Лесна рецепта за гьозлеме

Лесна рецепта за гьозлеме

Гьозлемето представлява плосък хляб с пикантен пълнеж. За разточването на тестото е нужно известно количество майсторлък. Тайната е в тънкото разточване - така се получава наистина хрупкаво и вкусно гьозлеме.

Името произлиза от турската дума "göz", което означава "отделение" или джоб от тесто, в който се поставят различните пълнежи.

Необходими продукти:

3 ч.ч. брашно
1 пакетче инстантна суха мая
Щипка сол
3 с.л. зехтин
2 с.л. кисело мляко
260 мл топла вода

За пълнежа:

200 г бейби спанак
1 глава лук, нарязана на ситно
1 ч.л. люспи от червен пипер
230 г сирене

1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Смесете около 150 мл топла вода с маята и солта в малка купа, разбъркайте и покрийте. Оставете на топло място за 5 минути или докато на повърхността се образуват мехурчета. Пресейте брашното в голяма купа. Направете кладенче в средата и изсипете сместа. Добавете солта, зехтина, киселото мляко и останалата топла вода (около 110 мл).

Омесете сместа в меко тесто. Разделете го на 5 части и ги разточете на топки. Поставете топките върху набрашнена повърхност, покрийте с влажна кърпа и ги оставете да починат около 30 минути или докато тестото удвои обема си.

През това време пригответе плънката. Измитите спанака и го накълцайте на ситно. Смесете лука, спанака, зехтина и люспите от червен пипер. Добавете сиренето и разбъркайте добре.

Върху леко набрашнена повърхност разточете всяка от топките тесто с точилка на тънки плоски кръгчета с диаметър около 40 см. Поръсете малко брашно, докато разточвате тестото, за да не залепва. Разточете, докато получите тънък плосък лист тесто. Прегънете лявата и дясната страна на тестото така, че краищата да се съберат в средата. Разпределете около 2½ супени лъжици пълнеж в средната част на този плосък лист. След това прегънете горния и долния ръб върху пълнежа, като се уверите, че целият пълнеж е покрит добре. Притиснете добре краищата, за да се запечатат. Повторете същата процедура за останалите топки тесто.

Загрейте тигана и намажете едната страна на гьозлемето с малко зехтин и го поставете върху тигана да се пече за около 2-3 минути или докато стане златисто кафяво. Намажете необработената страна с малко зехтин и след това я обърнете. Гответе още 2-3 минути, до златисто кафяво. Намажете двете изпечени страни на гьозлемето с малко зехтин - това ще го запази влажно и сочно.

Можете да навиете гьозлемето на руло или да го нарежете на половинки или четвъртинки.

Приятен апетит!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay