Соня Рикиел загуби битката с Паркинсон, но остава модна кралица

Известната френска дизайнерка Соня Рикиел почина на 86 години след дълга битка с болестта на Паркинсон

Соня Рикиел загуби битката с Паркинсон, но остава модна кралица

Наричана още "кралицата на пуловерите” Рикиел налага плетивата във висшата мода и обръща много дотогавашни правила "с хастара навън”. Дрехите ѝ са без подгъв, подплънки и подплати.

През 1962 година създава първата си колекция от плетени дрехи, а през 1968 година регистрира собствена марка. Тогава открива и първия си бутик в Сен Жермен дьо Пре. Пробивът на Рикиел е свързан с т.нар. пуловер за бедно момче – вталена дреха до кръста с дълги ръкави. Отначало бедняшкият пуловер среща отпор заради издутите си шевове. Но през декември 1963 година всичко се променя, когато сп. "Ел” публикува на корицата си снимка на френския поп идол Франсоаз Арди в раиран червено розов пуловер на Рикиел.

Става сензация – Бриджит Бардо и Силви Вартан се снимат с пуловери на Рикиел, а Одри Хепбърн лично отива в бутика и си купува пет бройки.

Наричана "създателка на демодето”, Рикиел пуска на пазара през 60-те години дрехи с чувствена гъвкавост. Особено известна е с редуването на ивици в черно и ярки цветове.

Соня Рикиел е родена в Париж и е дъщеря на румънски часовникар и рускиня. Тя е най-голямата от петте дъщери на семейството. Започва кариерата си като подрежда щандове и витрини.

През 1954 година се жени за собственика на магазин за дрехи Сам Рикиел, има две деца, но впоследствие двамата се развеждат.

Рикиел изигра себе си във филма на Робърт Олтман "Prêt à porter”, заснет по време на Седмицата на модата в Париж през 1994 година.

Соня Рикиел произвежда дамски, мъжки и детски облекла, включва също аксесоари и парфюми. Пише книги, занимава се с вътрешно обзавеждане.

Шестият ѝ парфюм се казва "Розата на Рикиел”, в който е използван и екстракт от казанлъшка роза.

Носителка е на Ордена на почетния легион на Франция.

От няколко години артистичен директор на "Соня Рикиел груп” е Натали Рикиел.

Във френската модна индустрия Рикиел ще остане като носителка на изразена индивидуалност, помогнала за утвърждаването на Париж като световна столица на модата.

През 2009 година 30 от водещите световни модни стилисти отдадоха почит на "кралицата на пуловерите” с изненадващо празненство за рождения й ден./АФП

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay