Майките над 30 раждат по-интелигентни деца

Според проучванията

Майките над 30 раждат по-интелигентни деца

Много специалисти, изследвания и статии казват, че най-подходящото време за една жена да стане майка е между 20 и 30 годишна възраст. Нещата могат да се усложнят, ако забременеете и станете майка след 30-годишна възраст. Въпреки това, все повече хора отлагат създаването на деца за момент, в който са по-зрели и по-готови. Имаме добри новини за тези хора, защото проучване установи, че жените раждат по-интелигенти деца след 30-годишна възраст.

Майките раждат по-интелигенти деца след 30

Повечето проучвания върху по-възрастните майки обхващат рисковете за майките, но не много от тях разглеждат ползите за децата, ако майките им са по-възрастни. Но проучване в Обединеното кралство направи точно това, като разгледа около 18 000 деца, включени в изследването, за да провери дали има връзка между възрастта, на която майката ражда, и развитието на детето. Това проучване установи, че майките, които имат първо дете на възраст между 30-39 години, е по-вероятно да имат по-интелигентни деца от жените, които раждат на 20-29 години.

Децата, родени от майки на 30 и повече години, постигат по-добри резултати на когнитивни тестове на 5-годишна възраст, в сравнение с 5-годишните деца на по-младите майки. Проучване в Швеция пък установява, че децата, родени от майки на 35-39 години имат по-добри резултати в училище. На второ място са децата, чиито майки са били на 30-34, когато са ги родили, а децата с майки на 20-29 години в момента на раждането са на последно място.

Майките над 30 раждат по-интелигентни деца

Майките над 30 имат повече ресурси за отглеждане на дете, отколкото по-младите майки

Каква е причината за това? Според един от изследователите от Обединеното кралство, майките на 30 години са по-образовани, имат по-високи доходи и по-често имат стабилна връзка с бащата на детето. Освен това тези жени живеят по-здравословно, имат ясен план за майчинството и в повечето случаи бременността е планирана.

Това не важи за раждането на дете на по-късен етап

Същото проучване установява, че раждането на дете на по-късен етап, например след 40, вече не носи тези ползи, които споменахме.

През 1958-1970 г. е било различно

Използвайки открития от данни, събрани през периода 1958 - 1970 г., изследователите установяват, че 10 и 11-годишните деца, родени от майки, които са ги родили на възраст 35-39 години, се справят по-зле от тези с майки на възраст 25-29 години.

Вероятно това се дължи на факта, че жените са се променили за това време.

Разбира се, всяка жена трябва да стане майка тогава, когато почувства, че е готова да създаде живот и да възпита добър човек.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay