8 причини, поради които кучето ви лае

8 причини, поради които кучето ви лае

Много често хората подават сигнали, свързани с шума, създаден от кучетата. Кучетата лаят и ако си мислите, че вашето куче няма да лае, по-добре си го избийте от главата. Но понякога кучетата лаят без видима причина. След като разберете каква е причината, можете да опитате да се справите с проблема и съответно кучето да спре да лае. 

Ето поради какви причини кучетата може да лаят, за да бъдете информирани, преди да накажете лаещото кученце:

1. Скука

8 причини, поради които кучето ви лае

Подобно на хората, кучетата също са социални животни и предпочитат да бъдат в комапнията на някого. Така че, когато останат сами, те са склонни да се отегчават. Те са социални животни и без контакт или комуникация се чувстват отегчени и започват да лаят. Този тип лай е монотонен и непрекъснат и спира в момента, в който кучето вече не е само.

2. Търсене/искане на нещо

8 причини, поради които кучето ви лае

Ако сте собственик на куче, може би вече сте забелязали тази черта и за съжаление това е една от най-често срещаните, но лесно коригиращи се черти. Просто трябва да дадете на кучето това, което иска, това може да е всичко - от разходка, лакомство, играчка или нещо за ядене. Но това не винаги ще работи и ще разберете, че с течение на времето кучетата могат да бъдат доста взискателни. Понякога е най-добре да го оставите без надзор и в крайна сметка ще спре.

3. Чувство на неудовлетвореност

8 причини, поради които кучето ви лае

Кучетата също имат проблеми с безпокойството и чувството на неудовлетвореност, когато са оставени сами или когато вършат нещо повтарящо се и не могат да разберат определен шум или действие. Те могат да проявят симптомите на депресия. 

4. Аларми или сигнали

8 причини, поради които кучето ви лае

Кучетата реагират на звънеца, будилника, шума от телевизора и други. Освен това, те всъщност са полезни в ситуации като пожари, алармени звуци, реагиране на непознати и т.н. В такива случаи те лаят непрекъснато, докато скачат. За да избегнете такива ситуации, когато имате гости например, ще трябва да го обучите да лае в определени ситуации.

5. Стрес или страх

8 причини, поради които кучето ви лае

Това са едни от най-важните неща, които трябва да се търсят, и е трудно да се разбере, кога кучето е стресирано или уплашено. Този вид лай може да бъде истеричен и понякога включва вой. Този вид лай може да ви раздразни най-много, но не забравяйте, че това е начин кучето да изрази емоциите си.

6. За забавление

8 причини, поради които кучето ви лае

Кучетата понякога лаят за забавление. Те искат да си играят и лаят, когато са развълнувани. Този вид лай не е непрекъснат. Кучето спира да лае, облизва ви, дърпа ви с лапичка и след това продължава.

7. Поздрав

Отново, ако сте собственик на куче, това не е ново за вас. Този лай казва: "Хей! Добре дошъл у дома!" Или "Как беше денят ти?". Този вид лай е кратък и силен. А това е най-приятното посрещане, което някой може да ви направи. 

8. Пазене на територията

Кучетата лаят, когато някой влезе в дома. Това е съвсем нормално, те пазят своята територия. В природата на кучетата е те да бъдат пазачи и се чувстват длъжни да ви предупредят, че някой непознат влиза в жилището. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay