Намерете изгубената си мотивация

Намерете изгубената си мотивация

Намерете изгубената си мотивация

Може би и на вас понякога ви се е искало да работите по-усърдно, но просто не сте имали волята за това. Ще ви предложим няколко трика за мотивация, които можете да приложите не само в работата, а във всяка друга ситуация и за постигането на всяка цел - дори извън офиса.

 

 

Спортен хъс

Позволете спортния хъс и желанието да се докажете да ви завладеят. Забележете, че терминът не е "спортна злоба". Просто хъс, желание да сте най-добрата. Когато това чувство се отключи, ще намерите неподозирана енергия и мотивация да победите в приятелското съревнование между вас, колегите или конкурентите.

 

"Сега само ще...."

Решили сте да прочетете някоя полезна книга, свързана с работата ви и всеки ден си обещавате да отделяте поне по час за това, но никога не намирате времето и енергията да го направите наистина? Започнете с нещо просто. Кажете си "Сега само ще отворя книгата." или пък "Сега ще прочета само една страница." В повечето случаи чувството за нежелание отминава веднага щом започнете. Този метод е приложим за абсолютно всяка цел, която си поставите.

 

Състезание с времето

Когато искате да свършите много работа за малко време, ви е нужно нещо, което да ви мотивира и да ви помага да не се разсейвате. Помислете колко време ще ви е нужно да свършите определена задача, а след това включете таймер, като заложите малко предизвикателство. Ако например смятате, че можете да напишете доклада за последния проект за 30 минути, сложете таймера на 25 и опитайте да го победите. Мотивират ви не само изтичащите секунди, а и това, че знаете, че максимум след половин час ще сте приключили с досадното задължение.

 

Музика

Ако често посещавате фитнес залата вече знаете колко полезна може да бъда мотивиращата музика. Енергичните и бързи песни ви зареждат и ви карат да работите два пъти по-усилено не само във фитнеса, а и в офиса. Ако се занимавате с нещо, което изисква повече размисъл, като писане, програмиране или дизайн, може би ще предпочетете музика, която ви отпуска и успокоява. Експериментирайте и вижте кое е най-доброто за вас.

 

Отговорност

Забелязала ли сте, че когато носите отговорност пред други хора това ви мотивира да вършите работата си по-бързо и по-добре? Можете лесно да приложите този принцип в офиса. Бърз статус във Facebook или Twitter, който информира приятелите ви над какво работите в момента би бил силен стимул, тъй като ще знаете, че "света ви гледа". А чувството да споделите с познатите си, че сте се справили с целите си, е просто чудесно.

 

Малки удоволствия

Макар в повечето случаи свършената работа да би трябвало да се приема като награда, понякога това далеч не е достатъчно или просто е твърде далеч в бъдещето. Можете например да си обещаете дълга топла вана след тежкия работен ден или пък вечеря с приятели в края на седмицата. Тези на пръв поглед малки награди ще ви мотивират да бъдете по-ефективни и да работите дори, когато ви се струва, че вече нямате сила и енергия за нищо, освен да заспите.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay