Йоджи Ямамото: дизайнерът, който скулптурира дрехи за истински хора

"Хирошима шик"

За един дизайнер може би няма по-голяма мярка за успеха му от това да види творенията си изложени в музея "Виктория и Албърт" (V&A) в Лондон. Такъв е случаят с Йоджи Ямамото, на който по случай 30-годишната му модна кариера известният музей посвети ретроспективна изложба. На 12 март залите на музея се изпълниха с над 60 работи на дизайнера, характерен с иновативните си модни виждания.И ще останат там чак до 10 юли.

 

Ямамото стана международно известен в началото на 80-те години на миналия век, като прекрачи традиционните граници на модата със създаването на облекла, които изглеждат незавършени и със свръх размери. Играеше с идеите за равенство и с хремафродитния стил, който създаваше, като обличаше жените в панталони, костюми или подобни на военни униформи дрехи, докато в една колекция от 2004 г. облече мъжете в подобна на кафтан пола.

 

Платът, казва той, "е всичко". Този дълбок интерес към текстила е в основата на подхода му към модата. Почти винаги употребява материи, които обикновено не се използват за модни тоалети, като филц и неупрен.

 

Облеклата включени в изложбата показват ненадминатия талант на японския моден революционер в проектирането и конструкцията на дрехата, познанията му в модата и чувството му за хумор. Работата му се характеризира с честата и умела употреба на черно – цветът, който той описва като "най-модерният и в същото време арогантен". Това е и цветът, който още с дебюта на дизайнера в Париж роди критичното наименование "Хирошима шик". След това този термин стана определение за новия стил, който наложиха Ямамото, Рей Кавакубо и Исей Мияки, като създадоха революция в конструирането, загърбиха плътно прилепналите дрехи и представиха изцяло ново абстрактно отношение към тялото.

 

Ако имате път към Лондон, не пропускайте да посетите "Виктория и Албърт", където ще можете да видите  едни от най-емблематичните произведения на Йоджи Ямамото.  Музеят е подготвил креативни инсталации, медийни презентации и още творчески изненади, а магазина ще ви даде възможността да станете притежател на уникална дреха или аксесоар с марката "Yohji Yamamoto".

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay