15 неща, които все още използваме, без да осъзнаваме, че е време да ги изхвърлим

Не се колебаем да изхвърлим хранителните продукти с изтекъл срок на годност, защото знаем, че те могат да навредят на здравето ни. Но всъщност къщата ни е пълна с други неща, които трябва да бъдат изхвърлени, а ние дори не си даваме сметка за това.

Ето някои неща, които вероятно имате в домовете си, а трябва да изхвърлите:

1. Спирала

Продуктите за грим на очите имат най-кратък срок на годност. Когато се нанесе спирала, бактериите от миглите попадат върху четката и всеки път, когато я използваме, има все повече и повече. Експертите съветват смяна на спиралата на всеки 3 месеца, тъй като по-продължителната употреба на този продукт може да доведе до инфекция на очите.

2. Фон дьо тен

Средно един фон дьо тен може да се използва за около година и ние трябва да вземем предвид условията за съхранение и състава на продукта. Но фон дьо тена в контейнер, който трябва да се нанася с гъба или дори с пръсти, може да стане неизползваем след 6 месеца. Това се случва, защото когато го нанасяте по този начин, микробите навлизат в продукта, което може да доведе до акне и други кожни проблеми.

3. Ластици за коса

Ластиците за коса от плат могат да увредят косата ви, ако ги използвате твърде дълго. Ако ластикът се е разтегнал малко или целостта му е нарушена, косата може да започне да се чупи.

4. Мокри кърпички

Дезинфекциращите мокри кърпички обикновено могат да се съхраняват до една година след отваряне, въпреки че това може да зависи от марката. След това те губят своите антибактериални свойства. Ако обаче са били съхранявани неправилно, трябва да се отървете от тях още по-рано. Консервантите в този продукт се унищожават, ако се съхраняват в условия, които са прекалено горещи или прекалено студени и е имало случаи, когато кърпичките са били замърсени с бактерии или плесени.

5. Перилен препарат

Гел препаратите за пране запазват свойствата си в продължение на 6 месеца след отваряне на бутилката. Прахът за пране може да издържи много по-дълго, ако не е изложен на влага. 

6. Четка за тоалетна

Този незабележим предмет може да се съхранява в дома години наред. Въпреки това, дори и при седмично почистване на четката, трябва да разберете, че няма да е възможно да се отървете от всички бактерии върху нея, което означава, че няма да бъде толкова ефективно. Трябва да смените четката, когато косъмчетата й се деформират или започнат да пожълтяват.

7. Завеси за душ

Завесите за баня се замърсяват, а още по-лошо върху тях може да поникне плесен. Препоръчително е да измивате завесата поне веднъж месечно и след една година употреба да я замените с нова.

8. Гумени играчки за баня

Тези играчки трябва да се сменят на всеки 2-3 месеца. Факт е, че вътре в тях се появява мухъл и това може да бъде опасно за бебето. За да удължите живота на гумените си патета, изплаквайте ги с вряща вода и препарат след всяка употреба. Можете също така да запечатате дупката в тях с лепило, за да предотвратите проникването на вода вътре.

9. Съдове за готвене с тефлоново покритие

Тези тигани издържат само 2-3 години и след това съдовете за готвене трябва да бъдат заменени, дори ако покритието изглежда непокътнато. Продължителната употреба на тази посуда може да навреди на вашето здраве, тъй като тефлонът може да отделя до 6 токсични газове.

10. Силиконова четка

Силиконът е топлоустойчив материал, но при редовно излагане на високи температури може да започне да се влошава. Освен това е доста мек и може да се повреди по време на процеса на готвене. За да избегнете замърсяването на вашата храна със силиконови частици, препоръчително е да сменяте четките на всеки 2 години.

11. Рендета и белачки за зеленчуци

Изключително трудно е напълно да се измие рендето и да се отървете от остатъците от храна и микробите, които живеят върху тях. Освен това с времето остриетата се изтъпяват и устройството става по-малко ефективно. Изхвърлете рендето въз основа на състоянието му и материала, от който е направено. Най-добре е да го смените след 3-4 години употреба.

12. Гъби за миене на съдове

Известно е, че гъбите могат да бъдат среда за размножаване на бактерии и дори плесен. Гъбите с малки влакна трябва да се сменят по-често, за предпочитане всяка седмица, а гъбите с големи - на всеки 2 седмици, защото тези гъби се проветряват по-добре и изсъхват по-бързо.

13. Бельо

Препоръчително е да изхвърлите чифт бельо, след като се появят дупки или придобие неприятна миризма. Оказва се, че бактериите, като Е. coli, могат да останат дори върху изпрани бикини. В повечето случаи това няма да доведе до здравословни проблеми, но все пак е по-хигиенично да подновявате бельото си поне веднъж годишно. Същото правило важи и за прашките, но тъй като плътно прилепват към интимните части на тялото и често са направени от синтетични материали, те имат по-голям шанс да станат място за инфекции, така че трябва да помислите за по-честото им заменяне.

14. Превръзки и тампони

Превръзките и тампоните имат срок на годност. Някои производители го посочват на опаковката и обикновено е 3 години, докато други изобщо не пишат датата. Във всеки случай е по-добре да съхранявате тези продукти за не повече от 2 години, защото има вероятност да се появи мухъл и бактерии, дори ако това не се забелязва на пръв поглед. Но задържането на превръзки и тампони в банята може значително да намали срока им на годност, тъй като продуктите абсорбират добре влагата, което насърчава бактериите да растат.

15. Самобръсначки

Те трябва да се сменят по-често, отколкото повечето хора си дават сметка. Например, ако използвате самобръсначка всеки ден, трябва да я сменяте на 1-2 седмици. А за тези, които използват бръснача няколко пъти седмично - след 4-6 седмици. Използването на тъпо острие може да причини дразнене, порязвания и врастнали косми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay