От 1970 г. насам човечеството е унищожило 60% от животните. Ето какво престои

От 1970 г. насам човечеството е унищожило 60% от животните. Ето какво престои

През последните 20 години учените от Лондонското зоологическо общество, Световния фонд за дивата природа и други организации наблюдаваха промените в популацията на различни животински видове по света. И за съжаление, всяка година все повече видове изчезват. Трябва да предприемем някакви сериозни мерки, за да спрем това.

Човечеството има огромно влияние върху околната среда и животните, които живеят на планетата, и искаме да разберем как да помогнем на нашата биосфера да спаси разнообразието, което в момента има.

Какво се случва сега?

Хората имат много по-голямо влияние върху Земята от всеки друг вид. Ние отсичаме горите, защото се нуждаем от земеделска земя, за да произвеждаме храна за свинете и пилетата, които ядем. Използваме твърде много вода от нашите реки, изхвърляме твърде много пластмаса в нашите океани и причиняваме изчезване на много животни.

Судан (1973 - 2018) е един от последните мъжки северни бели носорози.

Облачният леопард е бил последно видян през 1983 г. и сега е изчезнал.

Пиренейският козирог изчезна през 2000 г.

Последните доклади показват, че човечеството е унищожило 83% от всички животни и 50% от всички растения от началото на цивилизацията. И дори да спрем унищожаването точно сега, ще отнеме около 5-7 милиона години, за да се възстанови светът.

Дивата природа и екосистемата са жизненоважни за човешкия живот, така че поставянето им в опасност е също толкова лошо, колкото и изменението на климата.

Причините

Освен хората, има много други причини, поради които видовете изчезват, но нашето влияние е най-важното.

Унищожаването на естествените местообитания е основната причина животните и насекомите да изчезват. Горите се унищожават и много земи се използват за селскостопански цели.

Убиването за храна е втората най-сериозна причина. 300 вида животни са убити за консумация от човека и същото важи и за рибите в океана.

Химическото замърсяване също е огромна заплаха. 50% от косатките са обречени поради замърсяване.

Големият брой язовири също намалява броя на рибите и другите животни в реките и езерата.

Какво ще се случи? 

Първото нещо, което има значение, е колко са информирани хората. Много от нас нямат представа какво се случва с животните. Например през 2018 г. Lacoste произвежда колекция от тениски, на които има 10 застрашени вида вместо класическото лого с крокодил, за да се привлече вниманието върху тези животни и да им се осигури подкрепа.

От 1970 г. насам човечеството е унищожило 60% от животните. Ето какво престои

За да се спре разпадането на биосферата, която всъщност запазва човечеството, глобалните промени са абсолютно необходими.

Правителствата на различни държави непрекъснато работят по споразумения за нови отговорности за правилата за опазване на околната среда.

Много страни не само работят за спасяване на животинските видове, но и работят за увеличаване на тяхната популация. Например, в Индия броят на тигрите се е увеличил с 20% за първи път от 100 години. Китай се е ангажирал да защитава пандите.

Това е още едно доказателство, че можем да направим много за защита на животните...

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay