Хай-тек ера: ще оцелеем ли изобщо?

За всяка функция - джаджа

Технологиите се развиват неуморно и все повече навлизат в живота на съвременния човек. Особено децата са склонни да разучат и най-сложната джаджа за отрицателно време. Не само, че си говорят на "ти" с всички видове устройства. Малчуганите ги смятат за естествена част от своето детство и дори не биха могли да си представят живота без последния писък на техниката.

 

Сетих се за една млада госпожица. Тя завърши с "Отличен" трети клас и си избра обещания от баща ѝ подарък. Може би предполагате, че отиде с родителите си на екскурзия. Нищо подобно! Поиска мобилен телефон със сензорен дисплей. Защо ли? "Защото никога не съм изкарвала повече от година с един и същи джиесем.". Странно, моят вече е на три, и това е едно от основните му предимства.

 

А как се справяме ние с тази хай-тек инвазия? Поколение, което си е играло с кукла Барби, но не версия 3.07 за PSP*. Може би се стараем да бъдем в крак с времето, но дали наистина е необходимо да се затормозяваме със свръхсложни уреди, които само на теория улесняват живота ни?

 

Пазарът е наводнен от устройства, които са тип "всичко в едно". Мултифункционалността според мен си е чиста проба недостатък. Ако само едно от приложенията на iPhone-а ви например даде бъг, има опасност целия интерфейс да блокира. Тоест в един момент имате телефон, компютър, плейър, телевизор, фотоапарат, видеокамера и конзола за игри в една джаджа, а в следващия нямате нито едно от изброените. Поне не и работещо.

 

Още повече, обикновено няколко функции заемат една обвивка за сметка на своето качество. Ще си купя фотоапарат, за да знам, че няма да се оправдавам за размазаните снимки : "Ами правени са с телефон...". И предпочитам да се видя с някого, отколкото да водя с него 3G разговор. Пък и нали вкъщи си имам Skype (и то с компютър!), ще си видео-чатвам с негова помощ, ако толкова ми се налага. В общи линии най-ценните функции на мобилния телефон са две – разговорите и съобщенията. Е, и има кой да ме събуди сутрин...

 

Избирам да притежавам всички останали джаджи поотделно. В името на доброто качество и разделната функционалност. При която, дори да ми се счупи плейъра, все още ще мога да правя снимки. И обратното.

 

 

*PSP – Play station portable – конзола за видео игри с размерите на книга

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay