Митове, свързани с отглеждането на деца, които всички родители трябва да забравят

Митове, свързани с отглеждането на деца, които всички родители трябва да забравят

По-добре е да се обръсне главата на бебето, за да стане косата му по-плътна. Децата се учат най-добре до 3-годишна възраст. Това са само няколко вярвания, с които родителите се сблъскват, когато отглеждат дете. Нежелани съвети и суеверия идват отвсякъде и в даден момент може да искате да разберете кои от тях са верни и кои са само митове. 

Ще ви представим няколко мита, с които родителите се сблъскват, но трябва да спрат да вярват в тях:

Мит 1: Бебешките гризалки са задължителни 

Логопедите твърдят, че бебешките гризалки могат да повлияят на речта на децата. Оказва се, че бебетата, които дъвчат гризалки, не могат да разпознаят разликата между звуците, тъй като езикът и слухът са много тясно свързани. Дори бебета, които все още не са започнали да говорят, използват езика си, за да им помага да разберат речта и когато езикът е "зает" с гризалка, тази способност временно се губи.

Мит 2: Децата естествено заспиват, когато са уморени

Тъй като големите хора просто заспиват, когато са изморени, повечето хора си мислят, че и бебетата просто заспиват, когато са изморени, но това не е така. Когато едно дете е изморено, то плаче или започва да бъде още по-активно, което пък прави заспиването след това още по- трудно. 

Мит 3: Детето трябва да се научи да ходи на гърне не по-късно от 18-24 месечна възраст 

Истината е, че няма точно определено време, в което детето трябва да се научи да ходи на гърне и да махнете памперса му. На повечето родителите им се иска това да се случи възможно по-бързо, но ако детето не е готово за това, ще се измъчите взаимно. Няма точно определена възраст за това, просто се водете по детето. 

Мит 4: Децата не се влияят от телевизора, когато работи

Всички го правим от време на време. Оставяме телевизора включен като фонов шум, когато всъщност не гледаме. Според проучванията, ако в къщата има малки деца, по-добре е да не правите това. Те не могат да правят няколко неща едновременно и може телевизора да прекъсва игрите им, храненето и т.н. 

Мит 5: Децата трябва бързо да наваксат с ученето преди 3-годишна възраст, в противен случай възможността ще бъде загубена

Този мит се счита за най-вредният както за децата, така и за техните родители. Той се появи в резултат на неправилно разбиране на научното обяснение на човешката мозъчна функция и стана известен отдавна. Митът беше обяснен още през 1999 г. от Джон Т. Бруер в книгата му. Загубата на невронни връзки след 3-годишна възраст не означава, че бебето ще има по-нисък коефициент на интелигентност, ако не е добре обучено. 

Мит 6: Модерните играчки са жизненоважни за доброто развитие на мозъка

Изящните интерактивни играчки се рекламират като "образователни" и производителите твърдят, че могат да научат децата как да говорят. В действителност тези играчки "убиват" въображението на децата. Те правят всичко за бебето и не го стимулират да се занимава с творчески дейности, твърдят психолози. 

Мит 7: Бебешките проходилки помагат на бебетата да започнат да ходят

Истината е, че проходилките могат повече да навредят, отколкото да помогнат на детето. Дори в Канада проходилките са забранени. Те могат да изкривят скелета на бебето, което може да бъде много опасно. 

Мит 8: Бръсненето на главата на бебето ще направи косата по-гъста след това 

Няма научно доказателство за общоприетото схващане, че бръсненето на главата на бебето може да бъде от полза за плътността на косата му в бъдеще. 

Мит 9: По-късно в леглото = Бебето спи до по-късно сутринта

Бебетата спят по-добре и по-дълго, ако са легнали рано вечер. Децата имат свой "вътрешен часовник" и те ще се събудят по същото време, както обикновено, независимо от късното лягане.

Мит 10: Има добри и лоши дизайни на бебешки шишета и биберони 

Всички шишета и биберони са добри, не всички обаче пасват добре на всяко дете. Това се дължи на анатомията на децата. Най-добрият вариант е да купите няколко различни вида и да видите кой е най-подходящ за вашето дете. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay