Защо най-добрите ни идеи идват под душа

Защо най-добрите ни идеи идват под душа

Вероятно на всеки се е случвало да му хрумне страхотна идея, докато е под душа. А често и най-добрите ни идеи се зараждат именно докато взимаме душ. Решихме да разберем каква е причината за това:

1. Най-добрите идеи идват, когато не мислите

Най-значимите и променящи живота идеи могат да дойдат от така наречените "моменти под душа" и науката го потвърждава. Група изследователи дали на ученици от колежа загадки, които да решат и ги помолили да съобщят дали са получили отговорите си, като помислят решението стъпка по стъпка или отговорът просто е дошъл. Оказва се, че тези, които правилно са решили задачата, не са тези, които са се опитали да я решат стъпка по стъпка. Взимането на душ задейства идеите ви и е по-вероятно да излезете с креативни решения.

2. Взимането на душ повишава нивото на допамин

Взимането на душ е един от най-лесните начини за увеличаване на допамина - невротрансмитер, отговорен за мотивацията и фокуса. Важен е за паметта и мозъчната функция и дори регулира движенията на тялото ви. Душът със студена вода може да увеличи допамина с 250%.

3. Душът успокоява

Когато сме спокойни, е по-вероятно да насочим вниманието си навътре и да измислим проницателни идеи. Къпането или вземането на душ може да намали стреса и безпокойството, да ви успокои и да помогне на вашите идеи да процъфтяват.

4. Малко разсейване е добре за креативността

Докато интензивният фокус е важен за работата, малкото разсейване може да "освежи" мозъка ви и да помогне на въображението ви да се развихри. Душът е идеален пример за това как можем да превключваме вниманието си от едно занимание към друго. Разсейването може да даде на мозъка ни "почивка" и можем да работим по даден проблем по-креативно.

5. По-креативни сте, когато ви се спи

Вероятно сте свикнали да се къпете рано сутрин, когато не сте се разсънили още, или късно вечерта, когато нямате търпение да си легнете. Може би си мислите, че когато сте уморени, едва ли ще излезете с някакви новаторски идеи, но науката доказва, че мъглата в мозъка всъщност може да стимулира вашата креативност. Изследователите са открили, че мисленето ни е по-креативно, когато сме уморени. Така че, ако сте нощна птица, може да сте по-креативни рано сутринта.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay