За хранителната зависимост от първо лице: Дебела или гладна - това е въпросът

Един дневник, посветен на гмуркането и изплуването от дълбините на хранителните разстройства

За хранителната зависимост от първо лице: Дебела или гладна - това е въпросът

Започвам така, както завърших предния път: Гладът малко по малко се превърна за мен в това, което е първата за деня чашка на един алкохолик.

Да, но аз съм разумно момиче и знам, че с нищо не бива да се прекалява. Затова веднага щом изтрезнях от опияняващото чувство, наречено глад, си наложих да се върна към стандартен режим на хранене. Което пък се оказа мисия невъзможна, предвид факта, че всяко "прегрешение” под формата на пилешко или пък салата със сирене се отразяваше пагубно на новопридобитата ми по-слаба фигура.

И, както се досещате, отново започнах да качвам. А ако преди това съм се смятала за дебела, то тогава започнах наистина да приемам формата на пълничко девойче. След което пък отново идваше ред на строга диета.

Не знам дори и приблизителната бройка на пътите, в които съм затваряла и започвала наново цикъла на пълнеене и отслабване, но ако трябва да отбележа този период върху линията на времето, със сигурност той ще доминира над десетина години от досегашния ми живот.

Горе-долу по това време майка ми, слаба и фина по природа жена, която отделя всяка свободна своя минута за спорт и винаги се храни здравословно, започна да коментира това, което се случва с фигурата ми. Но не така, както сигурно си мислите, че би реагирал всеки родител, а със забележки в стил: "Много си се отпуснала” и "Направи нещо за това дупе” в "дебелите” периоди и обратното: "Много добре изглеждаш”, когато всъщност теглото ми беше паднало под така наречената норма.

А 13-годишната аз, както се досещате, прие веднага нейните критики и започна да не яде още по-ожесточено.

Понякога ми беше трудно, а понякога - не толкова. Особено когато на помощ идваха новите ми приятели в борбата с апетита. А именно - алкохолът, цигарите и хапчетата, за които ще ви разкажа в детайли следващия четвъртък.

А ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite.bg във Facebook!

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 25.04.2014|20:59
Лошото е, че тя е стигала до крайности и е гладувала, а килограми могат да се свалят и само с намаляване на количеството храна.
11
Не е посочен 25.04.2014|18:00
Не е въпросът дебела или гладна, може и по средата .
10
Не е посочен 25.04.2014|16:04
За съжаление, психиката на младите момичета е податлива на какви ли не внушения и такива думи се отразяват понякога пагубно.
9
Не е посочен 25.04.2014|15:24
Не мога да разбера как може една майка да каже такива неща на дъщеря си и да я тикне към строгите диети, а в лошият случай както се е получило тук и към алкохола, хапчетата и цигарите, Защо просто не я е извикала с нея да спортува, тази майка явно има някакви комплекси и ги избива върху дъщеря си, а по този начин съсипва живота на момичето.
8
Не е посочен 25.04.2014|15:16
Малко или много родителите оказват влиянието върху формирането на представите ни като деца, ние им подражаваме съзнателно или не. Според мен е хубаво майката да дава пример на детето да се грижи за себе си и здравето си, но всичко си има граници.
7
Не е посочен 25.04.2014|13:44
Интересна тема .
6
Не е посочен 25.04.2014|13:06
Учудена съм от държанието на майката,вместо да обърне внимание на проблема,който е бил очевиден!
5
Не е посочен 25.04.2014|12:55
Момиче, пиши ни по-дълго,че направо цяла седмица тръпнем :)
4
Не е посочен 25.04.2014|12:02
вие допряхте да обсъждате цигарите и алкохола, според мен те са най-малкия проблем на описаната картина,надявам се това момиче сега да се чувства наистина добре като пише тези неща и се опитва да си обясни как е търпяла това,вместо да се припознава отново в тези си лица!
3
Не е посочен 25.04.2014|11:37
Чудесна майка!
2
Не е посочен 25.04.2014|09:01
Алкохола и цигарите са мор за организма, не бива те да заместват храненето , ако е така проблема е много голям, човек става зависим и последствията са тежки.
1
Не е посочен 24.04.2014|20:19
Ужас, не трябва да се правят такива диети и още повече да не се яде и да се пие алкохол и да се пуши, страшно много проблеми могат да се получат.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay