Подател: Наполеон / Получател: Жозефина

Любовта остава непроменена през годините. Различен е само начинът, чрез който бива изразена

Жозефина Бонапарт
Жозефина Бонапарт

Днес изразяваме любовта си кратко и ясно. ♥ или I love you, написани на виртуален език, са достатъчни, за да задоволяват романтичната женска душа. Ясно е, че времената са се променили много. На думи и емоции сме по-лаконични отвсякога. Но на нас това не ни харесва. Искаме да почовъркаме романтичната мъжка душа и да се опитаме да изтръгнем от нея най-милите и истински думи, които някога може да прошепне един мъж. Звучи утопично, нали? Все пак ще опитаме. 

Великите мъже, останали в историята със своите храбри действия и гениални решения, също са носили романтични души, а сърцата им са били пленявани от дантелената нежност на елегантните дами. Мъже като Наполеон, Бетховен, Моцарт, Винсент Ван Гог и Адмирал Нелсън са увековечили своята любов към дамите, пленили сърцата им, с помощта на думите. Любовните писма, родени от бушуващите в тях емоции, са запазени и до днес в различни музеи по света. За една малка част от тях ще ви разкажем тук.

Прочутият морски герой на Англия адмирал Нелсън се влюбва до полуда в съпругата на британския посланик в кралството на Двете Сицилии - лейди Ема Хамилтън. Аферата им трае шест години и е напълно неприемлива за годините, в които се обичат. Ема се превръща в метреса на адмирала и двамата си разменят лирически писма, за да изразяват чувствата си. В тях той я нарича "Скъпа моя, обичана Ема, най-близка приятелка на моето сърце”, а в едно от писмата тя му отвръща: " Шалът ми е син със златни котви. Обиците ми, Нелсън, също са котви. Всъщност аз цялата съм Нелсънова. Изпращам ти своите сонети, но за да изразя любовта си в думи, ще ми е нужен истински кораб, по който да ги пренеса.”

Великият военен предводител Наполеон Бонапарт също разкрива своята любовна страна чрез писмата си. Романтичното му амплоа отразяват написаните 75 000 писма до красивата му съпруга Жозефина преди и по време на брака им, когато са далеч един от друг. В едно такова писмо, когато разстоянието ги дели, той пише: "Жозефина, Жозефина! Спомни си какво ти казах веднъж. Природата ме е дарила с мъжествен и решителен характер. Твоят е изграден от женственост и ефирност. Не ме ли обичаш вече? Прости ми, любов на моя живот. Разкъсваш душата ми на противоречиви мисли.”

"Чувствата ти са огнени, изгарят бедното ми сърце. Моя единствена Жозефина, далеч от теб няма щастие, светът е пустиня, в която обикалям сам. Ти не си отнела само душата ми. Ти си мисълта на целия ми живот.”, обяснява се в любов императорът.

Един от най-ярките представители на английския абсолютизъм Хенри VIII, известен още с многото си съпруги, също използва перото, за да разкрие чувствата си. Преди да се превърне във втора съпруга на Хенри, Ан Болейн е била желана от много почтени мъже. Омайвала е с грациозни маниери, нежен глас и танцувални умения, а за да спечели сърцето ѝ, кралят ѝ изпращал писма в продължение на година. 

"За да ви напомня своите чувства, и тъй като не мога да бъда лично във вашето присъствие, ви изпращам подарък, който ще ме замести - моя портрет. Към него добавям и няколко гривни, като си мечтая да бъда на тяхно място, когато ги поставяте на ръцете си и изпитвате удоволствие от допира им. От ръката на вашия слуга и приятел Хенри.”

Два века по-късно музикалният гений Моцарт също е изливал душата си на лист хартия. В писмо до любимата му Констанца, той пише: "Адио, моя любов! Моя единствена любов. Протегни ръцете си, изпращам ти тези 2 999 и половина малки целувки, които се носят във въздуха и очакват да бъдат схрускани. Завинаги твой. Моцарт.”

С такива нежни думи полетяхме на високо, но сега трябва да се върнем на земята. Тук, където "хората знаят цената на всичко, но не знаят стойността на нищо", както е казал Оскар Уайлд.

27 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 13.02.2012|16:01
Жозефина многократно е изневерявала на Наполеон, но въпреки това любовта им остава силна. Доколкото до Хенри - Ан наистина го пленява, но това не му пречи да сложи главата и на дръвника!
2
Не е посочен 13.02.2012|15:12
Красиви любовни истории!
1
Не е посочен 13.02.2012|10:28
такава любов съществува,просто не я изразяваме по този начин вече
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay