Могат ли жените да забременеят, докато са бременни?

Могат ли жените да забременеят, докато са бременни?

Колкото и невероятно да звучи, една жена може да забременее, докато вече е бременна. Звучи като свръхестествено явление от научно-фантастичен филм, но е истина - жена може да забременее отново, след като вече е бременна.

Това рядко състояние се нарича "суперфетация", което предполага зачеването на втори плод, докато жената е бременна с друг плод. В резултат на това една щастлива майка ражда близнаци с различни гестационни възрасти и понякога дори има 2 различни дати на раждане.

Суперфетацията не е същото като суперфекундацията. Суперфекундацията представлява оплождане на 2 яйцеклетки, отделени по време на един менструален цикъл, в различни полови актове. В този случай се получават двуяйчни близнаци. В случай на суперфетация, жената забременява през различни менструални цикли и освен гестационната възраст близнаците ще имат различно тегло, височина и дори кръвни групи.

Обикновено, когато жената е бременна, яйчниците престават да освобождават яйцеклетки в матката, защото хормоните изпращат сигнал към тялото да се подготви за отглеждане на бебето. Обаче, когато се осъществи суперфетация, яйчниците генерират и освобождават друга яйцеклетка, която също може да бъде оплодена.

Има 10 регистрирани случая на това явление и последното се случва в Австралия с жена на име Кейт Хил - тя забременява два пъти в рамките на 10 дни. Тя ражда две бебета момичета - Шарлот и Оливия, които са класифицирани като близнаци, но времевата разлика между тяхното зачеване е 10 дни. Макар да са родени в един ден, теглата и кръвните им групи са различни.

Суперфетацията може да се появи и при животните. Твърди се, че мишките, кенгурута, зайците, котките и овцете са обект на суперфетация. Рибите също са показали тази забележителна способност.

Аристотел е първият, който забелязва това явление при зайците. Той отбеляза, че в кучилата на зайците има бебета с различен размер - по-малките са значително по-малки по размер. Това е резултат от суперфетация, където по-младото потомство е по-малко поради появата на втората бременност.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


3 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay