Енергийна напитка в междучасието

"Акулите", "чудовищата" и "биковете" изместиха топлото мляко

Енергийна напитка в междучасието

Помня как, когато бях в началното училище, майка ми даваше 200 лева (тогавашни пари) дневни за закуска от стола, сок, вафла. Все неща, които обича едно дете, или просто, за да дрънкат в джобчето му семки и бонбонки като на съучениците. Помня и как си мислех, че дъвките-цигари и тези с татуировки са голяма глупост, и че мога да не харча паричките за такива неща, защото нашите може утре да нямат да ми дадат. Просто така ме възпитаваха. В една психология на "нямането". Нямане, което продължава повече от 20 години за голяма част от българските семейства.

Подрастващите днес обаче не се блазнят толкова от миришещите картинки или дъвките с неприемлив външен вид, колкото от едни други разноцветни кутийки. Съдържанието им варира от 250 до 500 милилитра. Вкусни, с аромат на плодове, каращи езика леко да изтръпне, а тялото да се изпълни с енергия. Модерни днес сред децата са енергийните напитки за възрастни.

По последни статистики около 6% от малчуганите от 1 до 4 клас консумират на седмица 5 и повече пъти този вид субстанции. 19% от петокласниците, шестокласниците и седмокласниците приемат продукти с високо съдържание на таурин и кофеин. Над 9% от момчетата в гимназията пият повече от веднъж на ден. Консумират ги през голямото междучасие или по събирания в комбинация с алкохол.

Възрастовата граница на децата, които употребяват спиртни напитки с всяка следваща година, пада. Сред пациентите на токсикологията на "Пирогов" са 10 годишни.


Логичният въпрос, който следва, е защо изобщо имат достъп до подобни продукти и откъде пари за забранените удоволствия.

Продажбата на алкохол и цигари на непълнолетни е забранена от закона. Спазва ли се от продавачите, е отделен въпрос. На опаковките на енергийните бомби пък изрично е посочено, че не се препоръчват за лица под 18-годишна възраст. Наредба на здравното министерство ограничава разпространението им на територията на училищата. Но както добре знаем, на метри от всяко училище има магазин или будка, които сред натуралните сокове и колата, нареждат и разноцветните опаковки. Енергията е една от най-продаваните стоки. Психологията и реалността на "нямането" тук не важат. Малка бутилка 330 милилитра от енергийните напитки "нисък клас" е на цена 1,30 лв. По-известните марки са 2,80 – 3,80 лв. Децата без проблем се лишават от закуска, за да си купуват напитките.

Ефектът, който усещат върху себе си, е превъзбуда, засилване на усещанията и възприятията.

Това се дължи на съдържанието на кофеин, който е двоен, даже троен в сравнение с количеството в чаша кафе. С кофеина взаимодействат съставки като тези от растението гуарана, аминокиселината таурин, някои минерали и витамини.

В тази възраст на бърз растеж и ускорено развитие последното нещо, от което се нуждаят децата, е такава допълнителна стимулация. Редица страни са забранили продажбата и употребата на тонизиращите напитки и над 18 години.

Кеновете, които витализират духа, карат сърцето да работи в условия на стрес, което може да повиши артериалното налягане и сърдечната честота и да доведе до аритмия. Преждевременната употреба на енергийни напитки при децата предизвика също сърцебиене, главоболие, световъртеж. В по-тежките случаи припадък.

Енергийните напитки привличат с пъстрите си опаковки и сладкия си вкус. Децата посягат към тях така, както ние сме посягали едно време към цигарите. Искат да опитат от любопитство, интерес, а и защото всичките им приятели го правят. От глезотия или своеобразен бунт срещу забраните. Едно е ясно. Родителите винаги ще се стремят да осигурят децата си, доколкото имат възможност. Децата винаги ще се опитват да надскочат забраните и да бъдат големи с удоволствията на големите. Забраненият плод е най-сладък. А когато е в красива опаковка и с пристрастяващ вкус, е още по-сладък. Но тук трябва да се намеси държавата, която да реже през пръсти възрастните, които подават вредните продукти в детските ръце и прибират стотинките.

37 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 04.11.2011|17:31
А най-страшното е, че има и такива бонбони, които дори малките деца могат да си купят от лавката мислейки си, че са нещо съвсем безобидно! Струва ми се, че и тях трябва да ги забранят за свободна продажба, тъй като могат да имат фатални последици. Не че като има забрана за продажба на алколохол, децата не могат да си купят без проблем от някой магазин, в който по-важна е печалбата.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay