9 неща, за които трябва да бъдете наистина благодарни

9 неща, за които трябва да бъдете наистина благодарни

Често приемаме лукса и удобствата на живота си за даденост, забравяйки, че много хора живеят живот, в който дори и основните нужди са трудни за удовлетворяване. Простите неща в живота, които игнорираме и за които никога не сме благодарни, като чистата питейна вода и уютния дом, са лукс в други части на света.

1. Семейство

Родителите са най-голямото богатство. Всеки се е дразнил на родителите си и се е чувствал недостатъчно обичан в детските си години, но родителите просто се опитват да ни възпитат добре. Естествено, когато пораснем, разбираме защо е било всичко това. Бъдете благодарни за това, че имате семейство всеки ден, защото има много хора, които нямат семейство. Ако си мислите, че семейството е нещо, на което всеки има право, това не е така. Има 150 милиона деца в света, които са сираци и никога не са получавали тези грижи и тази любов, които дават родителите.

2. Дом

В днешния забързан свят понякога забравяме значението на това да имаме покрив над главата си и комфорта да спим в топло уютно легло.

Но това не е нещо, което трябва да приемаме за даденост. Според проучване на университета в Йейл, над 150 милиона души са принудени да прекарват нощта без покрив над главата си, а 1,6 милиарда души по света нямат нормално жилище. Проблемът с бездомността само ще се задълбочава в бъдеще...

3. Чиста питейна вода и електричество

За повечето от нас, чистата питейна вода е нещо, за което дори не се замисляме, че имаме. Просто пускаме чешмата и пием вода, нали?! Поради тази причина, често изразходваме много повече вода от необходимото.

Същото важи и за електричеството и интернет. Те станаха толкова съществена част от нашия живот, че е трудно да си представим, че в миналото те дори не са съществували.

Един от всеки 3 души няма достъп до чиста вода. И се смята, че до 2025 г. половината от населението на света ще живее в райони, в които няма да има чиста вода. Положението на електричеството не е по-добро, като един от всеки 6 души живее без ток. Нашите прости действия като разумно използване на водата и изключване на светлините, когато не ги използваме, може да подобри живота на много хора.

4. Топла течаща вода

Голяма част от населението живее без достъп до безопасна вода. За тези хора получаването на достатъчно безопасна вода е борба, какво остава за къпането с чиста топла вода.

Повече от 800 милиона от човешките същества трябва да пътуват и да чакат на опашка поне 30 минути, за да имат достъп до безопасна вода, въпреки огромните усилия, които се полагат, за да се направи безопасната вода достъпна за всички.

5. Чист въздух

Никой не бива да бъде лишаван от чист въздух, който да диша. За съжаление, човечеството прави всичко възможно, за да спрем да разполагаме с чист въздух. Непрекъснато унищожаваме дърветата, а те са едно от най-важните условия за наличие на чист въздух. 92% от световното население живее в райони с нездравословно качество на въздуха и този мръсен въздух е отговорен за един от всеки 8 смъртни случая в целия свят. Така че, ако имате късмета да сте сред 8-те% с достъп до чист въздух, трябва да сте му благодарни и да се стремите много силно да го поддържате чист.

6. Добро образование

Повече от 72 милиона деца, които са на възраст за начално образование, не учат, а над 750 милиона възрастни са неграмотни, според Humanium, международна детска неправителствена организация. Образованието не е достъпно за всички, въпреки че би трябвало да е така.

7. Компанията на приятели

Всички имаме близки приятели или поне така мислим. И обикновено ги приемаме за даденост.

Колкото и невероятно да звучи, проучване установи, че един на всеки 10 души във Великобритания няма дори един близък приятел. Това проучване установи също, че 19% от хората никога или рядко са се чувствали обичани през 2-те седмици от изследването. Тази ситуация е още по-страшна в Япония, където 35,4% от мъжете твърдят, че нямат близък приятел.

8. Дрехи и обувки

Разходката по плажа без обувки може да ви се стори освежаваща или дори романтична, докато сте на почивка, но си представете, че трябва да го правите всеки ден и при изключително високи температури, или върху чакъл и скали. Това със сигурност не звучи интересно.

Достъпът до добри дрехи и обувки може да не изглежда като нещо особено за мнозина от нас, но за по-голямата част от населението, което трябва да работи усърдно дори за основните необходимости в живота, купуването на нови дрехи може да изглежда като мечта.

По данни на Световната банка около 750 милиона души живеят в крайна бедност, оцелявайки при по-малко от 1,90 долара на ден.

9. Здравословен живот и медицински грижи

Ако вие и членовете на вашето семейство имате относително здравословен живот или имате достъп до медицинска помощ, трябва да се считате за късметлия и да бъдете благодарни за това.

Според съвместен доклад на Световната банка и СЗО поне половината от населението на света не може да получи основни здравни услуги. А за късметлиите, които могат да си позволят някаква форма на здравеопазване, разходите са толкова високи, че тласкат почти 100 милиона души в крайна бедност (трябва да оцелеят с под 1,90 долара на ден).

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay