10 породи котки, които могат да причинят неочаквани проблеми на собствениците си

10 породи котки, които могат да причинят неочаквани проблеми на собствениците си

Много хора следват импулса, след като видят снимките на сладки пухкави котки и вземат решение да осиновят домашен любимец. Те вярват, че то винаги ще остане тази малка и безобидна топка. Но когато котките пораснат, те могат да създадат някои проблеми - някои котки изискват редовно четкане на козината, някои се нуждаят от топли дрехи, а други драскат тапетите. А някои котки може дори да се наложи да се разхождат навън.

Ето какви неочаквани проблеми могат да имат собствениците на котки, защото разбираме, че домашен любимец у дома е огромна отговорност.

1. Сфинкс

10 породи котки, които могат да причинят неочаквани проблеми на собствениците си

Котките сфинкс са особено привлекателни за алергичните към козината. Но трябва да знаете, че тези котки не са напълно хипоалергенни. И въпреки факта, че много хора намират външния вид на котка сфинкс за доста странен, тази порода е известна с това, че е нежна, приятелски настроена и лоялна.

Когато осиновявате котка сфинкс, трябва да знаете, че тя ще изисква да се грижите за нея, сякаш е бебе. "Всички имаме здравословни проблеми (хора и котки). Като цяло котките сфинкс са по-скъпи за отглеждане от нормалните космати котки, това се дължи на необходимостта от ежегодно HCM сканиране от лицензиран ветеринарен кардиолог. Някои здравословни проблеми на сфинкса са инфекциозни заболявания и нарушения на зъбите и венците. Повечето всички котки сфинкс също се нуждаят от специална диета. 

Освен това за мнозина може да бъде неочаквано, че котките сфинкс всъщност се потят.

2. Персийска котка

Персийските котки са умни, спокойни и мълчаливи. Ако имат нужда от нещо, няма да мяукат, а просто ще седят до вас и ще чакат. Те обичат да бъдат галени и се привързват към семейството, с което живеят. Но трябва да внимавате, когато оставяте тази котка сама с деца, особено малки и шумни. Тази порода е чудесна за живот в апартамент: вашите завеси и тапети ще бъдат в безопасност.

Персийските котки са красиви, привързани и спокойни. Те са добри за хора, които искат да имат тих домашен любимец, без диви скокове или жесток нрав. Недостатъците им са свързани главно с грижата за козината им. Трябва да се четка всеки ден. В противен случай козината им става наистина сплъстена. Освен това персийските котки имат съкратен назолакримален канал, което може да доведе до проблеми с очите. Те често имат различни алергии както към храна, така и към лекарства. Също така ще имате проблеми с козината в целия ви апартамент. Тя ще бъде върху вашите дрехи и мебели, но също така ще бъде просто във въздуха. Ако обаче почиствате редовно апартамента си, това няма да е голям проблем.

3. Бирманска котка 

Те са умни, активни и красиви. Също така очите им имат необичаен син цвят. Те също са миролюбиви и общителни. Но ако решите да осиновите котка от тази порода, трябва да сте подготвени за често почистване. Също така експертите споменават, че здравето на тази порода е доста крехко. В къщата ви не трябва да има течение, котката не трябва да излиза навън през студения сезон и трябва редовно да миете козината й и да се грижите за зъбите. За да избегнете поведенчески проблеми, трябва да играете с нея. Това ще подкрепи естествените ловни инстинкти.

4. Турска ангорска котка

Турската ангора може да стане голям приятел. Тези пухкави котки са моногамни и те не могат да бъдат сами дълго време, така че ще станат отличен спътник на самотни хора. Те са общителни и обичат да играят. Но те ви позволяват да ги галите само когато те искат, като напълно игнорират вашите желания.

Тези котки са доста активни и изискват много внимание. Преди да решите да осиновите коте, трябва да разберете дали ще имате достатъчно време да посветите на домашния си любимец.

5. Манчкин

Тези сладки котки са котешки еквивалент на дакела, защото имат къси крака и дълъг гръбнак. И не създават много проблеми, с правилната грижа. От най-ранна възраст трябва да миете козината им, да ги къпете, когато е необходимо, и да наблюдавате диетата им. Освен това не бива да се заблуждавате от външния им вид. Въпреки факта, че краката им са къси, тези котки са много бързи и пъргави. "Наистина са добри в скачането и бягането. Въпреки че краката им са къси, те са наистина мускулести и това компенсира липсата им на дължина. 

6. Британска късокосместа

Британските късокосмести са доста големи котки и са склонни да наддават на тегло. Следователно, въпросът за диетата им трябва да се приема сериозно. Освен това, козината им се нуждае от ежедневно разресване. 

7. Шотландски фолд

Тази порода ви пленява с външния си вид, защото благодарение на големите си очи и сгънати уши дори възрастна котка прилича на малко коте. Те се чувстват комфортно в апартамент и с голямо семейство. Тези котки не се страхуват от шум и децата не ги притесняват.

8. Абисинска котка

Тези котки са малко нервни и това може да доведе до заболявания. Понякога са палави. Те могат да хапят, ако нещо не им харесва. Те са много решени дали искат нещо (и обикновено го получават). Ще ви ударят с лапа, ако са гладни, или ще надраскат вратата, докато не я отворите.

9. Руска синя котка

Тези котки са кротки, тихи, спокойни и се държат достойно. Но в същото време те са независими и могат да покажат силен характер. За тях е доста лесно да се грижим - единственият проблем може да бъде козината им. Веднага щом котето влезе в дома ви, ще трябва да наточи ноктите си някъде. Ако няма специално място за него, то ще изостри ноктите си върху вашите мебели и тапети.

10. Норвежка горска котка

Тези викингски котки, както ги наричат понякога, са приятелски настроени и нежни. Ако сте семейство с деца, не е нужно да се притеснявате: норвежките горски котки се разбират добре с тях и няма да им навредят.

Тяхната красива и дълга козина трябва често да се четка. В противен случай ще се заплита. Диетата им също не е лесна задача. Не можете да ги храните само със суха котешка храна и трябва да използвате и естествени храни. За разлика от други породи котки, норвежките горски котки имат право да пият мляко, но само 1 до 2 пъти седмично. Те го обичат.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay