Лесни за отглеждане растения, които могат да оцелеят с или без вас

Лесни за отглеждане растения, които могат да оцелеят с или без вас

Освен да придадем на домовете си по-артистичен вид, наличието на растения в домовете ни има и предимства като намаляване на стреса и увеличаване на производителността. Въпреки че искаме да се грижим за растения в нашата къща, може да се окаже, че оставяме идеята настрана, защото смятаме, че растенията изискват твърде много допълнителна работа.

За щастие, има растения, които са много лесни за отглеждане и могат да оцелеят и без вас

1. Коледен кактус

Къде да го сложите: Поставете коледния кактус в добре осветена зона, но далеч от пряка слънчева светлина.

Вода: Поливайте го само когато горната част на почвата е напълно суха.

Самото растение е трудно да се убие, но ако искате зрелият коледен кактус да цъфти точно навреме за празниците, може да се наложи да предприемете някои допълнителни стъпки през есенния сезон, като да го поставяте в тъмна стая за поне 12 часа ден.

2. Кафе "Арабика"

Къде да го сложите: Поставете растението си близо до прозорец със щори.

Вода: Поне веднъж седмично и пазете почвата да не изсъхне напълно.

Сред сортовете кафеени растения най-подходяща за домашно растение е кафето арабика. Кафените растения са издръжливи и красиви и да, в крайна сметка те биха могли да произведат кафе на зърна, макар че това може да не е достатъчно за потреблението ни на кафе. 

3. Молитвено растение

Къде да го сложите: Поставете молитвените растения в светла стая, но далеч от пряка слънчева светлина.

Вода: Тези растения не обичат да са сухи и обичат почвата им да е влажна (но не и прекалено).

Нарича се молитвено растение, защото през нощта повдига листата си в изправено положение и може да изглежда, че листата са сгънати заедно, сякаш се моли. Това растение се радва на влажна среда, така че ако времето е малко сухо, можете просто да държите контейнер с вода близо до растението, така че изпарението да помогне за увеличаване на влажността.

4. Швейцарско сирене растение

Къде да го сложите: Поставете растението в стая с непряка слънчева светлина или на място, където слънчевата светлина се филтрира от прозрачна завеса.

Вода: Веднъж седмично и по-рядко през есента и зимата.

Швейцарско сирене растение или Monstera deliciosa процъфтява в среда с висока влажност, но е добре със сухи условия на закрито. Ако им се обърне много внимание и се полагат добри грижи, листата му могат да станат много големи. 

5. Орхидея

Къде да го сложите: Орхидеите предпочитат да са близо до умерено светъл перваз на прозорец или подобна среда.

Вода: На всеки 7 до 10 дни.

Орхидеите обикновено цъфтят в края на зимата до пролетното време. Те могат да загубят цъфтежа си, след като сезонът се промени в лято, но не се притеснявайте, това е нормално. Орхидеите трябва да се държат в саксия с добър дренаж.

6. Зебрина

Къде да го сложите: Зебрина предпочита райони с частична сянка, но са добре със слънчеви зони, ако почвата се поддържа влажна.

Вода: Около два пъти седмично и по-рядко през зимата.

Зебрина са доста издръжливи и трудни за убиване, стига да имат постоянно излагане на слънчева светлина. Те също се справят със средната влажност на закрито и обикновено се радват на по-топли температури.

7. Бромелии

Къде да го поставите: Поставете бромелиите на няколко метра от прозореца, далеч от пряка слънчева светлина.

Вода: На всеки 3 до 4 седмици и на всеки 5 седмици през зимата.

Въпреки че оценяват влажна среда, бромелиите всъщност са устойчиви на суша. Това ги прави по-лесни за грижи в сравнение с други растения. Ако домът ви е много влажен, можете да изберете саксия от глина, тъй като те могат да поемат допълнителната влага. В противен случай можете да ги поставите в пластмасова саксия с дренажни отвори.

8. Шефлера

Къде да го сложите: Растенията Шефлера искат да бъдат поставени в добре осветена стая с много непряка слънчева светлина.

Вода: Можете да ги поливате веднъж седмично, с по-малко вода през зимния сезон.

Растенията Шефлера също се наричат чадъри, тъй като листата образуват формата на чадър. Тези растения могат да бъдат оставяни без грижи, но не харесват, когато е прекалено влажно или прекалено сухо. Ако забележите, че растението губи листа, проверете почвата, тъй като може да е станала твърде суха или прекалено влажна.

9. Антуриум

Къде да го сложите: Поставете антуриумите на топло, ярко осветено място, далеч от пряка слънчева светлина.

Вода: Точно толкова често, колкото да поддържа почвата влажна, но не и мокра. Около половин чаша вода веднъж седмично.

Антуриумите могат да бъдат с ниска поддръжка. Те също могат да растат с по-малко слънчева светлина, но ще имат по-малко цветя и общият им растеж ще бъде по-бавен. Ако цветята избледнеят и искате да ги премахнете, можете просто да отрежете основата на цветното стъбло, най-близо до основата на растението.

10. Бостънската папрат

Къде да го сложите: Бостънските папрати предпочитат да бъдат поставяни на места с непряка слънчева светлина. 

Вода: Веднъж или два пъти седмично с хладка вода.

В сравнение с други видове папрати, тези се считат за по-лесни за поддържане. Бостънските папрати не се нуждаят от толкова много тор и те се нуждаят от наторяване само няколко пъти годишно. Те също са много издръжливи растения, така че ако разберете, че вашето растение почти умира, просто му дайте малко повече грижи и за нула време то ще се нормализира.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay