8 прости начина да следите здравето на домашния си любимец

8 прости начина да следите здравето на домашния си любимец

Всеки, който има домашен любимец, не може да си представи живота си без него и иска да осигури на своето животно дълъг и здравословен живот. За да сме сигурни, че това ще бъде така, трябва да обръщаме внимание на косматите си приятели и редовно да ги преглеждаме у дома. Понякога дори не осъзнаваме, че нашите домашни любимци може да бъдат в опасност. Например, проучванията казват, че паразитите са една от най-честите причини за заболявания на домашните любимци и често няма симптоми, докато не стане късно...

Ето как да следите здравето на домашния си любимец в 8 прости стъпки:

1. Измервайте температурата на животното

Има специални термометъри за животни, които измерват телесната температура, като поставите устройството в ухото на животното. Нормалната телесна температура на котките е между 37,7 и 39,1 ° С, а при кучетата- около 38 ° С. 

2. Измервайте и контролирайте сърдечната честота 

За тази процедура трябва да имате една свободна ръка и хронометър. 

1. За да измерите сърдечната честота на котката, просто поставете ръцете си върху гърдите на котката зад лактите. Пребройте ударите за 15 секунди и умножете резултата по 4. Можете също да почувствате пулса, като поставите 2 пръста върху вътрешността на слабините. Нормалният сърдечен ритъм за котките е 140-220 удара в минута.


2. За да измерите сърдечната честота на кучето, поставете дланта си върху гърдите на кучето, под мишниците. Нормалната сърдечна честота на кучетата е 70 до 120 удара в минута (в зависимост от размера на животното).

3. Проверявайте за проблеми с очите

8 прости начина да следите здравето на домашния си любимец

Проблемите с очите са една от най-честите причини, поради които кучета и котки посещават ветеринар. Котките нямат толкова проблеми с очите, колкото кучетата, тъй като обикновен живеят на закрито, което значително намалява риска от нараняване или инфекция на очите.

Инфекциите на очите могат да бъдат различни и много сериозни, причинявайки проблеми като слепота, поради което е много важно да проверявате редовно очите на вашия домашен любимец. Почистете ги, ако видите някаква мръсотия. В случай, че забележите някакво сериозно възпаление, не се колебайте да заведете Вашия домашен любимец на ветеринар.

4. Преглеждайте ушите за кърлежи и драскотини

8 прости начина да следите здравето на домашния си любимец

Проверявайте ушите на вашия домашен любимец за кърлежи,драскотини и инфекции. Може да откриете, че ухото е раздразнено или надраскано. Прегледайте внимателно, включително вътрешността. 

5. Поддръжайте лапите и ноктите здрави

8 прости начина да следите здравето на домашния си любимец

Проверявайте редовно лапите и ноктите им, защото домашните любимци ги използват всеки ден и могат да ги наранят, докато играят с други животни или драскат някакви неща. Ако забележите кървене на лапите, направете всичко възможно да не се инфектират, защото в противен случай вашият домашен любимец ще страда много от болка и дискомфорт.

6. Преглеждайте зъбите на домашния любимец

8 прости начина да следите здравето на домашния си любимец

Зъбите на вашия домашен любимец трябва да бъдат преглеждани поне веднъж годишно от вашия ветеринарен лекар и редовно от вас за признаци на проблеми със зъбите.

Трябва да следите за:

лош дъх

счупени зъби

необичайно дъвчене или слюноотделяне

намален апетит или отказ да се яде

кървене

болка в устата или около нея

Миенето на зъбите на вашия домашен любимец е един от най-ефективните начини да поддържате зъбите здрави.

7. Контролирайте тяхното тегло и поведение

8 прости начина да следите здравето на домашния си любимец

Наблюдавайте приема на храна и поведението на вашия домашен любимец. Точно както хората, домашните любимци със затлъстяване са изложени на риск от развитие на заболявания, които могат да съкратят живота им. 

8. Проверявайте козината и кожата

8 прости начина да следите здравето на домашния си любимец

Проверете кожата на вашия домашен любимец за драскотини и козината за паразити. Ако вашият космат приятел прекарва много време навън, има голяма вероятност да има кърлежи често.

И най-важното: обръщайте внимание на вашия домашен любимец, обичайте го и се грижете за него! 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay