Можете ли да правите секс, докато имате инфекция?

Можете ли да правите секс, докато имате инфекция?

Почти всички познаваме това чувство- непрекъснато парене и неконтрулируема нужда да посещаваме тоалетната- това означава инфекция на пикочните пътища. 

Проблемът е доста очевиден - това е бактериална инфекция в пикочните пътища, най-често в пикочния мехур.

Ако сте имали такава, добре дошли в клуба. От 40 до 60 процента от жените са се сблъсквали с инфекция по време на живота си, а една четвърт от жените имат повтарящи се инфекции, според Националните здравни институти.  Защо е по-често срещано при жените, отколкото при мъжете? Тъй като дамите имат по-къса уретра, тя улеснява попадането на бактериите от ректума, като Е. coli, които причиняват инфекция.

Симптомите са достатъчно ужасяващи, но все пак има жени, които се чудят дали могат да правят секс по това време. Ето отговорите на някои от най-популярните въпроси:

Може ли сексът да влоши инфекцията? 

Ето каква е истината: забравете за секса точно сега. Нека просто кажем, че нещата могат да излязат от контрол и да стане много лошо. Ако правите секс с инфекция, това всъщност може да влоши инфекцията, като повторите засяването на бактериите, причиняващи инфекцията. 

Освен това, сексът в такъв момент ще бъде всичко друго, но не и удовлетворяващ. Всъщност, той може да бъде направо болезнен. Пикочният мехур се намира точно над влагалището, а натискът върху него може да бъде доста неприятен. 

Можете ли да заразите партньора си с инфекцията? 

Не, тези инфекции не са заразни. Дори често половопредаваните инфекции са погрешно диагностицирани инфекции на пикочните пътища. Следователно, някой може да мисли, че е заразил партньора си, но това всъщност да се окаже полово-предавана болест. 

Кога можете да правите секс отново? 

Първо трябва да се излекувате. Вашият лекар ще направи изследване на урина, за да потвърди, че е инфекция. Въз основа на резултатите, вероятно ще ви изпишат антибиотик. След като завършите курса на лечение и вече нямате симптоми, е безопасно да правите секс. Обикновено това отнема около 1 седмица. 

Но ако сте приключили с антибиотика и продължавате да изпитвате парене и болка по време на секс, това означава, че инфекцията ви не е напълно излекувана. 

Как да предотвратите следващи инфекции? 

Преди всичко: Никога не правете вагинален секс веднага след анален. Освен това трябва да се уверите, че партньорът ви не докосва аналната област, защото по този начин бактериите се пренасят. 

Вероятно сте чували, че трябва да пишкате веднага след секс. Това няма да ви навреди, но не е доказано да има някакъв ефект при предотвратяването на инфекциите. 

Ако сте склонни да получавате често такива инфекции, говорете с вашия лекар. Може да консумирате червени боровинки, те предпазват организма от прикрепянето на Е. coli към стената на пикочния мехур. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

3 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay