Може ли тренировката преди сън да повлияе на съня ви?

Може ли тренировката преди сън да повлияе на съня ви?

Редовните упражнения имат много ползи, включително по-добрият сън. Той може да насърчи релакса, да намали безпокойството и да нормализира вътрешния ви часовник. Упражненията също така повишават телесната ви температура. Когато започва да спада, ще се почувствате сънливи.

Скорошни проучвания показват, че не е задължително тренировката преди сън да му повлияе. Ключът е да се съобразите с точния момент и да се съсредоточите върху вида упражнения, които няма да повлияят на способността ви да заспите. Важно е тренировката да не бъде интензивна.

Кои упражнения са най-добрият вариант? Както споменахме, ако ще тренирате вечер, най-добре е да изберете лека до умерена интензивност. Това ниво на активност може да ви помогне да заспите по-бързо и да получите по-качествен сън. Също така е важно да завършите тренировката си поне 1 час преди лягане. Това ще даде достатъчно време на тялото си да се настрои за сън.

Примери за леки до умерени интензивности:

Йога

Разтягане

Ходене

Плуване

Колоездене

Енергичните тренировки обаче трябва да се избягват вечер. Пресилената физическа активност може да стимулира нервната ви система и да повиши сърдечната честота прекалено много, което да затрудни заспиването.

Примери за интензивни упражнения:

Тичане

Скачане на въже

Състезателно колоездене

Спортно плуване

Вдигане на тежести

Колко упражнения са полезни? За да подобрите съня си, изберете най-много 30-минутна активност с умерена интензивност през деня или вечерта. Редовните упражнения обаче са от съществено значение, за да повлияете положително на съня си. Ако ви е трудно да отделяте по 30 минути на ден, можете да разбиете тренировката на две по 15 минути, 5 дни в седмицата.

Намерете дейност, която ви харесва. Когато наистина харесвате упражнение, ще бъде по-лесно да го правите редовно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay