Всичко за хепатит А и как да се предпазим от него

Болестта на мръсните ръце

Всичко за хепатит А и как да се предпазим от него

По повод зачестилите случаи на заразени с хепатит А в различни региони в България, решихме да ви информираме по-подробно за болестта и най-вече да ви припомним, че лекарите препоръчват спазване на стриктна лична хигиена и санитарно-хигиенни норми като най-сигурната превенция срещу вируса.

 

Хепатит А или още известен и като болестта на мръсните ръце е възпаление на черния дроб, причинено от вируса на хепатит А (HAV). За разлика от хепатит В и С, хепатит А не става хроничен. Въпреки че по време на болестта черният дроб се увеличава и възпалява, той заздравява напълно и без дълготрайни увреждания при повечето хора. След преболедуване на хепатит А се създава траен имунитет.

 

Поради начина си на разпространение, вирусът на хепатит А има епидемичен характер и след това изчезва. Част от хората имат изградени антитела срещу вируса, въпреки че не са имали клиничните признаци на болестта и не са се разболели. Вирусът на хепатит А много лесно се разпространява на места, където хигиената или санитарната култура са на ниско ниво.

 

Как може да се заразите?

Всеки, който не е боледувал от хепатит А, и не е бил ваксиниран срещу него, може да се разболее. Хората, които живеят в места с лоша хигиена, са изложени на по-голям риск от заразяване. На места с високо разпространение на хепатит А повечето инфекции възникват при малки деца. Други рискови фактори са употреба на венозни наркотици, съжителство със заразен човек и сексуални контакти с човек с остра инфекция на хепатит А.

 

Основните пътища на заразяване с вируса на хепатит А са два:

- Прием на заразени храни и течности

- Полов контакт със заразен човек

 

Най-опасни и силно заразни са болните от хепатит А една до три седмици преди появата на първите клинични симптоми (ако има такива) и четири седмици след това.

Не съществува опасност от зараза при нормално общуване с колеги, съученици, приятели, особено при спазване на добра лична хигиена.


Симптоми

-Неспокойство

- Отпадналост

- Загуба на апетит

- Треска с внезапно начало

- Гадене

- Стомашна болка или болка в дясното подребрие

- Мускулни и ставни болки

- Жълтеница (пожълтяване на кожата и склерите на очите)

- Тъмна урина

- Промяна цвета на изпражненията

- Загуба на тегло

 

Превенция

Поставяне на ваксина срещу хепатит А - най-добрият метод за превенция. Могат да се ваксинират всички над 12-месечна възраст. Важно е да се има предвид, че родените след 1992 г. са ваксинирани срещу хепатит В, но нямат задължително поставени ваксини срещу хепатит А. Родените преди 1992 г. нямат задължително поставени ваксини срещу хепатит А или В.

 

Спазването на добра лична хигиена и старателното миене на ръцете след ходене до тоалетна или смяна на памперси, използване на индивидуални кърпи и прибори при заразен член от семейството са най-важните условия, за да се предпазите от болестта.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay