Съпрузите стресират повече жените си, отколкото децата

Съпрузите стресират повече жените си, отколкото децата

Омъжените жени изпитват повече стрес от самотните жени.  Те имат огромно натоварване: работа, родителство и брак. Стресът на жените причинява главоболие, умора и гняв. Родителството също е наистина стресиращо. Изненадващо, съпрузите допринасят повече за стреса на жените, отколкото децата. Според едно проучване 46% от жените казват, че децата създават по-малко стрес от техните съпрузи и това не е свързано с изневери или насилие.

Ето как съпрузите влияят върху съпругите си и как да избягвате отрицателни последици като стреса.

Съпругът се държи като още едно дете в къщата

Истината е, че мъжете се държат като деца до навършване на 43-годишна възраст. Това се изразява не само в безотговорното им отношение към някои въпроси и поведението им, но и в тяхното взаимодействие с децата. "7-годишно дете се държи като 7-годишно дете и това е нормално. Но 35-годишен мъж, който се държи като 7-годишен е по-стресиращ, защото би трябвало да се държи като възрастен", казва един от респондентите по време на това изследване.


Най-често татковците се забавляват с децата си. В резултат на това бащите се възприемат като приятели и съучастници в престъпленията, които позволяват всичко. Майките са по-загрижени за проблемите, свързани с възпитанието, дисциплината, здравето и образователното развитие на детето. Жените подпомагат ежедневието на децата, дават им указания и забраняват много неща. Майките, на свой ред, изглежда са "лошото ченге". Това засяга връзката им с децата и може да доведе до конфликт между самите родители.

По-добре е да се придържате към единството. Ако единия родител забрани нещо на детето, то другият трябва да подкрепи това решение. Необходимо е да се действа заедно и да се постигне съгласие за забраните и разрешенията, които се налагат на децата.


Също така е важно да споделяме еднакво отговорността за ежедневната грижа за децата. Детето не може да се присъедини към екипа за плуване, да избере витамини и да си назначи сам доктор, но майка му може да го направи. И тук е мястото, където съпругът може да помогне и да облекчи натоварването на жена си. След това самите майки могат да спрат да се фокусират върху грешките, които правят децата, да спрат да контролират всичко и понякога да вземат участие в игрите на децата си със съпруга си.

Домакинската работа също е много натоварваща

Едно проучване установи, че една на всеки 5 майки казва, че не получава достатъчно помощ от своя съпруг и това е основен източник на ежедневен стрес. Съпругите прекарват повече време в домакинската работа, докато съпрузите прекарват повече време в релаксация. Задълженията на жените включват не само готвене и почистване, но и плащането на сметки, пазаруването на хранителни продукти и планирането на бюджета. Тези дейности са много важни за структурата на семейството, но те могат да станат много натоварващи само за един човек.
Това не е най-лесната и най-приятна работа. Вършенето на домакински занимания носи и на двата пола повече стрес от работата в офиса, защото там те се чувстват по-ценени. Ако една жена се грижи сама за домакинството, стресът й се увеличава.

Най-простото решение на този проблем е съпругът да помага на жена си с домакинска работа. Поделените домакински задължения са една от тайните за успешен брак.
Двамата съпрузи трябва да оценяват усилията на другия. Всяка работа е ценна, дори и да не генерира доход. 

Жената се чувства виновна и няма свободно време

Предвид всички задължения на съпругите, описани по-горе, те могат да се чувстват като лишени от свободно време. Особено ако работят и на пълен работен ден. Вечерта, след работа, те трябва да обърнат внимание на всеки член на семейството и да изпълнят всички домакински задачи. Това чувство води до стрес. Жените се опитват да направят всичко в тези недостатъчни 24 часа, но поради бързането понякога могат да се случват грешки.
Отговорността за децата, съпруга и домакинство е на жената и тя може да се чувства виновна, когато нещо се обърка. Стресът може да бъде причинен от вина.

За да не се натоварва жената, поради липса на време и вина, съпругът може да сподели с нея не само домакинска работа и грижите за децата, но и отговорността за семейството като цяло. Има 2 възрастни, а не само една жена. Когато съпрузите обсъждат проблеми, вземат решения заедно и са отговорни за тях, това им помага да се обединят и решават много проблеми.
Жените могат да развият своите умения за управление на времето. Не забравяйте, че стресът може да доведе до развод и да има негативен ефект върху здравето. Ето защо е важно да опитате всичко възможно да създадете по-малко стрес в живота на любимите си хора.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

7 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay