6 вредни неща, които трябва да спрем да използваме

6 вредни неща, които трябва да спрем да използваме

Според Комисията за безопасност на потребителските продукти всяка година около 33,1 милиона души в САЩ се влияят негативно от продуктите в домакинствата. Независимо дали става въпрос за наранявания, смърт или увреждане на имущество, цифрите все още са плашещи. Учените смятат, че това се случва най-вече поради химикалите, съдържащи се в различни продукти.

Ето кои са ежедневните продукти, които незабавно трябва да спрем да използваме:

1. Продукти от стиропор

Всички знаем, че стиропорът е вреден за околната среда, но се оказва, че е вреден и за здравето ни. Стиропорът съдържа стирен - токсичен химикал, който има тясна връзка с развитието на рак, загуба на зрение и слуха, както и проблеми и увреждания на нервната система. Този химикал се излива и попада в телата ни, когато ядем топла храна или пием топли напитки от чинии и чаши от стиропор.

2. Пресовани изделия от дърво

Малката дървена маса, стояща в ъгъла на стаята ви, не е толкова безобидна, колкото изглежда. Работата е в това, че производителите залепват всички дървени продукти, от които е направена вашата маса, с помощта на смола, която съдържа карбамид-формалдехид, който отделя формалдехид в стаята ви. Лошата новина е, че колкото по-гореща и по-влажна е стаята, толкова повече от това вещество се отделя. Дълготрайното излагане на този продукт може да предизвика развитие на белодробни заболявания, астма и дори рак.

3. Продукти с антибактериални свойства

Истината е, че много производители на антибактериални продукти използват в своите продукти елемент, наречен триклозан. И не само че е вредно за околната среда, но и за нашето здраве. Проучванията показват, че продукти, съдържащи триклозан (които могат да бъдат шампоани, паста за зъби и дори козметика), причиняват рак на черния дроб.

4. Ароматизатори

За съжаление, тези спрейове за борба с миризмите съдържат елементи като терпени и етилен-базирани гликолови етери. Последният е официално известен като токсичен химикал, докато първият създава токсична комбинация, когато взаимодейства с озона от въздуха. Нещо повече, те излъчват куп други химикали като парадихлоробензен, които увреждат нашето здраве, особено когато се използват в малка стая или в лошо вентилирани помещения.

5. Козметични продукти

Фталатите, известни също като пластификатори, могат да причинят здравословни проблеми с репродуктивните органи при животните, което означава, че рисковете за хората също са налице. Тези химикали, подобни на хормони, дават хубав мирис и цвят на продуктите за красота и могат да се съдържат в дезодоранти, шампоани и спрейове за коса. 

6. Ароматни пръчици

Тази приятна миризма, която ароматните пръчици създават в дома ви, също е в списъка на най-опасните елементи. Димът, който излъчват, съдържа редица опасни съединения, които влияят негативно на здравето ни, започвайки от развитието на астма и други белодробни заболявания и завършващи с рак.

 Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay