Как да бъдете щастливи, когато прекарвате време сами

Как да бъдете щастливи, когато прекарвате време сами

Едно лято, като студентка, живеех сама в апартамент, предназначен за девет души. През онова лято трябваше да остана в общежитията, за да си взема някои изпити по-рано. В свободното си време, а то беше много, правих дълги разходки в центъра на града, научих се да правя йога и всяка седмица добавях нова рецепта в репертоара си.

Няколко седмици след това съквартирантките ми се нанесоха отново. Разбира се, имаше моменти, в които бях самотна, преди да се появят, но и бях щастлива. В самотата се научих да ценя собствената си компания и ми хареса.

Търся своето време, в което да бъда сама. Независимо дали това означава да ям сама или да прекарвам сама времето си в парка. Това лято ме превърна в защитник на уединението. Има моменти, в които чувствам самотата като нещо приятно и удовлетворяващо. Но има и моменти, в които самотата ми тежи – това се превръща в катализатор на черните ми мисли. В известен смисъл уединението е като фенер, осветяващ ъглите на мозъка ни, които предпочитаме да държим на тъмно.

Чувствата ни са просто чувства. Не е нужно да имат толкова сила, колкото им даваме. И дори когато мислите ни са болезнени, не е нужно да бягаме от тях. И все пак, тези болезнени мисли дават на усамотението такова негативно значение. Уединението е и канал за саморефлексия – което може да бъде болезнено или дори предизвикано, когато поставяте под въпрос собствените си мирогледи или признават трудните истини. И все пак точно този вид трудна саморефлексия може да помогне на хората да придобият перспектива и да израснат като личности.

Когато веднъж се приближите до усамотението, няколко минути, часове, дни или дори повече, могат да бъдат както психически обогатяващи, така и емоционално подмладяващи. И точно като физическата издръжливост или всяко друго умение, което може да се развие с времето, способността ни да се радваме на уединението е мускул, който можем да укрепим чрез практика. Хората, които търсят уединението по-често в ежедневието си, са по-склонни да изживеят самотата положително.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay