Какво ако приятелите и семейството ви не приемат короновируса като заплаха?

Какво ако приятелите и семейството ви не приемат короновируса като заплаха?

Всеки един от нас познава поне няколко човека, които не вземат коронавируса сериозно – било то приятели или членове на семейството. Те все още посещават по-възрастните си роднини или се събират на по бира в парка. И продължават да казват: COVID-19 е като грип, а десетки хора умират всеки ден. Те сякаш не разбират, че социалната дистанция може да помогне на други хора и продължават да не слушат онова, което им говорите.

Младите хора бяха критикувани от мнозина, че не приемат сериозно заплахата от вируса. А трябва, тъй като те могат да не заболеят от него или могат да проявят незначителни симптоми, но могат да го предадат на по-възрастните от своето обкръжение. Вирусът е най-опасен за възрастните хора и тези със сериозни здравословни проблеми.

В тези предизвикателни времена трябва да гледаме отвъд себе си. Но как да убедим близките си, че това не е политически или дори семеен въпрос, а е глобална здравна криза.

Не подхождайте към близките си осъдително, а им обяснете своите притеснения. Изразете мнението си ясно и без да съдите. По-добре кажете: "Аз наистина се притеснявам за вашето здраве и здравето на другите, с които сте били в контакт", отколкото "Трябва да правите повече, за да се предпазите".

Бъдете подготвени с достатъчно проверена информация. Някои близки могат да се вслушат в съветите ви, но други ще се нуждаят от стабилни факти.

Подходете към темата с любов. През повечето време, когато нещо ни смущава или не сме съгласни, не мислим как ще предадем нашето послание. Когато говорим за коронавирус, трябва да подходите внимателно. Наблегнете на това, че се грижите за тяхната безопасност, за здравето им.

Съсредоточете се върху нещо, за което ги е грижа. Никой не обича да му бъде казвано какво да прави, вместо да им казвате как да променят поведението си, фокусирайте вниманието им върху нещо, което за тях е с приоритет. Те могат да имат притеснения около по-възрастни членове на семейството или около дългосрочните финансови последици от пандемията.

Сравнете случващото се днес с криза от миналото. Вашите близки може да не са обезпокоени от коронавируса, но ако са преживели други пандемии и здравни кризи, те са видели последиците от бездействието. Припомнете и тези исторически моменти и на по-младите си близки, които искат да пренебрегнат препоръките на здравните институции.

Бъдете реалисти за това, което ще постигнете. Трудно е да се намерят дори двама човека, които имат общо мнение по един въпрос. Ако вашите близки все още не приемат ситуацията, е най-добре да установите граници или да се дистанцирате физически от тях. След като не са се вслушали в думите ви, трябва да действате.

Признайте, че социалната изолация е трудна дори за вас. Всеки усеща тежестта на коронавируса. Дори и тези, които го отричат или са безразлични към него. Едно от най-важните неща, които може да направите, е да покажете съпричастност към близките си. Вие сте толкова прецакани, колкото и те. Социалното дистанциране е трудно. Обичаме да прекарваме време с други хора, въпреки че прекарваме и повече време в социалните мрежи.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay