споделя в интервю, че в леглото носи само "няколко капки Chanel N°5”.

Всичко започва, когато Коко Шанел моли парфюмериста Ернест Бо да създаде парфюм, който "ухае на жена”. Следвайки инструкциите, той създава две серии с проби от различни аромати, номерирани 1-5 и 20-24 и ги предлага за одобрение на Шанел, която се спира на номер 5 и така парфюмът "дошъл с името си”.

Chanel N°5 прави своята премиера на петия ден от петия месец на 1921 година и от тогава до днес е символ на изискан вкус и благосъстояние.

Ароматът е сложен, поради изричната инструкция на Коко Шанел, която гласи, че парфюмът не трябва да ухае на нещо конкретно, като например роза или пък момина сълза, а да бъде силна композиция, която в същото време да няма изразен доминант.

Ернест Бо за първи път включва в състава на парфюм синтетична съставка - алдехид, който се отличава със свеж и въздушен аромат, като на току-що свалени от простор ленени дрехи. На върха на парфюмната пирамида стоят още бергамот, лимон, нероли и иланг-иланг. Сърцевината е съставена от жасмин, роза, момина сълза и ирис, а базисните нотки са ветивер, сандалово дърво, ванилия, кехлибар и пачули.

Бутилката на парфюма е дело на самата Коко Шанел и илюстрира нагледно нейния минималистичен принцип, че по-малкото е повече.

Guerlain Shalimar

Легендарните парфюми на великите дами
За втори път в тази статия става въпрос за великия Жак Герлен. През 1925 година той създава друг свой парфюмен шедьовър - любимия и до днес на много дами Shalimar. Негово вдъхновение този път е легендарната любовна история между Шах Джахан и неговата любима Мумтаз Махал. Самият парфюм е кръстен на любимата градина на Мумтаз, която се е казвала именно Шалимар.

Композицията на Shalimar, която включва цитрусови нотки лимон и бергамот, както и жасмин, роза, опопонакс, тонка боб, ванилия и ирис, е била абсолютен фаворит на Рита Хейуърт.

Lanvin Arpege

Легендарните парфюми на великите дами

Създаден през 1927 година, този парфюм носи име, избрано от дъщерята на великата Жан Ланвен, което идва от музикалния термин arpeggio. И оригиналната композиция наистина поразително напомня за музикален щедьовър.

През 1993 година парфюмът претърпява "реконструкция”, запазвайки първоначалната си основа. Връхните нотки са бергамот, алдехид, праскова, портокалов цвят, орлови нокти. В сърцето на аромата пък се крият роза, жасмин, иланг-иланг, кориандър, срамежлива мимоза, тубероза, теменуга и здравец. В основата "лежат” сандалово дърво, ветивер, пачули, ванилия и мускус.

На невероятно красивата бутилка са изобразени майка и дъщеря, които се подготвят за бал. Arpege е бил парфюмен фаворит на дами като Джейн Менсфийлд и Рита Хейуърт.

Jean Patou Joy

Легендарните парфюми на великите дами
Създаден през 1929 година, този щедьовър, наречен кратко и ясно Joy (от английски: радост) е създаден с идеята да бъде представен като "най-скъпия парфюм на света”. При това именно в пика на Голямата депресия. По това време, поради кризата,  пазарът на висша мода е бил толкова стеснен, че този аромат е бил замислен като спасителен сал за бранда Jean Patou.

Всяка молекула от сърцевината на Joy е съставена от концентрация на точно 10 600 цвята жасмин и 28 дузини рози. Тази уникална композиция толкова се харесва на европейския и американския елит, че превръща аромата във втория най-продаван парфюм на всички времена, след Chanel N°5.

Връхните нотки на Joy включват тубероза, цвят от иланг-иланг, алдехид, сочна круша и зелена свежест. В сърцето му освен жасмин и роза пулсират още и силни подправки, както и корен от ирис. В основата пък са заложени мускус и сандалово дърво. Всички те са подбрани внимателно от парфюмериста Анри Алмера.

Легендарните парфюми на великите дамиВивиан Лий
Невероятната бутилка пък е дело на дизайнера Луи Сю. Сред най-верните почитателки на Joy се нареждат знаменитости като Мерилин Монро, Одри Хепбърн и Вивиан Лий.

Ако тази статия ви е била интересна и искате да разберете кои са другите 7 легендарни аромата, за които ще ви разкажем, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

31 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 03.06.2013|11:22
Така си е и аз го уважавам.
9
Не е посочен 03.06.2013|11:16
“Една жена трябва да носи парфюм винаги, когато очаква да бъде целуната”? а ако не очаква?
8
Не е посочен 01.06.2013|18:28
Някои от тези ухания не съм ги чувала. Трябва проверя дали съществуват.
7
Не е посочен 01.06.2013|17:51
Абсолятно! И днес си остава номер едно. Както и парфюмите на Ланвин.
6
Не е посочен 01.06.2013|17:29
Chanel N°5 е голяма класика
5
Не е посочен 01.06.2013|16:47
Страхотна статиия! Наистина емблематични ухания, за някои от тях чувам за първи път обаче.
4
Не е посочен 31.05.2013|19:33
Благодаря за мисълта.
3
Не е посочен 31.05.2013|15:40
Да така е, страхотен парфюм.
2
Не е посочен 31.05.2013|15:17
Chanel N°5 е невероятен парфюм
1
Не е посочен 31.05.2013|15:14
“Една жена трябва да носи парфюм винаги, когато очаква да бъде целуната” (Коко Шанел) - страхотна мисъл
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay