Нереалистични очаквания на родителите към децата им

Нереалистични очаквания на родителите към децата им

Като родители често прекаляваме, опитвайки се да дадем на децата си най-доброто от всичко. 

Съзнателно или несъзнателно, ние също сме склонни да изискваме много от тях. Дори след като ние сме имали непокорно детство и сме се противопоставили на повечето от това, което родителите ни изискват от нас, ние сме склонни да правим същите грешки, когато самите ние станем родители и поставяме такива нереалистични, непостижими очаквания за нашите деца. Ето няколко нереалистични очаквания на родителите към децата им.

Да са перфекти както в училище, така и у дома

Независимо дали става въпрос за дете или възрастен, да си перфектен е просто илюзия. Особено що се отнася до децата, ако искате те да процъфтяват и да бъдат уверени в живота си, очакването им да останат на върха в класа си и да бъдат перфектни в ежедневните си дейности е просто нереалистично.

Да бъдат винаги щастливи и отзивчиви

Децата също могат да имат лоши дни. Може да са в противоречие с приятелите си или току-що са влезли в спор с учителите си, много неща могат да доведат до промени в настроението им, така че подобно на възрастните – те не са в настроение постоянно.

Да бъдат благодарни за всичко

Със сигурност сте се опитали да осигурите на детето си всичко необходимо за живота. Ако обаче винаги очаквате от тях да са благодарни за това, това е грешен вид родителство. Вместо това ги научете да бъдат смирени и им дайте да разберат стойността на трудолюбието. С течение на времето те ще оценят усилията ви.

Никога да не лъжат

Спомняте ли си времето, когато сте лъгали родителите си? Няма как и вие да избягате от това да бъдете лъгани от децата си.

Никога да не правят грешки

Ако възрастните са толкова склонни да правят грешки, имайки предвид, че са много по-напреднали в областта на разума и рационалността, как да очакваме младите да останат безупречни. Вместо да ги предпазвате от грешките им, помогнете им да се поучат от тях.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay