Любовта на Кралица Елизабет II и Принц Филип: "Той е единственият мъж, когото мога да обичам"

Целият свят остана покрусен от нованата за смъртта на Кралица Елизабет II. Тя напусна този свят на преклонната възраст от 96 години, но сякаш никой не очакваше, че това ще се случи толкова скоро. Но макар вече тя да не е сред нас, животът ѝ е бил достатъчно интересен и невероятен, за да бъде забравен. Вчера споделихме с вас 10 малко известни факта за житейския път на Кралицата, а днес ще си поговорим за нейната любовна история с Принц Филип, която е не по-малко интересна и романтична.

Кралица Елизабет II, която стана най-дълго управлявалият британски монарх, премина още един важен момент през 2017 г., когато тя и принц Филип станаха най-дълго женената двойка в кралското семейство на страната. Къде и кога са се срещнали за първи път обаче остава неясно. Разказва се, че той бил поканен да вечеря на кралската яхта, когато Елизабет била на 13 или 14 години. По това време към него е била отправена и покана да остане в замъка Уиндзор, докато бил в отпуск от флота. Смята се, че тогава той е посетил кралското семейство в Балморал.

След този уикенд Елизабет казала на баща си, крал Джордж VI, че морският офицер е единственият мъж, когото може да обича. Отначало баща ѝ я предупреждавал да бъде търпелива.

Докато била на кралско турне в Южна Африка, Елизабет, пишела на Филип три пъти седмично. По времето, когато тя се завръща в Англия, принц Филип на Гърция и Дания се е отказал от чуждестранните си титли и станал лейтенант Филип Маунтбатън, британски поданик.

Годежът е обявен на 10 юли 1947 г. Същата година, в навечерието на сватбата, лейтенант Маунтбатън станал херцог на Единбург, граф на Мерионет и барон Гринуич и получил титлата Негово кралско височество.

21-годишната престолонаследница се омъжила за принца, който тогава бил на 26 години, на 20 ноември 1947 г. на церемония, изпълнена с конски карети и тълпи, облицоващи пътя между Бъкингамския дворец и Уестминстърското абатство.

Раждането на първото им дете, принц Чарлз, на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец, е последвано от това на принцеса Ан през 1950 г.; на принц Андрю, през 1960 г., след като Елизабет става кралица; и на принц Едуард през 1964 г.

След брака принц Филип поел командването на фрегатата Magpie в Малта. Но крал Джордж VI страдал от рак на белите дробове и когато състоянието му се влошило, било обявено, че Филип няма да приема повече военноморски назначения.

През 1952 г. младата двойка посетила Кения, първата им спирка на задгранично турне, когато на 6 февруари пристига съобщение, че кралят е починал. Филип съобщил новината на жена си. Същата година новата тогава кралица наредила Филип да бъде "първият джентълмен в страната", давайки му "място на превъзходство и предимство до Нейно Величество".

С кралска заповед кралицата дала на Филип титлата принц на Обединеното кралство. И все пак Филип заемал особено място на световната сцена като съпруг на кралица, чиито правомощия били до голяма степен церемониални. Това му позволявало да я придружава при кралски посещения и понякога да я замества.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay