В подкрепа на малките герои, техните семейства и специалистите, които се грижат за тяхното развитие

Фондация „Нашите недоносени деца“

В подкрепа на малките герои, техните семейства и специалистите, които се грижат за тяхното развитие

2020 г., която беляза света с множество промени, се оказа особено предизвикателна и за преждевременно родените бебета, техните семейства и здравните специалисти, като ги изправи пред нови и неочаквани предизвикателства. Невъзможността за посещения на недоносените бебета от родителите им, цялостният натиск върху здравната система в България и нарастващата необходимост от специализирана помощ, проследяване и консултации в условията на усложнена епидемиологична обстановка, разшири дейностите за подкрепа на Фондация "Нашите недоносени деца".

В подкрепа на малките герои, техните семейства и специалистите, които се грижат за тяхното развитие

Основана в отговор на специфичните нужди на децата, родени твърде рано и техните семейства, Фондация "Нашите недоносени деца" надгради дейностите си през 2020 г., като чрез целенасочени информационни и фондонабирателни кампании успя със своите партньори и дарители да подкрепи 17 неонатологични отделения в страната със защитно облекло, предпазни шлемове и очила, както и нова медицинска апаратура. Бяха открити също и три семейни стаи в болниците в Стара Загора и Търговище, в които родителите да могат да прекарват пълноценно време с недоносеното си бебе, преди изписването му от болницата – инициатива, която е част от дългогодишните усилия на Фондация "Нашите недоносени деца" за въвеждане на семейно-ориентираната грижа по време на болничния престой на недоносените и родени с влошено здравословно състояние новородени. Освен иницииране на множество информационни активности, през 2020 г. Фондацията проведе онлайн конференция "РОДЕНИ ТВЪРДЕ РАНО: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”, която събра на едно място водещи специалисти в различни области, които дадоха ценни съвети и насоки по различни въпроси. Материалите от конференцията са достъпни, след безплатна регистрация, тук.

В подкрепа на малките герои, техните семейства и специалистите, които се грижат за тяхното развитие

Адаптирайки се към извънредната ситуация свързана с COVID-19, екипът на Фондацията и терапевтите към Център за детско развитие "Малки чудеса" премина в дистанционен режим на работа като по този начин останаха близо до семействата. През 2020 г. бяха проведени повече от 500 безплатни дистанционни консултации със специалистите на Център за детско развитие "Малки чудеса” и водещи неонатолози от страната. Бяха подкрепени и повече от 300 семейства чрез предоставяне на общо над 1200 терапевтични сесии за деца и родители, както и чрез провеждане на групи за психологическа подкрепа на родители, чиито бебета са в болница.

Подробен отчет за дейността на Фондацията за 2020 г. и за всички години от основаването й през 2012 г., са публично достъпни на този линк.

В подкрепа на малките герои, техните семейства и специалистите, които се грижат за тяхното развитие

През 2021 г. на фокус отново ще бъдат:

- осигуряването на терапевтична подкрепа за преждевременно родени деца и деца с трудности в развитието, както и на техните семейства;

- подобряването на материалната база в неонатологичните отделения в страната и насърчаване на семейно-ориентираната грижа, чрез изграждането на нови семейни стаи в неонатологичните отделения

През февруари родителите имат възможност да се възползват от безплатни консултации с ерготерапевта на Център за детско развитие "Малки чудеса” - Милица Соколов, както и да вземат безплатно участие в онлайн група за психологическа подкрепа с водещ – Ния Коновска, фамилен психотерапевт.

Сред най-важните инициативи на Фондацията е социалната програма към Център за детско развитие "Малки чудеса”.Създадена благодарение на дарители, тя е насочена към деца от семейства с финансови затруднения и има за цел да осигури възможността да посещават терапевтични занимания при нужните им специалисти (логопеди, психолози, ерготерапевт, специалист ранна детска интервенция, фамилен психотерапевт), като семействата заплащат само 50% от стойността на терапията.

Вече достъпен за поръчки е и "Дневник за герои", специално разработен за нуждите на родителите, чиито бебета са родени твърде рано или имат нужда от медицински грижи. В него родителите могат да записват всичко важно от раждането, болничния престой и развитието на малките герои.

В подкрепа на малките герои, техните семейства и специалистите, които се грижат за тяхното развитие

Можете да подкрепите каузата и разнообразните инициативи на Фондацията, като поръчате своя "Дневник за герои” или друг благотворителен артикул - дамски гривни "Майка на герой”, мъжки гривни "Татко на герой”, детски гривни "Аз съм герой”, бандани "Аз съм герой”, тениски и бодита "Най-големите герои са най-малките”.

Повече информация за всички начини за дарение можете да намерите тук.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay