9 съвета за родители на тормозени деца

От огромно значение е и да не обвинявате детето. Не забравяйте – то е подложено на тормоз, то е жертвата

9 съвета за родители на тормозени деца

Никой не е застрахован от ситуация, в която детето му се прибира у дома разстроено от отношението на съучениците му към него.

Случвало ви се е. Със сигурност. Ако децата ви още не са на възраст, в която да ги тормозят в училище, все сте имали съученик, който е бил подложен на подигравки. Или самите вие сте били този съученик. Може би, без да сте искали и одобрявали поведението на другите, дори сте се включвали в тормоза, за да не ви изолират останалите.

Училището е умален модел на истинския живот. Разликата е в това, че децата не са усвоили методите на дистанциран тормоз и го правят директно - за разлика от шефа ви, например.

Това как ще се справите с подобен проблем е въпрос на семейно решение. Независимо какъв път на действие ще изберете, най-важното е да сте всички заедно и детето да чувства вашата подкрепа. Не е нужно да реагирате остро или да го обвинявате. Ето нашите предложения, базирани на чужд и личен опит:

Слушайте много внимателно детето
Не забравяйте нито за секунда, че то може да се притеснява и от вас. Да, вие сте му родители, но ако вашата реакция е прекалено емоционална, то може да престане да ви споделя.

Най-добрият въпрос, който можете да зададете е "С какво ние можем да ти бъдем полезни?". Така ще дадете шанс на вашето хлапе да изложи своята гледна точка. Подкрепяйте го, но се старайте да бъдете неутрални.

Не му показвайте, че сте притеснени
От огромно значение е и да не обвинявате детето. Не забравяйте – то е подложено на тормоз, то е жертвата. А и това със сигурност ще го дистанцира и ще престане да ви разказва какво се случва. Не искате да се стига дотам, нали?

Ако вас са ви тормозили като дете, опитайте се да не го приемате толкова лично – да, много добре помните ужасните имена, с които съучениците ви са ви наричали. Помните скъсаните тетрадки, кабърчетата по седалката на чина, липсващите вещи, които намирате на безумни места... 

Бихте могли да разкажете два-три спомена, но помнете – не вие сте жертвата сега, а детето ви. Ако сте били в подобна ситуация си спомнете кое е работило при вас. Какви са били вашите решения и ги обсъдете с наследника си. Времената са различни, но не и нравите. Със сигурност може да помогнете ефективно, споделяйки собствения си опит.


Не реагирайте остро срещу насилника и семейството му
Изкушаващо е да поемете всичко в свои ръце. Но не го правете. Покажете на своето дете как да се справи само. Това е важен житейски урок за него. Освен това, по този начин отнемате възможността то да се почувства гордо, че е разрешило самò проблема. Всеки може с юмруците на татко. Но това само ще даде още поводи на дразнителя да се подиграва.

Научете детето как да реагира
Децата насилници избират за жертви по-слаби от тях. Не само физически, но и психически. Разчитат на това, че потиснатия съученик няма да се оплаче, ще се свие в себе си и няма да реагира по никакъв начин. Затова съставете с детето си план как да избягва (до колкото е възможно) преките контакти с тормозителя и с кого да се движи, за да се чувства в безопасност. А когато се засекат директно, да не побягва в обратна посока, но да знае как да се отдалечи и да потърси с кого да говори по въпроса.

Това е важно, особено ако вашето дете е по-малко от тези, които системно го тероризират и не може по никакъв начин да се защити физически.

Говорете с учител или с училищния психолог за проблема
Това самò по себе си може да не е достатъчно решение. По-важно е те да следят ситуацията отблизо и да са подкрепа на вашето дете. Учителят може да го придружава, ако се налага да се сменят стаите за различните предмети, ли "случайно" да си намира работа по-дълго време след часа докато всички излязат и остане само вашето дете, което той да наглежда.

Винаги взимайте страната на своето дете
Нека то знае, че както и да реагира, няма да бъде наказано у дома. Понякога единственото решение е да се опълчи физически. Нека детето ви е наясно, че вие подкрепяте действията му, ако те са за самозащита. И все пак не е нужно да се прибягва до крайности и обратно насилие. Говорете, говорете, говорете! Само така ще го накарате да се чувства достатъчно уверено, за да натрие носа на своите врагове по елегантен начин.

Потърсете подкрепа
Говорете със семейни приятели или други родители. Понякога да чуеш друга гледна точка помага много, а и хората около вас със сигурност ще допринесат, за да се стигне до най-правилното решение на подобна ситуация. Говорете и помежду си като съпрузи. Това, че някой може би точно в този момент се отнася зле с вашето дете, може да бъде изключително тягостно и напрягащо дните ви. Подкрепяйте се един-друг. Това помага.

Научете детето да назовава проблема
"Да, мен ме тормозят.”, "Аз съм тероризиран в училище, при това и физически, и психически.”

Детето трябва да е наясно какво се случва с него и да може да го формулира правилно. Това ще му даде сили да се бори. Защото знае срещу какво се изправя. Ако подценява проблема, ще става все по-лошо. Докато се прави, че нищо не се е случило, агресивните му съученици ще го тъпчат все повече и повече.

Намерете дейност, в която вашето дете е наистина добро
Самочувствието, одобрението на околните, със сигурност ще го издигнат. Това, всъщност, е най-мирният начин за разрешаване на подобен конфликт. Нека детето се почувства гордо от себе си, от знанията и възможностите си. Нека останалите започнат да го сочат за пример (не само учителите, а и децата).

Тогава поведението на насилника със сигурност ще се промени. Всеки иска да дружи с популярните в училище. И току-виж негативната роля се промени и вашето дете спечели приятел и телохранител.

Ако тази статия ви харесва, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

35 6
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



48
Не е посочен 16.01.2013|11:15
"Никой не е застрахован от ситуация, в която детето му се прибира у дома разстроено от отношението на съучениците му към него. " - не само че не е застрахован ами сигурно това се случва при поне 80% от децата
47
Не е посочен 15.01.2013|14:50
Добри са тези съвети дори и за деца които не са подложени на тормоз.
46
Не е посочен 15.01.2013|14:16
Баба ми след като малката проходи ми забраняваше да я пускам прекалено рано на детска, че да не й направят нещо, а после настояваше да я учим да се защитава, понеже според нея днешните деца са много опасни.
45
Не е посочен 15.01.2013|14:09
Добри съвети.Хората в тази ситуация,определено имат нужда от тях
44
Не е посочен 15.01.2013|14:00
Май днешно време де3цата трябва да могат и да се бият, иначе спасение няма.
43
Не е посочен 15.01.2013|13:58
Добри съвети. Особено, ако детето е по-изоставащо и потиснато. Но какво правим, ако имаме умно и добро, комуникативно дете, което е тормозено от дебила на училището?!!
42
Не е посочен 15.01.2013|12:31
Така е, макар че едно време ние не се сблъсквахме чак с такива примери и нелицеприятни прояви на агресия, които граничат със зверства.
41
Не е посочен 15.01.2013|12:27
Детето трябва да се чувства сигурно в подкрепата на родителите си!
40
Не е посочен 15.01.2013|11:49
Децата са много жестоки, това може да е голям проблем!
39
Не е посочен 15.01.2013|11:13
Това сигурно е много стресиращо и за родителите на детето. Наистина едно от най-трудните неща е да се научиш да отстояваш себе си!
38
Не е посочен 15.01.2013|10:56
Трябва да се имат на изпредвид тези съвети .
37
Не е посочен 15.01.2013|09:28
Само дето това въобще не е гарант, че в училище някакви гаменчета няма да го тормозят, понеже избиват комплексите си.
36
Не е посочен 14.01.2013|21:48
Обикновено по големите се опитват да отправят заплахи.
35
Не е посочен 14.01.2013|21:47
Много добри съвети са това. Особено важно е детето да успее да сподели проблема. И да бъде възпитавано, така че да може да се защитава.
34
Не е посочен 14.01.2013|19:48
хубаво е да се знаят такива неща
33
Не е посочен 14.01.2013|19:37
е, що, може да има късмет
32
Не е посочен 14.01.2013|19:36
От възпитанието на едно дете няма по добро стига да е приложено навреме от родителите.
31
Не е посочен 14.01.2013|19:36
дано не ми се налага
30
Не е посочен 14.01.2013|19:03
29
Не е посочен 14.01.2013|19:03
полезни съвети
28
Не е посочен 14.01.2013|18:42
Съветите си ги бива , но аз се надявам никога да не ми се налага да ги прилагам тези съвети .
27
Не е посочен 14.01.2013|17:39
Детето трябва да се възпитава със самочувствие, защото в училище може да бъде наистина смазвано.
26
Не е посочен 14.01.2013|16:14
Няма кой да спаси момче или момиче, които е направило грубата грешка да ми тормози детето - ще го распна на някой стълб и грам не ме интересува.
25
Не е посочен 14.01.2013|16:02
Като четях статията се сетих за онзи български баща, който обучаваше детето си вкъщи заради систимно насилие в училище, което буквално училищната институция неглижираше, а родителите нямат друг избор освен тази форма на обучение... Трябва да се помисли не само за работа с тези деца от училщния психолог, но и за други форми на обучение в родно образование.
24
Не е посочен 14.01.2013|15:45
От личен опит знам, че е най-добре ако го подкрепиш, но и го оставиш да се справи само с проблема. Ако се стигне до крайности, тогава вече може да се намесиш до някаква степен.
23
Не е посочен 14.01.2013|15:44
Това е така, защото днешните деца имат свободен достъп до всякакъв вид информация! Прекалено рано научват неща, които ние сме научили на много по-голяма възраст.
22
Не е посочен 14.01.2013|15:44
В днешно време много сериозно се бият хлапетата за съжаление, дори се стига до много тежки случаи. Едно време ние просто си се скубахме, дърпахме и поблъсквахме, но нямаше много сериозно инциденти. А и всичко си беше от лапешка глупост. Аз лично едва след години разбрах, че едно момче ме е тормозело защото било ме харесвало много ;) Детски истории!
21
Не е посочен 14.01.2013|15:42
"Научете детето да назовава проблема " - Това ми е малко тъпо, И какво като го признае? достатъчно ще е, ако го признае на мен, аз като майка ще му дам съвет, как да се справи, защо трябва да го признава едва ли не като в клуб на анонимните алкохолици!? Това е безумно, детето ми ако го тормозят и го признае на мен или на баща си, това ще е достатъчно да знам, че знае какво му се случва! Явно.
20
Не е посочен 14.01.2013|15:37
Викаш после, въздаде справедливост! ;))
19
Не е посочен 14.01.2013|15:37
Не, това определено не бива да означава, че детето ти е аутсайдер. В повечето случай точно тези деца стават много готини хора, като пораснат и успяват, а другите изостават, които са ги тормозили.
18
Не е посочен 14.01.2013|15:32
А бе най-важното е да усещаш сам детето си, защото в него е отговора, как да му помогнеш.
17
Не е посочен 14.01.2013|15:31
Малко повече подкрепям и мотивация, към детето ви, че може само да се справи с проблема и че е подкрепяно винаги от вас е достатъчно то да го направи. Но това е нещо, което само трябва да направи.
16
Не е посочен 14.01.2013|15:31
В никакъв случай не бива да се реагира остро и да се търси отговорност на родителите на детето, което тормози вашето дете. Те трябва сами да се оправят. Жертвта трябва да се научи да се защитава и да отстоява!
15
Не е посочен 14.01.2013|15:30
"Изкушаващо е да поемете всичко в свои ръце. Но не го правете. Покажете на своето дете как да се справи само. Това е важен житейски урок за него. "- Факт е, едно време, като започнахме да се трепем в училище и всеки си имаше враг или тормозещ съученик, реван х на майка ми че ме бивя ти обиждат, а тя просто ми каза "Трябва да се оправиш сама" и това е. В началото ми беше страшно несправедливо, но след това...да речем че до края на годината нямах никакви проблеми вече.
14
Не е посочен 14.01.2013|15:17
Много деликатно ситуации наистина, която за съжаление заради агресията в училище става все по-често срещан проблем и у нас. Добри съвети, но аз лично бих препоръчала и съвет с психолог или педагог.
13
Не е посочен 14.01.2013|15:04
Полезни съвети!Сигурна съм,че има доста хора в тази ситуация,които се чудят как да постъпят
12
Не е посочен 14.01.2013|14:58
Изключително полезна статия,в повечето случаи хората първо се допитват до интернет,преди да вземат решение,а в случая тази статия е изключително полезна, доста е трудно да отгледаме дете в наши дни,особено и с агресията,която я има в училищата напоследък.
11
Не е посочен 14.01.2013|14:49
наистина е трудно да бъдем родители и подобни статии наистина могат да са ни от полза, понякога просто не знам какво да правим децата си и как да постъпваме и ги изкарваме самите тях виновни,въпреки,че те са жертвата.
10
Не е посочен 14.01.2013|14:39
Много е трудно да се справи човек с подобна ситуация,наистина в един момент каквото и да предприемем не се знае дали няма да е в ущърб на детето ни и дали това няма да му навлече повече проблеми. Важното е да измислим хитър начин за справяне с проблема, така че и самото дете да може да го реши и да се чувства супер.
9
Не е посочен 14.01.2013|14:36
Липсват наистина елементарни навици за общуване.Обидите, които си разменят децата в училище са недопустими. Учителите,не са виновни, когато липсва семейството нищо не дава резултат...
8
Не е посочен 14.01.2013|14:31
много е трудно да научим детето да се справя в такива ситуации.но е важно родителите да са близки с децата си иначе може и никога да не разберат са проблемите в училище
7
Не е посочен 14.01.2013|14:29
Така е, аз имах подобен проблем, но се обърнах веднага към ръководството на училището.
6
Не е посочен 14.01.2013|14:28
Много добри съвети. Мисля, че всеки, който има деца се е сблъсквал с подобен проблем. Децата трябва да бъдат изслушани, за да се намери решение на проблема.
5
Не е посочен 14.01.2013|14:22
Доста е трудно да признаем и ние самите като родители,че нашето дете е "онова от класа" дето е най-смотано и най-тормозено, сякаш сме създали аутсайдер,едва ли не, но може и да е комплимент за нас,че сме създали човек,който не се вписва в общото глупаво пошло общество,а с такова дете не бива да страдаме,а да сме щастливи и да му покажем,че това е само в негова услуга,че то ще може да се пребори и ,че ние сме до него,за да го държим за ръка и да му помагаме със съвет :)))
4
Не е посочен 14.01.2013|14:17
В училищната среда много деца стават жертви на насилие, най-важното е децата да имат доверие на родителите си и да не се страхуват да им споделят какво се случва в училище, за да могат да се вземат адекватни мерки по проблема и да се работи върху разрешаването му.
3
Не е посочен 14.01.2013|14:10
Доста полезна статия и наистина,дано повече хора да я прочетат,защото в голяма част нещата вместо да бъдат решени между самите деца, родителите им стават войните в битката и почва да се мери моя татко е повече от твоя,примерно. Но все пак е добре да се говори с родителите на другото дете,за да може и с него да се поработи вкъщи.
2
Не е посочен 14.01.2013|14:05
В днешно време имам чувството, че в училищата децата са разделени на тормозени и тормозещи. Едва ли е лесно за родителите да намерят най-доброто решение за справяне с проблема, но определено трябва да предприемат действия, както беше споменато в текста - без емоции.
1
Не е посочен 14.01.2013|13:52
Добри съвети.Има доста родители в това положение,които исползват физическото си надмощие и ошляпват тормозителя.Това не е правилно!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay