365 брутални портрета на една малтретирана жертва

Жертва на домашно насилие се снима всеки ден в продължение на една година. Най-лошата година от живота й

365 брутални портрета на една малтретирана жертва

Една жена решава да си прави автопортрет всеки ден в продължение на година. Най-кошмарната година от живота й. 

Първите снимки са съвсем нормални. Тя е красива, лъчезарна. Изглежда щастлива. Лека-полека обаче усмивката напуска лицето й, за да направи място на ужасни синини.

Дните минават, тя продължава да се снима, а лицето й продължава да става все по-посърнало. Виновникът за това е нейният "възлюбен", който системно я малтретира. И когото тя няма сили да напусне, защото вярва, че любовта между тях е на първо място в живота й.

Накрая тя се снима с табела в ръка, на която пише: 

"Помогнете ми. Не знам дали ще доживея до утре".

Видеото е брутално, но има за цел да прикове общественото внимание към един съвсем реален проблем. Жертвите на домашно насилие търпят и не говорят за тормоза, на който са подложени ежедневно. Година след година те позволяват на партньора си да ги малтретира. Заради любовта им. Заради децата. Заради ниското самочувствие на жената, която вероятно е била подложена и на психически тормоз, в резултат на което не вярва, че би се справила сама на този свят.

Този въздействащ клип е част от кампания, създадена в Сърбия. Само ако се говори за този проблем, жертвите на домашно насилие биха могли да бъдат спасени. Наложително е да се избяга от клишетата, че те "сами са си виновни" и "сигурно има защо да ги бият". Не, няма! 

36 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay