Любопитни факти за женското тяло

Любопитни факти за женското тяло

Едно от най-интересните неща, свързани с женското тяло, е раждането на дете. Но фактът, че женското тяло може да даде живот, е само едно от невероятните неща, на които е способно. Ето някои любопитни факта за женския организъм:

1. Едната от гърдите винаги е по-голяма от другата 

Няма жена, която да има симетрични гърди. Разликата в размера може да бъде невидима или доста забележима. Има много причини за това. Може да се дължи на разлика в обема на гръдната тъкан, размера или формата на "джобчето" на гърдите или дори еластичността на кожата на всяка гърда.

2. Тялото на жената се трансформира драстично по време на раждането

Раждането на дете е наистина трудна работа - всяка жена може да потвърди това. Освен че изпитва ужасна болка, тялото на жената обикновено преминава през много различни промени. Една от тях е дилатация на шийката на матката.

По време на раждането шийката на матката се променя от плътно затворен вход към напълно отворен изход за бебето. За да бъде готова за изтласкване на дете, тя трябва напълно да се разшири до 10 см. Но тези 10 см са необходими само за започването на раждането - шийката на матката може да продължи да се разширява, за да побере главата на бебето.

3. Жените могат да се справят по-добре с болката

Жените наистина могат да понасят повече болка от мъжете - това е добре известен факт. Но не става дума за това колко са силни, зависи от това как функционира мозъкът им.

Някои проучвания показват, че жените и мъжете си спомнят разликата в миналото. Докато мъжете са по-стресирани и свръхчувствителни, когато мислят за болката, която са изпитали преди, жените са склонни да забравят за това по-бързо. И като цяло, прагът на болка при жените е 9 пъти по-висок, отколкото при мъжете.

4. Жените са наистина добри с думите

Когато става въпрос за изразяване, никой не може да се сравнява с жените. Оказва се, че има дори анатомично обяснение за това явление: жените имат по-големи предни и темпорални области на мозъчната кора, мозъчен регион, за който се смята, че влияе върху езиковите умения.

Жените също имат по-високи нива на FOXP2, известни също като "езикови протеини". Това голямо количество протеини помага на средната жена да казва 20 000 думи на ден, което е 13 000 думи повече от обикновения мъж. 

5. Жените имат по-голяма мускулна издръжливост

Някои изследвания показват, че жените могат да правят упражнения, свързани с издръжливостта, с около 75% по-дълго от мъжете. Причината за това е скрита в техните хормони - смята се, че естрогенът при жените прави мускулите им по-устойчиви на умора.

6. Женската кожа е много чувствителна

Обикновено кожата на жените е с 25% по-тънка от кожата на мъжете, което я прави много по-чувствителна на допир и други видове стимулация. За съжаление, тази функция има и отрицателна страна. Свръхчувствителната кожа прави жените по-склонни да развиват  бръчки, тъй като губят колаген от остаряването.

7. Настроението на жената зависи от нейните хормони

Повечето жени знаят всичко за симптомите на ПМС. Въпреки това, не всяка жена забелязва, че тялото й е засегнато от цикъла й всеки ден от месеца. Тъй като хормоналните нива постоянно се променят в нейния мозък и тяло, те също променят нейния облик, нива на енергия и чувствителност.

Например, жените често се чувстват по-щастливи около 10 дни след началото на цикъла и точно преди овулацията. През тези дни те се опитват да се обличат по-секси, за да изглеждат по-привлекателни за потенциалните партньори. Седмица по-късно, когато има повишаване на нивата на прогестерона, жените са склонни да останат у дома с гореща чаша чай и да останат в леглото с любимия човек.

Следващата седмица те обикновено се чувстват силно емоционални и лесно се дразнят. И, разбира се, настроението им достига най-лошата си точка 12-24 часа преди началото на менструацията.

8. Жените минават през пубертета 2 пъти

Вторият пубертет за жените или перименопауза се случва през 40-те години. Обикновено се характеризира с нередовен цикъл, нощни изпотявания и други не толкова приятни неща, причинени от промени в хормоналните нива. Хормоните на жената по време на този преход могат да бъдат толкова луди, че дори може да се държи като мрачна тийнейджърка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay