Защо толкова много двойки се развеждат в наши дни и какво можем да направим по въпроса

Защо толкова много двойки се развеждат в наши дни и какво можем да направим по въпроса

Днес разводът е социална норма и броят на хората, които са готови да спасят брака си, намалява всяка година. Според проучванията на социолозите, процентът на разводите нараства в целия свят. Учените са анализирали данни за над 40 години в 84 страни и стигат до извода, че броят на разведените двойки се е удвоил.

Ето защо двойките решават да се развеждат днес и какво може да се направи по въпроса:

Най-честите причини за развод, според статистиката

Средно, един съвременен брак продължава 7-10 години, в зависимост от страната. Според проучванията основните причини двойките да се развеждат са едни и същи. Хората обикновено се разделят заради изневяра, финансови проблеми, егоизъм или липса на разбирателство между съпрузите. Между другото, днес жените решават да се развеждат по-често от мъжете. Психолозите казват, че са по-емоционални, затова се отнасят по-сериозно към проблемите и са склонни да анализират какво се случва в техните семейства. Тъй като правата на жените сега са по-сигурни, те са свободни да избират съдбата си: те решават дали искат да живеят сами или заедно със съпруга си.

Но през 21 век има и още доста причини за разводите, ето кои са те:

Можем да оцеляваме и сами

Икономическите причини оказват огромно влияние върху семействата. Днес, когато светът навлезе в ерата на слединдустриалното общество, човешкото същество придоби способност да живее само, комфортно. В миналото хората се нуждаеха от семейство, за да оцеляват. Човек, живеещ в предииндустриалната или дори в индустриалната ера, не би могъл да се грижи правилно за себе си, ако е сам. Днес хората не се нуждаят от помощта на другия: и мъжете, и жените са в състояние да изкарват пари.

Самостоятелният живот е напълно нова концепция в историята. И не става дума за егоцентризма, просто вече имаме повече възможности.

Затова хората не се опитват да спасят брака си, само за да избегнат потенциални финансови проблеми, които съпровождат развода. Ако една жена работи, тя не се страхува да остане сама, без парите на съпруга си.

Идеята за дълъг съвместен живот и моногамност до края на живота

В обществото все още има правило, че семейството е нещото, което трае вечно. Но средната продължителност на живота нараства в сравнение с 20-ти век и този факт оказва влияние върху семейните отношения. Нека си представим двама души, които искат да се оженят.

Например, жената е на 25-28 години, мъжът на 28-32. Трудно е да повярваме, че ще живеят заедно 40-45 години, защото всичко може да се промени. Хората имат различни цели и мечти и не знаят какво ще правят след 20 години. Така че една съвременна връзка изглежда така: хората се женят, имат деца, отглеждат ги до определена възраст и се развеждат.

Това е причината социолозите да обсъждат серийната моногамия. Какво е това? Моногамията е връзка, която предполага лоялност между 2ма души, които са двойка. Серийната моногамия е модел на отношенията, при който човек има няколко моногамни връзки през целия си живот. 

Работата е там, че въпреки сексуалната революция и свободата в отношенията между хората, повечето двойки не подкрепят полигамията и изневярата. Хората искат честност в отношенията и семействата си. Но не до края на живота им. "Вечните" бракове са били разумни, когато хората са умирали, докато са били млади (в сравнение със съвременните стандарти).

Серийната моногамия се превръща в обичайна практика за съвременните хора: те не си изневеряват, просто се разделят и започват нов живот.

Станали сме по-взискателни

През 21 век станахме по-критични към нашите партньори и самите отношения. Има няколко причини за това.

Първо, тъй като сега нямаме нужда от връзка, за да оцелеем, сега просто искаме да станем по-добри хора, заедно с партньора си. Социален статус и амбициите на съпруга ни също имат значение. Ако не виждаме взаимно развитие в семейството и разбираме, че вече не се вдъхновяваме един друг, се развеждаме и търсим по-вдъхновяващ човек.

Второ, нашият начин на живот също се промени и това оказва голямо влияние върху семейната структура. В съвременния свят ние сме в състояние да прекарваме повече време заедно, тъй като условията на работа и работното време са се променили. Руският политолог Екатерина Шулман смята, че хората от 20 век се виждат по-рядко, отколкото хората от 21 век. Хората ходели на работа рано сутрин и се връщали късно през нощта, а жените също били отговорни за всички домакински задължения и двойките не общували много.

Разбира се, този начин на живот все още е често срещан, но днес, особено в големите градове, много хора започват собствен малък бизнес, работят от вкъщи и т.н. Така че за нас е много важно да живеем с човек, който споделя същите възгледи и интереси като нас. Нараства стойността на семейните връзки, както и изискванията към тях.

Какво да направим по въпроса?

Не можем да кажем, че семейната единица вече не е ценна в съвременния свят, тя просто се е преобразила. Броят на разводите показва, че хората са станали по-взискателни и внимателни към партньорите си. И мъжете, и жените също стават по-освободени, когато става въпрос за избора си: те не са готови да спасяват нещастен брак, а вместо това предпочитат просто да прекратят сложните си отношения и да започнат нов живот с нов човек.

Ние също не сме готови да спасяваме семейството, само заради децата си или финансовата страна на нещата, защото не се страхуваме да останем сами. Така че не бива да се притеснявате за високия процент на разводите, тъй като днес ние се омъжваме, за да сме щастливи, а не защото това е удобно и полезно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay