Дрехите, които могат да "дишат"

Аксел Харди превръща древните текстилни занаяти в съвременен авангарден стил

Дрехите, които могат да "дишат"

Вече 13 години Аксел Харди изработва дрехи,  които нарича "дишащи". Името е повлияно от материите, които позволяват на кожата буквално да "диша" с тях. А това, което прави тоалетите на дизайнерката още по-предизвикателни и търсени е фактът, че са боядисани с натурални багрила от природата.

Колегите ни от Sever.bg се срещнаха с талантливата дама, за да си поговорят по-подробно за модата, плетивата и естествените материи.

Откъде идва псевдонимът Аксел Харди (Axel Hardy) и какво крие в себе си?
Акселът е доста труден троен скок във фигурното пързаляне. Харесвам много този спорт и винаги съм се удивявала как фигуристите го изпълняват и колко пъти са падали, докато го направят. Мислех си, че предизвикателството, което приемам, започвайки да създавам дрехи, ще бъде като един аксел - учиш се, падаш, но въпреки болката ставаш и продължаваш. Харди идва от английски - въпреки трудностите, трябва да се работи твърдо и упорито.

И наистина е много трудно, но аз не се отказвам. Отстоявам на позицията си. Създадох собствен стил и собствен продукт.

Как започнахте да се занимавате с този бизнес?
По професия съм учителка, но винаги съм чувствала, че това не е моето призвание, че не съм самата аз. Като преподавател, заплата ми бе толкова символична, че не беше достатъчно да се справям. Бях една разведена жена, която трябваше да отглежда дъщеря си сама. Ето защо отворих магазин, в който държах да се продават само български продукти. Много се възмущавах, че хората забравиха кои са и след промените в България, всички започнаха да предлагат турски стоки, несъзнаващи, че подпомагат една чужда икономика по този начин.

Представям си, че икономиката в България е като един часовников механизъм и ако едно зъбчато колело се задвижи, задвижват се и другите. Мисля си, че дори само с една продажба мога да задвижа колелото. И като Дон Кихот все се мъча и си мисля, че ако всеки направи по нещо малко, ще се получи мащабен резултат. За съжаление повечето хора гледат чисто комерсиално и не мислят за тези неща.

Започнах да създавам и авторски дрехи, които първоначално правех за себе си. Отличаваха се като стил и бяха интересни за другите. Много пъти близки и приятели са купували някои от тях, въпреки, че ги бях носила. Така реших, че това е нещото, което ми е отредено да правя. И приех предизвикателството да превърна хобито си в бизнес, да преживявам от него и едновременно с това да изпитвам удоволствие.

Дрехите, които могат да "дишат"
След като хората започнаха да проявяват интерес към дрехите ми, случайно открих един бутик с по-артистична визия, който ми хареса. Занесох там няколко мои дрехи и ги оставих да се продават. Бяха изкупени много бързо, клиентите започнаха да поръчват още. Със спечелените от продажбите пари, купувах нова прежда. Първоначално аз плетях дрехите, после започнах да търся жени, които да помагат.

Така започнах да изработвам дрехи, нещата се завъртяха и сега продавам дори в Германия, ходя и на изложения в Англия. Имам два магазина в България - във Велико Търново и в София.

Важно е хората да знаят, че ако просто имат някаква идея, няма да им се получат нещата, без да започнат да я осъществяват. Ако стои само в главите им, никога нищо няма да се случи.

Защо плетивата са застъпени толкова много във Вашите колекции?
Искам да съхраня този древен занаят - плетенето. Защото се притеснявам, че след около 15-20 години той ще остане само в музеите и етнографските комплекси.

Ето защо аз правя плетива с авангардна и нова визия, които да са много модерни, да ги харесват младите, да се продават. От своя страна, след продажбата им, аз финансирам закупуването на нова прежда и заплащам на плетачките. При мен идват все по-млади и млади жени, които проявят интерес и ги обучавам.

Дрехите, които могат да "дишат"
Превръщам древните текстилни занаяти в авангарден стил, който се продава, връща се обратно при хората, които го правят и те учат на това децата си. Така занаятът ще бъде съхранен. Иначе, когато си отидат по-възрастните жени, които могат да плетат, плетенето няма да съществува.

Същото е и с багренето. Навремето не е имало оцветители, хората сами са си багрели дрехите с естествени материали. Помня моята баба, която събираше от скали и откъде ли не разни лишеи и правеше уникални цветове. Аз също правя това - багря с естествени материали, тъй като те не причиняват кожни алергии и са красиви.

Какви материи използвате?
Аз съм заклет фен на естествените материи. В моите колекции няма никакъв полиестер или изкуствени материи, които са вредни за кожата.

Използвам памук, като имам и такъв със сертификат, който е расъл в земя без торове, в екологично чисти райони. Държа багрилата да са естествени и да са одобрени от специалните лаборатории. Използвам стопроцентов лен, една невероятна материя, която обожавам. Тя е терморегулатор. Ето сега, през лятото, с промяната на климата над 35 градуса, кожата "диша” с тези дрехи. Ленът охлажда, когато е много топло, а вечер, когато се захлади, затопля. Тази материя е уникална и присъства винаги в моята колекция четири сезона. Използвам и много естествена коприна. Сега работя с нови прежди, които се създават от стеблата на соята.

Цялото интервю можете да прочетете тук, при колегите от Sever.bg.

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



16
Не е посочен 14.05.2013|18:28
Харесаха ми тези модели.
15
Не е посочен 14.05.2013|15:43
Доста интересни са моделите.
14
Не е посочен 14.05.2013|15:23
Доста интересни и причудливи модели, които наистина ще внесат една уникална нотка в гардероба на всяка жена.
13
Не е посочен 14.05.2013|15:08
Много интересни са тези модели.
12
Не е посочен 14.05.2013|14:01
Авангардни и скъпички предложения, но пък като се имат предвид материалите и не на последно място ръчния труд, то това е реалната им себестойност.
11
Не е посочен 14.05.2013|10:09
Аксел Харди превръща древните текстилни занаяти в съвременен авангарден стил - далеч е от авангарда това, ама не искам никого да обрързвам с моето мнение, да няма сърдити после.
10
Не е посочен 13.05.2013|21:07
Аз харесвам плетивата.
9
Не е посочен 13.05.2013|20:56
Тази колекция е доста добра.
8
Не е посочен 13.05.2013|19:43
Превръщам древните текстилни занаяти в авангарден стил, който се продава, връща се обратно при хората, които го правят и те учат на това децата си. чудесно!
7
Не е посочен 13.05.2013|15:59
Много хубави дрехи
6
Не е посочен 13.05.2013|15:24
супер, особено в жегите
5
Не е посочен 13.05.2013|15:18
Тези дрехи не са моят стил, но пък свалям шапка на всички дами, които следват мечтите си и успяват да постигнат наистина много.
4
Не е посочен 13.05.2013|14:30
За мен са прекалено екстравагатнти повечето дрехи, но пък за сметка на това ми харесва идеята на дамата да дъхрани този занаят и че използва естествени материали.
3
Не е посочен 13.05.2013|14:04
хубави дрехи , но рядко слагам толкова широки дрехи
2
Не е посочен 13.05.2013|13:47
хубави модели.ама ми се искаше да видя още от колекцията
1
Не е посочен 13.05.2013|13:26
Много интересни модели,разбира се, не за всеки човек и за всеки ден,но е добре че се споменава за това,че трябва да диша кожата.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay