Над 10000 жени се включват в кампанията на Mars #HereToBeHeard за насърчаване на половото равенство

Над 10000 жени се включват в кампанията на Mars #HereToBeHeard за насърчаване на половото равенство

Mars, Incorporated официално публикува резултатите от инициативата #HereToBeHeard – глобално проучване, което дава възможност на жените гласът им да бъде чут без значение от тяхната раса, възраст, сексуална ориентация, религия и здравословно състояние. Така Mars цели да допринесе за една по-приобщаваща и толерантна бизнес среда и да създаде свят, в който дамите процъфтяват.Стартирала във време, когато COVID-19 кризата върна със 136 години назад постигнатото по отношение на половото равенство, кампанията има за цел да насърчи постигането му.

В рамките на едва три месеца 10 319 жени от 88 държави взеха участие в инициативата като трябваше да отговорят на въпроса "Какво трябва да се промени, за да може повече жени да достигнат пълния си потенциал?". От кратки, но въздействащи гледни точки до лични истории, всички участнички призоваха за системна промяна – от страна на работодатели, правителства, общности и мъже, които трябва да премахнат бариерите, с които жените се сблъскват. Резултатът е вдъхновяващ доклад, който предизвиква обществото да работи по-усърдно върху постигането на полово равенство. Изследването е част от програмата на Mars – FullPotential, за насърчаване на действията по отношение на равенството между половете.

Над 10000 жени се включват в кампанията на Mars #HereToBeHeard за насърчаване на половото равенство

Ваня Вагич, мениджър "Корпоративни въпроси" за региона UBBAI в Mars, коментира:"Кампанията #HereToBeHeard вече оказва влияние върху начина, по който използваме нашия мащаб и влияние като представители на глобалния бизнес, за да помогнем за създаването на трайна положителна промяна за всички жени. В Mars се ангажираме да изпълним своята роля в този процес, за да създадем по-справедлива и приобщаваща среда. Използваме новите данни и експертни препоръки, за да задвижим правилно следващите стъпки по пътя към промяната, да оформяме приоритетите си и да насочваме инвестициите си в правилна посока. Посланието е очевидно – от всички нас зависи да вървим напред и да помагаме на всички тези 10 000 гласа да разгърнат пълния си потенциал."

Mars работи с екип учени от инициативата Oxford FutureofMarketingInitiative (FOMI) в бизнес училището SaïdBusinessSchool на Оксфордския университет, съвместно с външни анализатори, за да проучи и анализира отговорите на анкетираните жени. Чрез комбинация от машинно обучение и мрежов анализ, екипът на Оксфорд идентифицира 28 теми, които бяха качествено групирани в осем най-често споменавани от жените теми:

  1. Край на системната дискриминация и вредните полови стереотипи (80%);
  2. Равни кариерни възможности  (79%);
  3. Повече права при вземането на решения (65%);
  4. Подкрепа в ролята на родители (30%);
  5. Баланс по отношение на работа/личен живот (26%);
  6. Разбиране на важността от полово равенство (24%);
  7. Добро психическо и физическо здраве (19%);
  8. Край на тормоза и насилието на полова основа (15%).

Цели 71% от жените подчертават, че мъжете играят критична роля – или като съюзници при вземането на решения, или като предизвикателства пред напредъка.

Какво могат да направят бизнесите и останалите

В световен мащаб, пандемията разклати ролята на жените в работната им среда, което коства загуба на общо 64 милиона работни места и 800 млрд. долара приходи – общият БВП на 98 държави. Тази масова загуба на таланти и потенциал представлява както трагична загуба, така и неоспорима социална отговорност за бизнеса да ръководи възстановяването, като създава повече възможности за всички жени да процъфтяват.

Въз основа на ключови резултати от #HeretoBeHeard, BSR в партньорство с експерти по пола от TheUnstereotype Alliance към "ООН жени", международната хуманитарна агенция CARE и Институтът GeenaDavis за пола в медиите, докладът предоставя осем практически препоръки, които да подпомогнат премахването на бариерите, пред които са изправени жените, за да развият пълния си потенциал.

"Бизнесът често се адаптира, за да предложи решения, но има нещо радикално в това да зададеш отворен въпрос, да отделиш време да изслушаш и след това да действаш съвместно с жените, а не само от тяхно име", коментира Предраг Милинчич, директор на Mars за Балканите.

Препоръките, включени в доклада #HereToBeHeard, са уместни и полезни за всяка компания, която е ангажирана с насърчаването на половото равенство – но те са само отправна точка. Промяната в крайна сметка изисква продължителна ангажираност. Като целенасочено дават на жените роля при вземането на решения, те могат да помогнат за създаването на програмите и политиките, необходими за справяне с бариерите, пред които са изправени жените от всякакъв произход."

Mars ще използва направените заключения от кампанията #HereToBeHeard, която включва над 1200 гласа от сътрудници на компанията, за разработване и прилагане на нови политики и действия в платформата на компанията FullPotential за равенство между половете, която стартира през 2020 г. Оттогава насам, Mars предприема поредица от действия за предоставяне на нови възможности на жените на работните им места. Бизнесът потвърди равенство в заплащането на половете в своята световна мрежа от 133 000 сътрудници, половината от които са жени. Сред останалите поставени цели на компанията са достигане до 100% баланс между половете в ключовите лидерски екипи. През първата си година бизнесът постигна забележителен напредък, увеличавайки съотношението от 43% на 50% към днешна дата.

Виктория Марс, член на Борда на Mars и посланик в програмата FullPotential, коментира: "Успяхме да чуем гласа на жени от цял свят, които споделиха своите истории, идеи, амбиции и разочарования. Това е напълно обикновен въпрос, но отговорите са дълбоки, проницателни, предизвикателни и вълнуващи. Бизнесът трябва да изиграе своята роля, за да промени ситуацията. Mars остава дълбоко отдадена на тази работа и ще продължим да насърчаваме бизнеса, правителствата и повече партньори от гражданското общество да засилят действията си и да инвестират там, където има най-голямо значение. Нека техните 10 000 гласа бъдат мощен инструмент за промяна."

За да помогнете за напредъка на половото равенство, научете повече ТУК

Заедно можем да гарантираме, че повече жени ще разгърнат пълния си потенциал.

Научете повече за Mars ТУК.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay