Защо е нужно да включите етеричните масла в живота си

Защо е нужно да включите етеричните масла в живота си

Етеричните масла, основен фактор при борбата с намаляването на стреса, са ароматни съединения, които се срещат в природата (растения, дървесна кора, семена) и се представят от марките като лечебно средство. Маслата се предлагат в различни форми – от масла за тяло до течности, но основната им цел е да подобрят състоянието на организма чрез ароматерапия. Проучвания доказват, че помирисването на аромати има потенциал да намали безпокойството, стреса и безсънието. Толкова много от продуктите, които използваме в ежедневието си, са пълни със синтетични химикали. Тези неестествени съставки могат да повлияят негативно на нашия организъм, както и върху начина, по който мислим, чувстваме и живеем.

Чистите етерични масла, извлечени по подходящ начин, са алтернатива на синтетичните продукти. Но наистина ли работят? Краткият отговор е "да". Всяко етерично масло или аромат може да действа като ароматерапевтично средство. Необходимо е единствено човек да намира аромата за приятен и да го свързва с емоционално състояние, към което иска да се придържа.

Въпреки несъмнените качества на етеричните масла, е важно да се знае, че естествено или органично не бива да се възприема пряко като "безопасно" или "полезно". Растителните съединения, особено във високи дози, могат да бъдат токсични, да причинят алергични реакции или да взаимодействат с лекарства, ако приемате такива.

Обаче това, което работи за един, може да не проработи при друг. Ароматерапията е ефективна, но няма рецепта, която да е валидна за всички хора. Най-добре е да намерите това, което работи за вас.

Стремете се да използвате продукти от производствени компании, които заявяват чистотата на техните етерични масла. По този начин ще откриете кой аромат е най-подходящ за вас.

Ароматът на лимон пречиства въздуха и ви помага да презаредите ума си. Лавандулата е един от най-популярните аромати в ароматерапията. Тя намалява безпокойството. Може да се приема и през устата, като капсули с масло. Но употребата им трябва да бъде съгласувана с лекар, тъй като могат да предизвикат странични ефекти, като гадене, оригване, диария. Ментата може да помогне в борбата със сезонните алергии и да възобнови енергията ви със своя силен аромат. Маслото от мента, което може да има болкоуспокояващи качества, се използва от векове за лечение на стомашно-чревни проблеми.

Тамянът също помага при стрес, тревожност и намаляване на болка и възпаление. Ползва се и от онкоболни като противовъзпалително средство. Бергамотът помага при проблеми с храносмилането. Ако сте настинали, ароматът на евкалипт е идеален за вас. Лайката ще ви помогне да подобрите съня си и да се разделите с безсънието. Ароматът на портокал действа като антидепресант и като афродизиак.

Ароматът на розмарин подобрява паметта, особено при по-възрастните. Маслото от чаено дърво се среща в козметичните продукти, заради неговите антимикробни и противовъзпалителни свойства. Когато се прилага върху кожата, може да бъде ефективно лечение за леко до умерено акне. Някои проучвания сочат, че маслото от чаено дърво може да бъде полезно за гъбички по ноктите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay