10 признака, че сте били възпитани от нарцистични родители

10 признака, че сте били възпитани от нарцистични родители

Ако сте нерешителни, често се обвинявате и имате ниско самочувствие, това може да е знак, че сте отгледани от нарцистични родители. Такива родители контролират, често прехвърлят вината за грешките си върху другите и карат децата им да се чувстват зле, ако не правят това, което се очаква от тях.

Ние смятаме, че е важно да разпознаваме тези признаци, защото ако сте били отгледани от нарцистичен родител, разбирането на това може да ви помогне да намерите начин да се "излекувате".

1. Никога не се чувствате достатъчно добри

Нарцисистите се чувстват като по-важни и по-добри от всички. И искат детето им да изглежда също толкова идеално, за да изглежда по-добре в очите на другите. Ако се държите така, както вашият родител иска да се държите, ще можете да спечелите тяхната любов, която зависи от това да изпълнявате техните очаквания и желания.

Можете да се окажете в безкраен цикъл от опити да спечелите тази любов, като правите каквото искат, и може да се чувствате така, сякаш никога не правите достатъчно, защото любовта, която получавате, е само временна.

Вашият родител може също постоянно да ви е критикувал, защото никога не сте били в състояние да направите точно това, което е казал. Или може би сте го направили, но те не са били доволни от резултата или реакцията на другите. Това чувство, че никога не правиш достатъчно или не си достатъчно добър, може да се пренесе в зряла възраст и да повлияе на другите взаимоотношения и самочувствието ви.

2. Страхувате се да изразите мнението си

Ако вашето мнение не съвпада с това на вашия родител, то вероятно е било посрещано с агресия и е довело до наказание. Ако не сте се съгласили с родителя си за нещо или сте били разстроени от това как се отнасят с вас, те няма да приемат това и дори биха въздържали любовта си. Като възрастен може да ви е трудно да си изразявате мнението, което е сериозен проблем. 

3. Може да имате проблемни отношения

Може да забележите, че някои от връзките ви са незадоволителни и дори може да са токсични. Например, тъй като нарцистичните родители често контролират децата си и не знаят границите им, може да се окажете в зависима връзка. Може дори да забележите, че и вие имате връзка с нарцисист, защото може да е трудно да изберете някой, който е напълно различен от онова, с което сте били запознати като дете.

4. Може да ви е трудно да станете независими

Нарцистичните родители обичат да контролират децата си. Те искат да правят нещата по определен начин, защото вярват, че само те знаят кое е правилно. Така че те вземат всичките ви решения вместо вас и след като станете възрастен, може да ви е трудно най -накрая да започнете да мислите сами и да правите нещата по свой начин. И нарцистичните родители не искат да станете по-независими, защото тогава те ще загубят единствения човек в живота си, който биха могли да контролират. 

5. Може да почувствате, че не знаете кой сте

Може да не знаете какви са вашите интереси и нужди или какво наистина искате от живота. Това е така, защото като дете сте били обезкуражени да изследвате себе си. Не можеш да бъдеш себе си, защото твоят родител вече е решил вместо теб какъв трябва да бъдеш.

6. Може да имате тревожност

Като дете вероятно сте изпитвали безпокойство около родителите си. Винаги е трябвало да се уверите, че правите всичко така, както те искат, в противен случай бихте могли да бъдете наказани. Това безпокойство може да остане с вас по-късно в живота и да се прехвърли в други взаимоотношения.

7. Може да имате някои нездравословни навици

Когато не получавате любов от родителите си, я търсите другаде. Така че може да се борите с компулсивно поведение в детството и в зряла възраст. Това може да е преяждане или компулсивно пазаруване, например. Такива неща действат като заместители на любовта и временно ви карат да се чувствате по -добре.

8. Обичате да угаждате на хората 

Тъй като непрекъснато е трябвало да карате родителите си да се чувстват по-добре, може да правите същото за другите хора като възрастен. Забравяте за себе си и дори може да си мислите, че това, от което се нуждаете, не е толкова важно, колкото това, от което се нуждаят другите. Може да се страхувате да не разстроите другите и т.н. 

9. Може постоянно да обвинявате себе си

Родителите ви може да са използвали вина, за да ви манипулират да правите това, което са искали да направите. Нарцистичните родители също никога няма да ви позволят да кажете, че са направили нещо нередно, доказвайки, че са несъвършени. Така че те могат да ви накарат да се чувствате виновни за това, което са направили, или че не ги оценявате достатъчно като родител.

Това може да ви накара да се обвинявате и в зряла възраст, дори ако нещо не е по ваша вина.

10. Може да имате проблеми с определянето на граници

Вашата поверителност и независимост вероятно никога не са били уважавани в детството. Родителите ви трябвало да контролират всеки аспект от живота ви. И тъй като тогава това било нещо нормално, може да забележите, че също ви е трудно да поставяте граници в други отношения.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay