15 факта, които разкриват много неочаквани аспекти на света

15 факта, които разкриват много неочаквани аспекти на света

Учените годишно провеждат много различни изследвания и в резултат на това откриваме неочаквани факти за нашия прекрасен свят. Например, знаехте ли, че колкото е по-гъста мъжката брада и колкото повече време един мъж ходи с брада, толкова по-вероятно е той да оплешивее?

Ето още интересни факти:

1. Акнето забавя процеса на стареене

Британски изследователи доказват, че клетките на хората, страдащи от акне, имат вграден защитен механизъм срещу стареенето. Следователно, хората с акне изглеждат много по-млади от хората с перфектна кожа.

2. Плач с акцент

Знаете ли, че бебетата могат да плачат с акцент? Това се дължи на факта, че бебето имитира тон, подобен на гласа на майка му. Всъщност, бебетата чуват гласа на майка си още докато са в утробата. Учените получават тези резултати чрез изследване на плача на 60 бебета, родени във френски и немски семейства.

3. Тялото във форма на пясъчен часовник е индикатор за висока интелигентност

Изследване, включващо над 16 000 жени, показва, че жените, които имат форма на тялото на пясъчен часовник, могат да претендират, че имат по-висока интелигентност от останалите. Това се дължи на факта, че жените с такива форми произвеждат повече омега-3 мазнини, които стимулират развитието на мозъка и предотвратяват преждевременното стареене.

4. Брадата може да бъде причина за оплешивяване

Изследване показва, че колкото е по-гъста мъжката брада и колкото повече време един мъж ходи с брада, толкова по-вероятно е той да оплешивее. Основната причина, поради която мъжете са плешиви, е, че липсата на коса по скалпа компенсира топлината, създадена от носенето на брада. По този начин тялото ви осигурява оптимално топлинно равновесие.

5. Хлебарките могат да хапят

Обикновено хлебарките не хапят хора, когато си имат храна. Но все пак е възможно това да се случи. Ухапването от хлебарка причинява дразнене и подуване.

6. Котките имат своя собствена навигационна система

Проучванията показват, че мозъчните клетки на котките са много чувствителни към магнитното поле на Земята. Те дават на котките насочваща информация като вграден компас. Ето защо котките лесно могат да намерят пътя си навсякъде, където и да са.

7. Майчиното мляко може да променя състава си

Кърмата може да се променя, когато бебето се разболее. Изследователите смятат, че когато бебето е болно, слюнката предава сигнал за болестта на тялото на майката. В резултат тялото на майката произвежда повече мляко със специфични антитела.

8. Надписът на етикета "Не съдържа холестерол" е само рекламен трик

Надписът върху етикета "Не съдържа холестерол", който често виждате на опаковките с растително масло, е просто рекламен трик. Холестеролът може да се открие само в животинските мазнини.

9. Мъжете също могат да имат ПМС

За да бъдем по-точни, те имат IMS - синдром, който е свързан с ниско ниво на тестостерон в кръвта. Раздразнителността, депресията и отдръпването са резултат от липсата на този хормон в човешкото тяло.

10. Патологичен хумор

Някои увреждания на човешкия мозък могат да доведат до прекомерна шеговитост и това се счита за неврологично заболяване. В този случай, се смята, че става дума за патологичен хумор.

11. Сняг "диня"

В някои райони, като планината Сиера Невада в Калифорния, можете да видите сняг "диня". Той е розов на цвят и има вкус и мирис на истинска диня. Това явление може да се обясни с наличието на водорасли (Chlamydomonas nivalis), които съдържат червен пигмент, наречен астаксантин.

12. Само 22% от хората могат да мърдат ушите си

Хората, които могат да мърдат ушите си са изключително малко. Някои хора могат да го правят заедно с повдигането на веждите си. За да бъдем точни, само 22% от населението на света може да мърда всяко ухо отделно и само 18% може да ги мърда едновременно.

13. Хората, които се оплакват живеят по-дълго

Има някои изследвания, които показват, че хората, които се оплакват постоянно и не са доволни от живота си като цяло, живеят по-дълго. Това е така, защото тези хора хленчат, за да облекчат стреса.

14. Червеното зеле може да променя цвета си в зависимост от течността, в която е приготвено

Цветът на червеното зеле може да се промени по време на процеса на готвене. Това се дължи на факта, че водата може да има различни нива на рН. Например, в кисела вода, червеното зеле ще стане розово. В неутрална вода, то се превръща в лилаво и в алкална вода, то може да се превърне в смарагдов цвят.

15. Сърцата на влюбените бият в синхрон

Когато човек е влюбен, сърцето му бие в същия ритъм като сърцето на партньора му. Смята се, че такова нещо може да се случи поради факта, че хората интуитивно са се научили да имитират сърдечния ритъм на партньора си заради силната връзка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay