8 двойки животни, които вероятно не сте знаели, че са свързани

8 двойки животни, които вероятно не сте знаели, че са свързани

Настоящите оценки за броя на видовете на Земята варират между 5,3 милиона и 1 трилион. Всичко - от дребни насекоми в амазонските тропически гори до гигантските сини китове, които бродят из океаните. Животинските видове на нашата планета са разнообразни и привидно несвързани по никакъв начин, но когато погледнем отблизо, възникват странни отношения.

Искаме да ви представим няколко шокиращи родословни дървета, свързващи животни, които на пръв поглед изглеждат съвсем различни.

1. Китове и крави

Представете си колко трудно би било, ако основният източник на мляко са ... китовете. Това звучи доста пресилено, но ще бъдете изненадани да разберете истината.

Китовете и кравите споделят общ предшественик - малък бозайник с тънки крака и копита, който е живял в Южна Азия, наречен Indohyus (което означава "прасето на Индия"). Въпреки че тези същества (които били с размерите на миещи мечки или домашни котки) били предимно обитатели на земята, те имали особена връзка с близките реки. Доказателствата сочат, че Indohyus е използвал водите като безопасна зона от хищници - развитието на водно поведение се е появило много по-късно.

Най-силното доказателство за това, че кравите и китовете са "братовчеди" идва от молекулярното изследване на двете. Оказва се, че най-близките живи роднини на китовете са група копитни животни, наречени артиодактили, която включва крави, прасета, хипопотами и жирафи. 

2. Хора и кенгурута

Вие срещу кенгуру в състезание по бягане - кой печели? Не искаме да бъдем носители на лоши новини, но кенгуруто може да се движи със скорост до 44 mph, а рекордът на Юсейн Болт за скорост е 27,78 mph. Значи кенгуруто просто е изградено по различен начин от нас, хората?

Не и ако говорим за нашите геноми. ДНК на човека и кенгуру споделят някои неоспорими прилики.
Въпреки че се отклоняват от нашия еволюционен път, кенгуруто все още споделя някои неща със своите далечни братовчеди - нас. Изследванията показват, че кенгуруто се опитва да общува с хората и да моли за помощ, като "сочи” в различни посоки. Това поведение се свързва и с домашни животни като кучета.

3. Слонове и морска крава

Дюгоновите, известни още като морски крави. Те "очевидно" са по-скоро като "морски слонове". Не разбирате защо? Нека погледнем по-дълбоко.

Оказва се, че хоботците (група животни, която включва слонове, мамути и мастодонти) имат общ прародител с дюгоновите. Въпреки знанията ни за еволюцията на морските крави, имащи значителни пропуски, се смята, че тези конкретни животни са произлезли от бозайник с 4 крака (ранните форми са се появили преди около 55 милиона години).

Слоновете и морските крави също имат някои визуални прилики. Телата им са покрити с косми, подобни на четина. Морските крави ги използват, за да се ориентират в заобикалящата ги среда (чрез усещане на вибрации).

4. Медузи и корали

Единият се разхожда свободно по моретата и океаните, докато другият се представя по-скоро като растение, но истината е, че медузите и коралите са животни. И да, те също са свързани.

Те принадлежат към древна група животни, наречени Книдарианци. Членовете на тази група нямат органи, като бели дробове и сърце. Те също нямат мозък и вместо това имат нервна мрежа. Медузите и коралите също имат подобни инструменти - те използват пипалата си, за да ужилят нещастните плувци наблизо.

Въпреки че са "братовчеди", връзката между тези 2 вида не винаги е слънчева светлина и дъги. Понякога коралите се обединяват, за да предприемат координирани атаки срещу много по-мобилните си членове на семейството - медузите. Когато медузата направи грешката да плува твърде близо до кораловия риф, някои от коралите ще грабнат плячката си с малките си пипала и ще стиснат здраво. Скоро и други се присъединяват към партито, като напълно хващат медузите.

Това е работа в екип!

5. Птици и динозаври

Кое е първо? Пилето или яйцето? Оказва се, че истинският отговор е ... динозаврите!

Птиците, които виждате да пляскат с криле около вас, произлизат от тероподите (група двуноги динозаври, включително хитрите велоцираптори и легендарния Тиранозавър Рекс). Но пълната трансформация от T-rex в пухкаво жълто пиле определено не е станала за една нощ.

Продължават да се появяват вкаменелости, представящи ни "преходни" видове. През 2018 г. китайски палеонтолози откриха 127-годишния перплекс на Jinguofortis. Това откритие разкри важен момент в развитието - когато птиците загубили опашката на динозавъра, но не били развили ветрило от пера, открити в опашките на съвременната птица.

6. Ехидна и птицечовка

Чакайте, бозайник, който снася яйца? Да, ето тези 2 особени същества (които са свързани помежду си).

Ехидната и птицечовка са част от семейство бозайници, наречени монотреми. Въпреки че имат много генетични прилики, те коренно се различават в много отношения. Например ехидната яде насекоми като мравки и термити, но птицечовката е месоядно.

Много от основните разлики също са съвсем очевидни. Просто трябва да погледнете - ехидната има дълъг тънък нос, отличен за подушаване на вкусни насекоми. Що се отнася до меката патикоподобна човка на птицечовката - тя е покрита с хиляди рецептори и действа като детектор за намиране на плячка.

7. Мечоопашатият рак, известен още като подковообразен рак, и паяците

Тези раци са буквално легенди - те се наричат "живи вкаменелости" и са на повече от 480 милиона години, което ги прави по-древни от динозаврите. Но не позволявайте на името да ви заблуждава. Подковообразният рак всъщност е в група, наречена Хелицерови (която включва паяци и скорпиони).

Тези първични същества имат много причудливи качества. Например, въпреки че имат относително лошо зрение, очите им са милион пъти по-чувствителни към светлина през нощта, отколкото през деня. Най-уникалният аспект при тях е тяхната синя кръв. Съдържа мощни имунни клетки, които са невероятно чувствителни към токсични бактерии. Когато присъстват бактерии, имунните клетки се събират около тях, за да се уверят, че подковообразният рак е невредим.

8. Коне и носорози

Колко нелепо би било, ако принцът в приказките се появи на бял ... носорог. Колкото и странно да звучи, конете и носорозите са част от една и съща група, наречена perissodactyla и споделят предшественик.

Вкаменелости от животни, наречени Cambaytherium thewissi, бяха открити преди няколко години в Индия. Тъй като характеристиките му са близки до тези на тапира, се смята, че това същество е свързано с всички живи перисодактили.

Увлекателен факт за животните от тази група е, че те използват предимно средния пръст, за да поддържат теглото си. В някои екстремни случаи, като при съвременните коне, останалите пръсти са се слели напълно със средния - копитата им позволяват да изминават по-големи разстояния и да бягат с по-висока скорост.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay