Защо в миналото мъжете са носели много повече бижута

Защо в миналото мъжете са носели много повече бижута

Кралят на Англия Хенри VIII, древни римски конници и фараонът Тутанкамон. Какво е общото между тези 3 исторически героя? Отговорът е странен. Всеки от тези велики мъже е известен с това, че носел различни видове бижута. Ако някога сте се разхождали из музей и, разглеждайки различни картини, се замисляте защо мъжете вече не носят толкова бижута, колкото преди, ние ще ви разкажем една история, която отговаря на този въпрос.

Ето какво е накарало мъжете да спрат да носят бижута:

Мъжете носели повече бижута от жените

Бижутата никога не са били изключително женски атрибут. Дори в най-ранните исторически разкази ловците мъже са използвали животински рога, бивни и кости като аксесоари. По-късно на мозайките, изобразяващи византийски владетели, могат да се видят мъже със златни гривни и обеци. А по времето на управлението на крал Хенри VIII в Англия през Средновековието мъжете носели може би дори повече декоративни бижута от жените.

Бижутата били индикатор за богатство, статус и власт

В исторически план, бижутата са били използвани за много различни цели. На първо място, това било символ на богатство и просперитет. Колкото по-пищни били бижутата, толкова по-благополучно било семейството. Орнаментите на бижутата са били индикатори за определен ранг и положение. Бижутата също отразяват религиозните традиции на различни култури, а пръстените са използвани като семейни печати.

Не само благородниците обаче носели бижута. Европейските търговци през периода на Ренесанса, които са били само мъже, са използвали пръстени с печати за маркиране на стоките, транспортирани в чужбина. А пиратите, които отвличали корабите и крадяли товарите на тези търговци, носели различни обеци за различни цели. Пиратите вярвали, че златните халки притежават магически лечебни сили. Въпреки това, обицата имала и практическа употреба и символично значение. Моряците изписвали имената на своето пристанище на обеците, така че телата им да бъдат изпратени обратно на семействата им, в случай че умрат далеч от дома. Що се отнася до символиката зад обеците на моряците, както казва легендата, младите моряци получавали първите си обеци, след като за първи път преминават Екватора.

Нещата се променили не много отдавна

Както вече разкрихме, през по-голямата част от човешката история мъжете — крале, воини и други — носели бижута за различни цели. В западното общество дълго време бижутата се смятали за индикатор за мъжественост.

Това започва да се променя през Викторианската епоха, през 19-ти век, заедно с възхода на средната класа след Индустриалната революция.

Проучванията сочат, че по това време бижутата стават недостъпни за по-голямата част от населението - средната класа. И въпреки че бързото производство леко намалило цените на бижутата, за работещите мъже не било удобно да носят много бижута. Мъжете започнали да използват бижута само за практически цели, като носенето на ръчни часовници.

Тази тенденция продължава и през 20-ти век. Проучванията казват, че обществото разработило специфични норми и табута, които не приемали мъжете да носят бижута. Било третирано като нещо не достатъчно мъжествено. В резултат на това традициите на мъжкото носене на бижута се ограничават до минималистични бижута като часовник и пръстени.

Наскоро обаче това започна да се променя

Днес, въпреки все още съществуващия натиск от страна на обществото и факта, че бижутата все още се третират като по-скоро женски, мъжете се връщат към богатия си опит в модата и започват да експериментират с бижута.

Хари Стайлс мина по червения килим с красива перлена обеца, а A$AP Rocky носи златни колиета в бароков стил. Бавно мъжете отхвърлят оргниченията и се изразяват по начина, по който искат. Вярваме, че това ги прави още по-красиви. А вие?

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay