Защо 15 от 17 деца биха тръгнали с непознат, дори да знаят, че не бива

Защо 15 от 17 деца биха тръгнали с непознат, дори да знаят, че не бива

Отвличането на деца е сериозен проблем и най-големият кошмар на всеки родител. Естествено, всеки родител възпитава детето си и го учи, че никога и по никакъв повод не бива да говори с непознати, но въпреки това случаите на отвличания са плашещо много...

Организацията "Lisa Alert" провежда социален експеримент в Саратов, Русия. Непознати хора се опитали да накарат деца на възраст между 3 и 12 години да напуснат площадката с тях (разбира се, след предварително разрешение на техните родители). От 17 участници в експеримента 15 деца повярвали на непознатия човек и само две 6-годишни деца напълно отказали да напуснат детската площадка.

Какви са причините за тези тревожни резултати:

Как децата биват откраднати от детските площадки

Един от най-тревожните факти е, че експериментът е бил проведен на детски площадки, на които имало доста хора. При убеждаването на децата да тръгнат с непознатите, околните хора не реагирали по никакъв начин. Според доброволците от организацията, нито един възрастен не забелязал какво се случва.

"Похитителите" използвали фрази, които са много популярни и трябва да предупреждават всеки, който ги чуе:

"Нека ти купя малко бонбони?"

"Искаш ли да нахраним гълъбите заедно?" 

"Наоколо тичат катерички. Да отидем да ги видим?"

"Баща ти ме помоли да те заведа при него. Да тръгваме!"

Похитителите често се преструват на лекари, полицаи или пожарникари.

Мотивацията на похитителите е различна. Някои отвличат деца, за да им навредят физически. Други ги отвличат с цел да получат пари в замяна. Трети пък отвличат деца, за да живеят дълги години заедно с тях. Има много случаи на отвлечени деца, които след години порастват и успяват да избягат.

Една от най-редките причини за отвличане е с цел осиновяване. Бъдещите родители нямат представа откъде идва бебето.

Дори по-големите деца са склонни да тръгнат някъде с непознат

Ако похитителят е жена или тийнейджър, детето е много по-склонно да му се довери. Освен това всеки човек интуитивно си представя престъпниците като мъже от филмите на ужасите: те са високи, ядосани и враждебно настроени. Трябва обаче да обясним на децата си, че дори стара дама или младо момиче може да бъде лош човек.

Децата, които участвали в експеримента, за който споменахме по-горе, били попитани: "Защо тръгнахте?" Отговорите били различни:

"Дамата ми каза да я последвам."

"Знаех, че това е експеримент!"

"Мислех, че мама ме чака там."

Още по-обезпокоително е, че всички деца, които са участвали в експеримента, са били инструктирани, че не бива да говорят и да тръгват на някъде с непознати хора. Но очевидно тези инструкции са били абсолютно безполезни.

Децата се нуждаят от обяснение защо непознатите са опасни. Защото касиерите в магазините, съседите и други майки на детски площадки също са непознати. Така че правилото "никога не говори с непознати" е невъзможно да се следва.

Един от начините за решаване на проблема е чрез организиране на "родителски комитет". Възрастните на свой ред да наблюдават децата, докато си играят.

Защо децата не бягат, след като осъзнаят какво се случва?

Децата от експеримента били попитани защо не са започнали да бягат, след като са разбрали, че не отиват да хранят гълъби или да гледат катерички. Те дали неясни отговори, от сорта на това, че се срамували на крещят и да викат за помощ.

Инструкциите "крещи, ако си в опасност" изглежда не означават нищо за децата. Те имат милиони въпроси: Да крещи какво? Колко силно? Ами ако никой не го чуе? Ами ако го чуят, но не направят нищо?

Няколко препоръки:

Не слагайте табелки, гривнички или други елементи, на които пише името на детето, върху дрехите му. Децата вярват повече на хора, които ги наричат с името им.

Ако дете се загуби в голям мол, трябва да отиде при някой служител на мола, вместо да ходи на паркинга, за да ви търси. На паркингите на мола стават много отвличания.

Ако дете вече е било отвлечено, то трябва да знае как да даде на хората наоколо сигнал, че е в беда. През 2007 г. похитител транспортира тийнейджърка със самолет. Тя оставя бележка с молба за помощ в тоалетната. Когато самолетът пристигнал, полицията вече чакала похитителя.

Тийнейджърите не бива да се возят на стоп по никакъв повод.

Тоалетните на обществени места също са много опасни. Не пускайте децата си да ходят сами до тоалетна, водете ги вие.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!



7 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay