8 причини да имате котка у дома (да, мъркането е еднa от тях)

8 причини да имате котка у дома (да, мъркането е еднa от тях)

Котките винаги са били изобразявани като загадъчни животни, които не се интересуват от стопаните си и наистина се грижат само за себе си. Понякога може дори да изглежда, че обичат да са далеч от всичко и че единственото, което правят, е да спят по цял ден. Но колкото и да изглеждат отсъстващи от този свят, те винаги са наясно какво се случва около тях. Това е особено вярно, когато става въпрос за собственика и собственото им емоционално състояние. Удоволствието да бъдем с тези животни, които са обичани от голяма част от обществото, носи някои интересни предимства и повечето от тях са свързани с факта, че те ни помагат да намерим спокойствие.

1. Мъркането им е звук, който те използват, за да се излекуват и прекарването на време с тях, докато мъркат, е от полза за вашето здраве

"Мъъррр" е отличителният звук, който котките издават, когато мъркат. Това е един от начините, по които трябва да общуват със собственика си и други котки, но те издават този звук по различни причини. Понякога това е защото са гладни, защото нещо ги боли или дори защото се страхуват или са разстроени.

От друга страна, мъркането се случва и когато котките се чувстват удобно и спокойно, когато са галени или когато искат да изразят приятелството и любовта си. Във всеки случай честотите на тези звуци могат, в някои случаи, да съвпадат с лечебните честоти. Ето защо мърканията се оказват като вид терапия за котки и може би дори за хората около тях.

Освен че потенциално може да намали риска от сърдечни заболявания, котешкото мъркане може също да подобри белодробната функция на хора, страдащи от дихателни проблеми. Мъркането им има способността да ви помогне да лекувате стреса си и да ви успокоява в случай на нервен срив. Мъркането може да се случи с честота между 20 и 140 херца. Най-често срещаният случай при домашните котки е мъркането с честота между 20 и 50 херца.

Тази звукова вибрация стимулира заздравяването на тъканите, особено при наранявания, които засягат сухожилията и мускулите при котките. Тези честоти също намаляват болката и спомагат за увеличаване на костната плътност. Има дори проучване, което установява, че животът с котки през първата година от живота ви може да намали шансовете за инфекции на дихателните пътища и ушите, тъй като контактът с домашни любимци предпазва и укрепва имунната ви система. Между другото, това важи и за контакт с кучета, така че ако се опитвате да избирате между едното и другото, може просто да осиновите и коте, и куче!

8 причини да имате котка у дома (да, мъркането е еднa от тях)

2. Те ви карат да се чувствате спокойни, намаляват безпокойството ви и ви правят компания в лошите моменти

Галенето на нашите домашни любимци може да бъде нещо, което озарява деня ни и ни оставя със специален вид спокойствие. Изследвания, проведени през последните години, установиха, че притежаването на котка или друг домашен любимец може да ни помогне да облекчим стреса и безпокойството, причинени от ежедневието ни. Това от своя страна ще поддържа нивата на кръвното Ви налягане на по-ниско ниво, както и намалява сърдечната честота, което ще Ви накара да се чувствате по-спокойни и безгрижни. Наличието на котка у дома се превръща в една от най-добрите алтернативи, за да не се чувстваме самотни и всъщност да помогнем за предотвратяване на безпокойство и стрес по естествен начин.

Проучване установи, че котките се считат за постоянен източник на общуване (83% от участниците), казва се, че винаги са до тях, когато е необходимо (67% от участниците) и осигуряват емоционална подкрепа по време на бедствие. Още един плюс, който друго проучване е установило, е, че домашни любимци вкъщи могат да повишат самочувствието на собственика си и да повишат нивото на ендорфини. Между другото тези молекули са свързани с начина, по който изпитвате щастие и благополучие. Ето защо, галейки котки (които те обичат и това е просто факт, доказан от науката), играейки с тях или просто знаейки, че ни правят компания в мълчание, можем да прогоним тъгата.

8 причини да имате котка у дома (да, мъркането е еднa от тях)

3. Помагат ни да спим по-добре

Обикновено мислим, че нашата котка спи в нашето легло, за да получи повече топлина и комфорт. Но всъщност има и други причини котките да го правят. Когато е време за сън, те също търсят привързаност и защита. Да бъдат покрай нас ги кара да се чувстват в безопасност. Това е и начин да си починат малко от състоянието на бдителност, в което са през целия ден. Ако страдате от липса на сън, опитайте да поставите котката си на челото си за 5 минути, за да си помогнете да се освободите от тежестта на деня си.

4. Те носят радост в живота ви и ви разсмиват

Хората, които живеят с котки, ще могат да кажат, че притежаването на тези домашни любимци у дома е приключение във всеки смисъл на думата. Следването на движенията на домашния любимец и наблюдението на израженията и поведението им винаги ни развеселяват. Има случаи, в които не е възможно да имате домашни любимци у дома. Това обаче не означава, че не можете да контактувате с животни. 

8 причини да имате котка у дома (да, мъркането е еднa от тях)

5. Те могат да помогнат на хората с аутизъм да общуват

В някои случаи хората със специални видове аутизъм може да се затруднят да общуват с други. Доказано е, че терапията с животни е един от най-полезните инструменти за установяване на комуникация. Отчасти това е така, защото пациентите чувстват по-силна връзка с животните. В същия ред на мисли проучване установи, че децата, които имат домашен любимец, се чувстват по-спокойни и общителни от тези, които нямат. Когато галите котка, нивата на окситоцин могат да се повишат и да увеличат доверието и любовта. Например, Айрис Грейс, дете с аутизъм, получава помощ при разговори с хора от котката си Тула, защото нейният домашен любимец й дава чувство за сигурност.

6. Наличието на котки може да намали алергиите (особено при деца)

Съществуват различни мнения относно това какво всъщност прави козината на котката и колко често пада. Когато имате малки бебета в къщата, може да не мислите, че е добра идея да имате котка. Проучване обаче установи, че децата под една година, които имат котка като домашен любимец, докато растат, са по-малко склонни да развият алергии. Тези резултати предполагат, че наличието на домашен любимец в началото на живота може да помогне на телата ни да се въздържат от развитие на алергия към животни по-късно в живота. Това също може да ни помогне да се справим с други подобни проблеми, като алергия към прах.

8 причини да имате котка у дома (да, мъркането е еднa от тях)

7. Котките са приятелски настроени

Въпреки че се смята, че котките са много независими, остава фактът, че те обичат да си общуват с хората. Всъщност проучване заключава, че много котки предпочитат да общуват, вместо да ядат или да играят с определени предмети. 

8. Собствениците на котки са по-умни от собствениците на кучета

Битката между собствениците на котки и кучета е нещо, което вероятно е започнало, когато хората за първи път са имали домашни любимци и което потенциално може да продължи вечно. Все пак може да помислите за следното. Проучване установи, че хората, които притежават кучета, са по-активни, излизащи и са склонни да прекарват повече време на открито. За разлика от тях, тези, които притежават котки, обикновено са затворени в себе си, остават повече вкъщи и прекарват времето си в по-релаксиращи дейности като гледане на телевизионни сериали или четене на различни теми и се интересуват повече от културни и академични теми.

Ето защо било установено, че собствениците на котки могат да бъдат по-интелигентни от собствениците на кучета. Но имайте предвид, че този резултат се основава единствено на различните характери и интереси на всеки тип собственик, така че далеч не е категоричен.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay