Забравете за "птичките и пчеличките" и говорете направо!

Тъй като сме израснали в различно време, ние често се стесняваме повече от децата си, когато разговаряме с тях на такива теми

Забравете за "птичките и пчеличките" и говорете направо!

"Според съвременните теории, би следвало да проведете въвеждащ разговор по въпроса за секса, когато детето ви е на 7-8 години".

Прочитам това в чуждоезично издание и не мога да спра да се удивявам колко са се променили схващанията на психолозите през последните години. И, докато баба ви е научавала що е то "сношение" по време на седенките, или от нарочно извикана за целта омъжена приятелка, то нашите деца следва да бъдат запознати със секса на тази "крехка" възраст.

Всъщност, психолозите имат право. Живеем в свят, пълен с информация и в мига, в който детето се научи да изписва "sex" в търсачката, ще се срещне с уникални изображения по темата. Държим ли да сме добри родители, трябва да се постараем да изпреварим този момент. Защото след това губим авторитета си на източник на точна информация.

Когато синът ми беше на 4, ме попита "Добре, мамо, майките носят бебетата в коремите си, а татковците ги слагат вътре" - поклатих глава утвърдително, след което той попита "А как?" и получи достоен за възрастта си, простичък отговор - "С пишката, която, както знаеш, по книгите наричат пенис." Толкова. Той ме погледна невярващо за миг, видя, че съм сериозна, прие отговорът и продължихме да говорим на други теми.

Когато децата задават въпрос, те очакват конкретен отговор. Ако шикалкавите, ще запалите любопитството им. Ако са ви сварили неподготвени, по-добре кажете честно "Малко ме притесняваш с този въпрос. Ще ми дадеш ли време да помисля как да ти отговоря, така че да ме разбереш и да не се чувстваш притеснен?" Така от една страна ще запазите авторитета си, а от друга ще покажете, че "големите" не са длъжни да знаят всичко на секундата.

По повод твърдението, с което започнах, държа да уточня, че според мен не е нужно да се поставя конкретна възраст за провеждане на разговор по темата за секса. Всяко дете пита тогава, когато нещо е събудило любопитството му и това означава, че е готово да получи информацията. Разбира се, ако преди това сте изградили стабилна основа на този тип отношения помежду ви и то ви има доверие, че никога няма да го излъжете.

Затова може би първото правило трябва да гласи – забравете за щъркелите и зелките. Бебетата не идват от тях. Ако синът ви, който е на 7, заяви "Мамо, много си секси", не бързайте да подскачате и да го питате нервно "Откъде си чул това?" Усмихнете се, приемете комплимента и го попитайте дали знае какво означава.

Забравете за "птичките и пчеличките" и говорете направо!

Поставете основите
Според психолозите, половите органи трябва да бъдат наричани с медицинските им названия. Би следвало да използвате изречения от рода "Мъжът поставя пениса си във вагината на жената. Това се нарича секс или сношение. Възможно е да се отдели семенна течност, чрез която се забременява."

Тъй като сме израснали в различно време, ние често се стесняваме повече от децата си, когато разговаряме с тях на такива теми. Затова, ако ви е трудно, просто потърсете достатъчно нагледна и терминологично правилна книга, която да ви улесни. Да четете подобни фрази е по-лесно, отколкото да ги съставяте на момента, особено ако не сте медицинско лице и се чувствате неудобно.

Добре е да знаете, че сексът изглежда доста неприятен на всички 7-годишни.

Не бъдете прекалено обстоятелствени
Знам, че повечето от вас си мислят – как ще говоря за секс, пениси и вагини без да съм обстоятелствен? Всъщност това си е чиста биология.

За "прекалено подробни" специалистите смятат разговори, които включват обяснения за овлажняване, оргазми, презервативи и т.н. Като начало нека детето разбере, че сексът не се случва само, когато искаме да правим бебета, а може да е и приятен. Но не се опитвайте да добавяте повече детайли към тази информация. Ако обаче ви попитат, отговаряйте честно.

Обърнете внимание на "нюансите"
Да, у дома може да сте разговаряли за секс, но ако синът ви заяви на улицата "Мамо, видя ли тази жена какви големи гърди имаше" (или дори използва "големи ц*ци"), то от вас се иска първо да запазите самообладание.

След това обяснете, че това е коментар, който не е приличен. Темата е лична и човек трябва да се съобразява. Нека стане ясно, че сексът е интимно преживяване. То се споделя между хората, които имат желание да бъдат един с друг. Не се коментира и не се прави достояние на всички.

Не спирайте да говорите
Не можете да очаквате, че ще цялата тема за секса ще бъде изчерпана с един разговор. Няма как да обясните всичко накуп и, колкото и да ви е неудобно, трябва да свикнете, че е за добро тези разговори да се случват по-често.

Това не означава по време на вечеря да започвате да говорите веднага по темата. Но, докато гледате филм, в който има любовна сцена, или пък попаднете на предаване за размножаването на даден бозайник, може спокойно да поговорите (особено с порастването на детето) и за болестите, предавани по полов път и за отговорността, която носят мъжът и жената, когато правят секс.

Както се казва – всяко нещо с времето си. Само не бива да забравяме, че "нашето" време няма нищо общо с това, в което живеят децата ни. Нека бъдем в крак с него, без да сме агресивни. Но да сме се постарали да сме достатъчно компетентни.

За още полезни съвети станете част от Jenite.bg във фейсбук!

18 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 24.09.2013|17:06
Тогава елате вие и обяснете на децата ни директно за секса и всичко свързано с него, на мен ще ми е неудобно да говоря по тази тема директно.
13
Не е посочен 24.09.2013|12:37
Това наистина е доста дълга тема!
12
Не е посочен 24.09.2013|12:03
И аз мисля, че трябва да наричаме нещата с истинските им имена. Комуникацията с децата е наистина много важна.
11
Не е посочен 24.09.2013|11:34
И аз си мисля, че наистина трябва да им се обясняват в прав текст нещата на децата.
10
Не е посочен 24.09.2013|08:31
Идва момент, който с децата си трябва да говорим за тези неща. Няма място за притеснение от наша страна тези неща трябва да ги научат от нас.
9
Не е посочен 23.09.2013|17:09
Има литература написана много добре и като дойде това време мисля да купя на детето си и разбира се ще разговаряме.
8
Не е посочен 23.09.2013|17:07
Аз мисля, че детето само показва кога да се говори с него на тази тема.
7
Не е посочен 23.09.2013|16:22
Когато дойдат въпросите, идват и отговорите ;) Мен за първи път ме питаха от къде идват бебетата, казах от корема на майките, когато ме попитат как е влезнало вътре тогава ще обяснявам. Мисля обаче,че не трябва да изпреварваме въпросите, но до към 8-9г. е нормално да имат яснота по въпроса.
6
Не е посочен 23.09.2013|15:25
За мен това е доста деликатен въпрос и не знам как и кога е редно да бъде казаната истината и най-вече по какъв начин.
5
Не е посочен 23.09.2013|15:19
Право Вуте в очи! :) Това е! Така трябва и с децата!
4
Не е посочен 23.09.2013|15:14
Много малка ми се вижда възрастта на 7-8г да се говори за секс, особено ако детето не е започнало да задава въпроси, но от друга страна децата днес гледат и филми за възрастни и са запознати с тези въпроси повече отколкото си мислим, като под такива филми нямам предвид порно а филми с любовни сцени.
3
Не е посочен 23.09.2013|14:25
Определено, да не говорим, че това не е подходяща тема за едно 6-7 годишно дете.
2
Не е посочен 23.09.2013|14:00
И аз съм на това мнение, при все че децата вече съзряват доста бързо и с тези хиляди източници на информация сами се докопват до истината за тези деликатни теми.
1
Не е посочен 23.09.2013|13:59
Когато си му дойде времето тогава, но не мисля, че на 7-годишно трябва да му се обяснява по този начин. На следващия ден, ако разкаже в училище какво знае и учителката ви се обади, ха сега и обяснявайте за секса!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay