Етерично масло от чаено дърво

Етерично масло от чаено дърво

Днес ще ви запознаем с едно страхотно масло - от чаено дърво. То има безброй ползи и се използва за толкова много неща. В следващите редове ще ви представим 14 ползи от него. Ето и малко полезна информация що е то чаеното дърво: Маслото от чаено дърво се получава от листата на чаено дърво. Чаеното дърво е кръстено от моряците от осемнадесети век, които правели чай, който мирише като индийско орехче от листата на дървото, израстващи по блатото югоизточно австралийско крайбрежие. Не бъркайте чаеното дърво с несвързаното общо чаено растение, използвано за производство на черни и зелени чайове. 

Употреба

Маслото от чаено дърво може да се използва за грижа за естествената красота, здравето и за приготвяне на почистващи продукти, които не съдържат опасни химикали. Маслото от чаено дърво може да се използва по следните начини:

1. Природен боец ​​за акне


Една от най-често срещаните употреби на масло от чаено дърво днес е в продуктите за грижа за кожата, тъй като се счита за едно от най-ефективните средства за домашно лечение на акне. Можете да направите домашно нежно измиващо средство чрез смесване на пет капки чисто етерично масло от чаено дърво с две супени лъжици суров мед. Просто нанесете сместа на лицето си, оставете я за една минута и я изплакнете с топла вода.

2. Подобряване на псориазис и екзема

Маслото от чаено дърво може да помогне за облекчаване на много видове възпаление на кожата, включително и за лечение на естествена екзема и за намаляване на псориазис. Просто смесвайте една чаена лъжичка кокосово масло, пет капки масло от чаено дърво и пет капки лавандулово масло, за да направите свой собствен лосион или сапун.

3. Повишете здравето на косата

Маслото от чаено дърво се оказва много полезно за здравето на косата и скалпа. Както кокосовото масло за косата, маслото от чаено дърво има способността да успокоява сухия, лющещ се скалп и да премахва пърхота. За да направите шампоан, смесете няколко капки етерично масло от чаено дърво с гел от алое вера, кокосово мляко и други етерични масла като лавандуловото масло.

Етерично масло от чаено дърво

4. Естествено лечение на въшки

За да се отървете от въшките, комбинирайте 3 супени лъжици кокосово масло с 1 чаена лъжичка масло от иланг иланг и масло от чаено дърво. Нанесете тази смес на скалпа, като го масажирате добре. След това срешете косата си добре, покрийте главата с шапка и оставете за два часа. След това отново срешете косата и измийте.

След това комбинирайте 2 чаши ябълков оцет и 1 чаша вода и изсипете сместа в спрей бутилка. Напръскайте този разтвор на косата. След това изплакнете косата. Последната стъпка е да нанесете малко кокосово масло, без да го измивате. Трябва да правите това на всеки 5-10 дни, в продължение на няколко седмици, за да сте сигурни, че сте се отървали от въшките и яйцата им. 

5. Естествен домакински почистващ препарат

Друг фантастичен начин да използвате маслото от чаено дърво е като препарат за почистване. Маслото от чаено дърво има мощна антимикробна активност, която може да унищожи лошите бактерии във вашия дом. За да направите домашен препарат от масло от чаено дърво, смесете 5-10 капки чаено дърво с вода, оцет и 5-10 капки етерично масло от лимон. Можете да използвате този "препарат" за почистване на кухня, баня, плочки, кухненски уреди и други.

 6. Освежител за пералня

Маслото от чаено дърво има антибактериални свойства, затова работи чудесно като естествен ароматизатор за перални. Просто добавете 5-10 капки масло от чаено дърво във вашата пералня. Можете също така да почиствате кърпи, килими и други със смес от масло от чаено дърво, оцет и вода.

Етерично масло от чаено дърво

7. Борба с гъбички 

Поради способността си да убива паразити и гъбични инфекции, маслото от чаено дърво е чудесен избор за използване при гъбички на нокътя ( онихомикоза), гъбички на стъпалото и трихофития . Поставете 2-5 капки неразредено масло от чаено дърво върху засегнатата област, като използвате чист памучен тампон. За упоритите гъбички, можете да смесите маслото от чаено дърво с натурално противогъбично масло от риган. Маслото от чаено дърво също е полезно за лечение и отстраняване на брадавици, така че просто поставяйте няколко капки масло от чаено дърво директно върху областта, в продължение на 30 дни, веднъж или два пъти дневно.

8. Без миризма на краката

Тук отново идва на помощ антибактериалното свойство на маслото от чаено дърво. Ако имате проблем с миризмата на краката, маслото от чаено дърво е добър избор. Комбинирайте около половин чаена лъжичка кокосово масло и 2-3 капки масло от чаено дърво и масажирайте краката си с тази смес.

Можете също така да опитате моята ексфолираща рецепта за почистване на краката, която ще остави краката ви гладки и без мирис. За да премахнете миризмата на обувки, добавете 5-10 капки масло от чаено дърво в спрей, напълнен наполовина с вода и напръскайте вътрешността на обувките си. Това работи и за спортно оборудване.

9. Убийте мухъла

Често срещан проблем, който много хора имат в домовете си, е мухълът. Мухълът е токсин, който се отразява зле на здравето ни. Помислете за закупуване на дифузер. По този начин маслото от чаено дърво ще се разпръсва във въздуха и ще се бори с мухъла. Също така, можете да разпръснете масло от чаено дърво върху завеси за баня и във вашата перална машина, съдомиялна машина или тоалетна, за да унищожите мухъла и други бактерии.

10. Естествен дезодорант 

Можете да използвате масло от чаено дърво, за да премахнете миризмата на тялото. Маслото от чаено дърво има антимикробни свойства, които унищожават бактериите по кожата, които причиняват миризмата на тялото. Можете да направите домашен дезодорант от масло от чаено дърво, като смесите няколко капки масло от чаено дърво с кокосово масло и сода за хляб.

11. При рани 

Маслото от чаено дърво е перфектната съставка в домашно приготвен мехлем поради неговите антибактериални и противогъбични свойства. Първо промийте раната, след това сложете 1-3 капки масло от чаено дърво и превържете, за да се предпазите от инфекции. 

Етерично масло от чаено дърво

12. Естествена паста за зъби за устна хигиена

Благодарение на способността на масло от чаено дърво да унищожава лошите бактерии и в същото време да успокоява възпалената кожа, то е добра съставка в домашната паста за зъби и вода за уста. Това може да помогне да се намали кървенето на венците и развалянето на зъбите , също. За да се отървете от лошия дъх и да подобрите оралното си здраве, просто смесете няколко капки масло от чаено дърво с кокосово масло и сода за хляб, за да си направите невероятна домашна паста за зъби.
13. Естествен репелент срещу насекоми 

Освен че отблъсква насекомите, маслото от чаено дърво е ефикасно и за успокояване на ухапванията от насекоми. 

Просто добавете 2-5 капки масло от чаено дърво в спрей, напълнен наполовина с вода и напръскайте върху кожата си или комбинирайте 2-5 капки чаено дърво с чаена лъжичка кокосово масло и разтрийте в кожата си, преди да излезете. Ако имате ухапвания от насекоми, нанесете 2-3 капки масло от чаено дърво върху памучен тампон и нанесете върху засегнатата област.
14. Облекчаване на кашлица

За облекчаване на кашлица, причинена от обикновена настинка или друго респираторно заболяване, просто  вдишвайте масло от чаено дърво директно от бутилката или комбинирайте 1-2 капки чаено дърво с половин чаена лъжичка кокосово масло и вдишвайте.
Още интересна информация за етеричните масла можете да намерите в блога "Just my place" на Михаела Михайлова.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay