10 остарели семейни традиции, които съвременните двойки не са длъжни да спазват

10 остарели семейни традиции, които съвременните двойки не са длъжни да спазват

Година след година следваме правилата и традициите и дори не се замисляме дали все още са актуални. Дали е страшно да не се носят сватбени халки? Какво означават шаферките и шаферите на сватбата сега? Повечето от нас просто си мислят, че следването на тези традиции е задължително и не осъзнаваме, че някои от тях са станали доста старомодни за съвременния свят.

Ето 10 традиции, които не сме длъжни да спазваме:

1. Предлагането на брак

Той се страхува да й предложи. Тя си мисли, че той не я обича. Мъжът взима пари назаем, за да купи пръстен и да я заведе на скъпа вечеря, а тя казва "Не", защото не е готова. Има хиляди сценарии, с които хората се сблъскват и които могат да доведат до раздяла. Много двойки решават предварително да обсъдят плановете си, за да избегнат различни неприятни ситуации. Те осъзнават, че всичко може да се случи без традиционните неща като пръстен, романтична атмосфера и ресторант. Хората днес се интересуват повече от своите нужди и желания, отколкото от традициите.

2. Партитата по случай преместването в нов дом

Веднага щом си купите ново жилище, започвате да получавате въпроси за парти за освещаването му. Повечето хора дори трябва да правят това нещо няколко пъти- със семейството, с приятелите, с колегите. Ами ако не ви се празнува? Повечето хора, които купуват имот, трябва да вземат кредит. Цените са високи, така че повечето двойки не могат да си позволят да организират тържества. Някои от тях имат само матрак и 2 стола вътре, а някои работят много усилено, за да изплатят заема си. Не сте длъжни да правите тържество, ако не искате или нямате възможност.

3. Шаферки и шафери на сватбата

Тази традиция на първо място не е българска, а и е старомодна. От вас зависи дали искате да имате шаферки и шафери или не. Съвременните двойки предпочитат да не дават роли на своите гости. Освен това, шаферите и шаферките са допълнителен разход, защото трябва да заплатите за еднаквите им дрехи.

4. Раждането на деца веднага след сватбата

След като се омъжат, повечето жени са изправени пред досадния въпрос: "Кога ще имате деца?". Има двойки, които искат да отложат да имат деца поради финансови проблеми, някои не могат да имат деца поради здравословни проблеми, а други просто искат да живеят известно време сами. Не позволявайте на никого да ви критикува по тази тема. 

5. Организиране на партита за роднини и приятели

Роднините и приятелите мечтаят да се забавляват на вашата сватба, рожден ден или годишнина и е толкова трудно да кажете "Не". Някои хора просто не искат да организират празненство просто, за да удовлетворят другите хора, и това е напълно нормално. Някои младоженци предпочитат да нямат луксозна сватба, а вместо това да пътуват до различни страни. Някои хора просто искат да прекарат рождения си ден сами. Празнувайте празниците си по начина, по който вие самите искате.

6. Правенето на много снимки

В миналото хората използваха професионалните снимки, за да си спомнят най-ценните моменти от живота си (абитуриентски балове, сватби и др.). Днес все повече и повече видове фотосесии са станали популярни: любовни фотосесии, фотосесия с приятели, фотосесия за очакването на бебе, фотосесия на новороденото, коледна фотосесия и т.н.

Но има хора, които не обичат да се снимат. Не принуждавайте никого да участва на снимки, ако не желае.

7. Носенето на сватбени халки

Някои двойки не носят сватбени халки. Причините са различни: просто не искат, размерът не е подходящ или пръстите им се подуват. Други просто не могат да свикнат с този аксесоар. Ако не желаете да носите халки, просто не носете. Това не означава, че не обичате партньора си или че не цените брака си.

8. Показването на новороденото бебе на всички роднини

Веднага след като се роди бебето, всички роднини започват да планират посещение на бебето. Първите месеци са наистина важни и е по-добре да не безпокоите майката, докато тя се грижи за бебето си през това време. Според лекарите се препоръчва също да се отложат посещенията на семейството (поне през първите 3 месеца), тъй като рискът бебето да се разболее е много висок.

9. Помненето на всяка значима дата

Рождени дни, сватбени дати, първа целувка или пътуване ... Списъкът може да бъде безкраен. Проучванията показват, че понякога дори забравяме онези неща, които се стараем да запомним. И между другото, съвършена памет не съществува. Много двойки дори не се опитват да си спомнят всяка значима дата. 

10. Настаняване на вашите близки от различни градове във вашия дом

Всеки има правото да живее в комфорт и не трябва да се чувства виновен. Има много хотели, хостели и апартаменти, които могат да наемат вашите близки. Всеки е щастлив да има гости. Но понякога "за известно време" може да се превърне в години. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

10 10
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay