Открадни си късмет за година напред

Суеверия от близо и далеч

Открадни си късмет за година напред

Остават броени дни до настъпването на новата година. Колко жалко, че тя никога не пристига в комплект с навигация за ползване.

Четем безумните хороскопи с шаблонни обещания за неочаквани обрати, резки спадове и решителни възходи в личен и професионален план. Според китайския лунен календар, навлизали сме в знака на Дракона и всички ни чакат едни неприлично бурни 12 месеца. Не знаем да се смеем или да вярваме, но през съзнанието ни преминава онова едва доловимо разочарование, че и тази не ще да бъде мирната година, на която всички толкова се надяваме, точно в полунощ на всеки 31 декември.

В последните декемврийски дни неизбежно си пожелаваме някой и друг час на пълно усамотение, далеч от празничната врява, семейните обеди и срещите с другари от близо и далеч. Пред очите ни неволно се занизват събития, случки и емоции, белязали отплаващата година. Претегляме радостите и горчилките, миговете на споделена обич и разочарования. Помним очакванията и сбъднатите надежди; дните, в които съдбата е била благосклонна към нас и тези на изменчив късмет. Вадим си поуки и преговаряме научените уроци.
Открадни си късмет за година напред
В офиса започнахме да се шегуваме, че този път в новогодишната нощ ще се запасим с пълно снаряжение от късметчета, амулети, кристали и всякакви магични атрибути, за които ни подсещат поверията и суеверията. Иначе казано – бабините деветини. И тъй като се оказа, че нашите баби не са били едни от най-посветените в ритуалите по извикването на радости и сполуки, поровихме допълнително из дебелите книги и всезнаещите търсачки. Задачата се оказа по силите на всеки. Не се налага да берете билки на пълнолуние, да убивате невинни животни или да четете прашни заклинания в малките часове на нощта. Отдъхнете и за да сте в пълна готовност за последните декемврийски часове, прочетете следните редове:

Червено бельо

Оказва се, че обиколката в търсене на късметлийски предмети за новогодишната нощ стартира тъкмо в магазините за бикини и сутиени. Червеното бельо привличало любовта, романтиката и щастието на ваша страна за цяла година напред. Имаме и по-палави предположения какво друго би могло да ви донесе след дванадесетия удар на часовника.

Според италианците, алените долни премени са гаранция за сполука на сърдечния фронт. Французойките също обличат червено бельо в празничната нощ – така те приласкавали добрите кавалери и пропъждали недостойните.

Пълни чаши, пълен джоб

Щом остане само минута от речта на президента и настане време за химна, пресушете преполовените питиета и си сипете пак догоре, за да не посрещнете новата година с празна чаша. Така и джобът ви ще бъде все пълен, и в дома ви нищо няма да липсва. Или поне такива са надеждите, които възлагаме на поверието – да се изпие до дъно всичко, що е останало от старата година и да започнем на чисто.

Съществува и друго поверие, че в чашата с шампанско, с която вдигате празничен тост, трябва да пуснете златна дрънкулка преди да я изпиете, за да бъде щедра годината.
Открадни си късмет за година напред
Кажете сбогом на миналото

Ако ви измъчва случка или събитие, което искате да забравите, преди да е отминала и последната минута от изтичаща година, напишете на малко листче това, което искате да остане в миналото и да спре да ви тормози. Сгънете листчето и го изгорете, докато наум повтаряте, че искате този спомен да ви напусне.

И все пак, не превръщайте празника си в окултен обред. Обградете се с любими хора, позитивизъм и приятна атмосфера, а щастието само ще ви открие. Отворете очите си за всекидневните малки и големи чудеса, които ни изпълват със светлина и всякакви суеверия и предания ще изгубят смисъл. Вярвайте в доброто, което е заложено дълбоко в природата ви. Весела новогодишна нощ и не забравяйте – не само на Коледа стават вълшебства.

241 5
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay