10 грешки, които допускаме при прането на дрехи

10 грешки, които допускаме при прането на дрехи

Нашите баби са знаели много повече трикове за пране от нас. От създаването на електрическата перална машина през 1900 г. процесът стана много по-бърз и по-лесен. Все пак, все още има грешки в прането, които много от нас продължават да правят, което в крайна сметка унищожава любимите ни дрехи.

Ще ви представим списък с 10 грешки, които може би допускате при прането и може би съсипвате дрехите и пералнята си.

1. Не използвате антибактериален препарат за пране

Ако някой от членовете на вашето семейство е бил болен от нещо инфекциозно като грип, обикновено изпиране може да не е достатъчно. Ще трябва да използвате специален антибактериален препарат за пране, за да предотвратите разпространението на инфекцията. За белите дрехи може да използвате хлор. 

2. Не почиствате пералнята

Старите модели перални машини имат филтър за мъх, който трябва да се почиства след всяко пране. Ако сте твърде заети, опитайте се да го правите поне веднъж месечно. Извадете го според ръководството на машината и го почистете със стара четка за зъби и малко препарат. Можете също така да го накиснете в гореща вода в продължение на 10 минути, за да постигнете по-добри резултати.


Новите перални машини може да не разполагат с този инструмент. Имат специална програма за почистване. Някои експерти също предлагат употребата на почистващи таблетки или течни разтвори. Така пералнята ви ще работи по-добре, а дрехите ви ще миришат по-приятно.

3. Перете дрехите на грешната страна

След като изпразните джобовете на дънките си, обърнете ги наобратно. Те също така трябва да бъдат почистени. Също така, обръщайте дрехите с деликатни материи наобратно. Това ще предотврати увреждането на материала.

4. Слагате прекалено много дрехи в пералнята

Пералната машина може да изглежда голяма и да има достатъчно място да се напълни. Обаче експертите препоръчват да дадете на дрехите си достатъчно "пространство". Дори ако барабанът е пълен, все пак трябва да можете да сложите свободно вътре два юрмрука. Това ще помогне на дрехите ви да бъдат добре изпрани.

5. Не сортирате чорапите

Ако сложите чорапите свободно в пералнята, ще ви бъде трудно да ги сортирате след това. Сложете ги в специална торбичка за пране или стара калъфка за възглавница. 

6. Не следвате инструкциите за ръчно пране

Деликатни материи, като коприна и лен трябва да бъдат прани ръчно, а не в пералня. Ако ги сложите в пералня, може да се повреди тъканта.

7. Унищожавате плата с белина

Смесете белина внимателно с вода, преди да я добавите към прането и не слагайте прекалено много. В противен случай може да се окажете с дупки в дрехите си, тъй като тя прави плата по-слаб. Също така, прекомерното избелване може да причини пожълтяване на бели дрехи.

8. Не регулирате скоростта на центрофугата 

Скоростта на центрофугиране оказва влияние върху плата. Процесът се измерва в обороти в минута. Памучните дрехи могат да издържат до 600 об / мин, а памучните кърпи и чаршафите до 1400 об / мин. Но деликатните тъкани трябва да се въртят с 400 об / мин, докато дънките могат да търпят до 900 об / мин. Превишаването на броя може да предизвика дупки и износване на тъканта.

9. Носите нови дрехи, без да сте ги изпрали преди това 

Ярките нови дрехи могат да пускат цвят, но никога няма да го разберете преди първото пране. Така че, преди да ги носите за първи път, поставете новата дреха в пералната машина заедно с други подобни цветни неща. Това ще запази останалата част от вашия гардероб от нежелана промяна на цвета.

10. Не обръщате внимание на калъфките за възглавници

Обикновено спалното бельо не се нуждае от предварително измиване, потвърждават експертите. Просто изберете обикновена програма с топла вода. Но това не винаги е вярно за калъфките за възглавници. Преди да ги поставите в пералнята, използвайте почистващ препарат или режим на предварително измиване, ако е необходимо. Това ще ви осигури чисто спално бельо без никакви петна.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay